„Strašné neštěstí,“ říká výrobce Olomouckých tvarůžků ke stažení z trhu

31. 05. 202314:02
„Strašné neštěstí,“ říká výrobce Olomouckých tvarůžků ke stažení z trhu
foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Olomoucké tvarůžky, ilustrační foto

V polovině dubna stáhly obchody z prodeje Olomoucké tvarůžky od loštické firmy A.W. z důvodu možného výskytu plísně. Supermarkety zákazníky vyzývaly, aby závadnou šarži nejedli a vrátili. Hanácká specialita se na pulty obchodů ještě nevrátila. Zjišťovali jsme, kdy se do obchodů vrátí.

„Chtěli bychom Vás upozornit, že z preventivních důvodů stahujeme z prodeje výrobek A. W. TVARŮŽKY VELKÉ 167 G (datum minimální trvanlivosti: 17/04/23). Ve výrobku společnosti A.W. spol. s r.o., Palackého 4, 789 83 Loštice se mohou vyskytovat kolonie plísní. Při stahování z prodeje a následných krocích spolupracujeme se SZPI. Zákazníkům, kteří uvedené balení zakoupili, doporučujeme zakoupený výrobek nekonzumovat. Za způsobené komplikace se omlouváme,“ uvedla v dubnu Billa na svých webových stránkách.

Přidávaly se i další obchody, jako například Albert či Tesco.

„Je to velice nepříjemné z mnoha důvodů. Nejen finančních, ale jde také o renomé, protože se jedná o unikátní moravský zrající sýr a chceme dělat špičkovou kvalitu. Jsme z toho nešťastní, protože jsme expedovali všechno na základě uvolnění od divize jakosti. Než to došlo ke spotřebitelům, tak tam ty plísně někde objevili. Výrazně to pocítíme,“ sdělil serveru PrahaIN.cz tiskový mluvčí společnosti A.W. Vladimír Kovář.

Milionové ztráty pro moravskou společnost

Zajímala nás finanční ztráta, která společnosti kvůli stažení z trhu hrozí. Přesná čísla si mluvčí společnosti netroufal říct, ale jedná se o prý částky v řádech milionů.

„Jsou to samozřejmě miliony, protože když se něco zkazí, tak to musíte i zlikvidovat a tu likvidaci zaplatit, takže je to opravdu velmi nepříjemné a bolestivé. Mnohem bolestivější je však to, že se to vyskytlo a musíme s tím bojovat,“ dodává mluvčí.

Zdůrazňuje také to, že Olomoucké tvarůžky jsou zrajícím sýrem, který nemůže být, stejně jako ostatní sýry, ošetřován.

„U tvarůžků je problém, že nesmí být ošetřovány, protože bychom tím zastavili proces zrání. Je to takový boj. Na jedné straně si pěstujeme kvasinky, bakterie a na druhé straně vytváříme podhoubí pro ty plísně, které se někdy mohou objevit a je problematické je vyhnat,“ popisuje Kovář.

 

Olomoucké tvarůžky, ilustrační foto. Zdroj: PrahaIN.cz

Musí se vyčkat

Věhlasné Olomoucké tvarůžky si v současné době nekoupíte. Podstatnou otázkou tak je, kdy se tato delikatesa s typickou vůní vrátí na pulty obchodů.

Zjistili jsme, že jen tak to nebude.

Tvarůžky měly nějakou dobu technologickou pauzu. Výroba se ovšem už rozběhla a důležité nyní je, aby uzrály.

„Máme je na skladu, ale musí se distribuovat postupně, nechceme je distribuovat, pokud nejsou úplně zralé a je to bílý tvaroh, to nedělá dobrotu ani dobrou reklamu. Doma sice zákazníkům mohou dozrát, ale tohle nechceme. Postupně to distribuujeme podle jakéhosi plánu a bude nějakou dobu trvat, než se nám sklad zaplní,“ říká Kovář.

Proti společnosti A.W. jde i kapacita sušáren.

„Jsme relativně malí výrobci. Nejsme obrovská fabrika, jako je třeba Olma,“ podotýká Kovář.

„Kdy se vrátí? Odhaduje se to strašně obtížně, protože nám to spadlo v začátku takové té letní sezony a jestli se udělá hezky a lidé začnou ve větším dělat pikniky, grilovat, tak spotřeba vyletí nahoru neočekávaně o několik tun. To nám může chvíli trvat. Dejme tomu, že v řádech tří až čtyř týdnů by tvarůžky mohly být v distribuci v plném rozsahu,“ uzavřel tiskový mluvčí společnosti A.W.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných