foto: Adéla Houbová, PrahaIN.cz/Kebab, ilustrační foto
Většina lidí tráví Štědrý den doma se svými nejbližšími. S tím souvisí také příprava svátečního jídla. Jaké jsou nejznámější pokrmy v České republice, to asi všichni vědí.
Naše republika se rozděluje na dva tábory. Jedna rodina na Štědrý den podává kapra, další zase smažené řízky. Populární je také vinná klobása nebo kuba, jehož základem jsou kroupy a houby.
Možná vás to překvapí, ale někteří lidé tradice vůbec neřeší a žádné z těchto jídel nepřipravují. Nevaří vlastně vůbec nic a stravu objednají přes dovážkové platformy. Podrobnosti jsme zjišťovali u Woltu a Foodory.
Obě platformy se shodly na tom, že většina lidí tráví čtyřiadvacátého prosince doma s rodinou a připravují sváteční hostinu. Počet objednávek je oproti ostatním dnům v roce řádově nižší.
Psali jsme
ROZHOVOR: Praha a Brno. Dvě největší města České republiky a velcí rivalové. Ve sportu, ale i v běžném životě se obyvatelé obou měst takzvaně…
Hojně však využívají markety obou dovážkových služeb. Například Wolt kromě svého vlastního obchodu dokáže přivést potraviny také z Penny či Albertu.
„Populární jsou zejména másla, vajíčka a další potraviny, které se zapomněly koupit nebo nečekaně došly. Lidé si také objednávají například z pekáren a kaváren snídaně a dobrůtky jako vánočky a zákusky,“ sdělila serveru PrahaIN.cz obchodní ředitelka Woltu pro Česko Lenka Kmeťová.
Kolik přesně bylo objednávek vloni na Štědrý den, dovážkové platformy nechtějí prozradit. „Jedná se o informaci, kterou bohužel nemůžeme sdělit,“ uvedl Ondřej Švéda z Foodory.
Kapr od kurýra netáhne, kebab ano
Pokud si ale lidé 24. prosince objednají jídlo přes Wolt nebo Foodoru, ve většině případů se nejedná o kapra a řízky.
„Většina Čechů si tato jídla tradičně připravuje doma. Existují ale samozřejmě výjimky. Ty si objednají například štědrovečerní menu s řízkem nebo tradiční rybí polévku s krutonem,“ říká Kmeťová za Wolt.
Podle Ondřeje Švédy z Foodory rovněž nešlo o závratné číslo, vloni 310 klasických a 73 kapřích řízků.
Nejčastější objednávka na Foodoře je z americké kuchyně, tedy fastfood typu McDonald ‘s nebo nějaký ten burger. „Zde mluvíme o cirka čtvrtině všech objednávek, druhá je turecká s tradičním kebabem ve zhruba pětině objednávek, pak mezinárodní a čtveřici nejoblíbenějších uzavírá Asie,“ komentuje Švéda za Foodoru a dodává, že asijské pokrmy mají podíl asi deset procent.
Rozmanitou nabídku jídel dle chutí jednotlivce potvrzuje Wolt, podle nich je to vlastně stejné jako v každý jiný den.
„Mezi objednanými jídly můžeme nalézt croissanty se šunkou a sýrem, od hovězího boršče přes pizzu, durum až po Pho bo a thajské curry. V seznamu nalezneme vše od exotických jídel až po tradiční českou kuchyni,“ prozradila Lenka Kmeťová z Woltu.
Vůbec nikoho asi nepřekvapí, že největší zájem je tradičně v Praze.
Kurýr, ilustrační foto. Zdroj: PrahaIN.cz
Příplatky?
PrahaIN.cz se zajímala také o kurýry rozvážkových společností a jejich služby na Vánoce. Wolt i Foodora se shodují na tom, že 24. prosince není potřeba tolik pracovníků.
„Máme vypočítanou matici, která zohledňuje loňské roky, ale i změny v rámci toho letošního, z níž pak dopočítáváme kolik kurýrů je pro tento den třeba, tedy je jich méně než v běžné dny, ale pokrytí je samozřejmě dimenzováno jako dostatečné,“ mají jasno ve Foodoře.
Motivací pro kurýry, aby šli na Vánoce pracovat, je logicky vyšší odměna. Příplatky nám potvrdily obě platformy, ale v obou případech nezáleží pouze na dni, ale také na počasí a vysoké poptávce.
„O příplatcích rozhodujeme velmi flexibilně dle aktuální potřeby a neplánujeme je na konkrétní datum. Řídíme se maximálně ekonomickými ukazateli nabídky a poptávky,“ zní z Woltu.
„Ačkoliv Vánoce řadíme do kategorií svátků s vyšší odměnou, velmi záleží také na počasí, dopravní situaci a dalších aspektech, které odměnu pro partnerské kurýry do značné míry ovlivňují,“ nechala se slyšet Foodora.