foto: Bára Richterová, PrahaIN.cz/Svatomartinská husa
Ačkoliv svatý Martin na bílém koni přijede až 11. listopadu, ten, kdo si chce i letos pochutnat na svatomartinské huse, má nejvyšší čas přemýšlet, zda si ji upeče doma, nebo vyrazí do restaurace. Rezervace v restauracích rychle přibývají a někteří prodejci již hlásí vyprodáno. Musíme však počítat s tím, že si oproti minulému roku připlatíme.
Vzhledem k tomu, že husí maso je drahou pochoutkou, mnoho restaurací již připravuje svatomartinské menu jen na rezervaci, případně se majitelé rozhodli od tradice upustit úplně. Již třetím rokem husu nepřipravují v jednom středočeském podniku, kde si hosté stěžovali na příliš vysoké ceny. „Kdybych dal jednu porci za pětistovku, nikdo nepřijde. Letos by to muselo být ještě dražší, husy z nedaleké farmy, kde jsme je brali my, ještě zdražily, kilogram už stojí 380 korun,“ řekl nám s tím, že jen nákup jedné husy by ho vyšel na více než dva tisíce korun.
Za podobné ceny nabízí drůbež řeznictví Mass.na, kilogram zde vyjde na 388 korun, i za tuto cenu ale lidé s nákupem neváhají. „Zájem o svatomartinskou husu je i letos velmi silný, bez výrazného poklesu oproti předchozím rokům. Aktuální cena se pohybuje kolem 388 korun za kilogram, což představuje meziroční nárůst o 40 korun. Tento růst odráží vyšší náklady na výkrm a také dopady ptačí chřipky, která v uplynulých měsících zasáhla většinu chovatelů. Tyto faktory se promítají do cen u producentů a ovlivňují dostupnost hus na trhu. Již řadu let úzce spolupracujeme s farmou, která nám dodává husy a kachny té nejvyšší kvality. Díky této stabilní a důvěryhodné spolupráci můžeme zákazníkům garantovat čerstvé maso s ověřeným původem a vysokým standardem chovu,“ sdělilo redakci řeznictví.
499 korun za kilogram
Ještě více si zákazníci připlatí u prodejce Moje Kredenc, který nabízí prodej zvířat z biofarmy Trněný Újezd. „Husy máme v nabídce za 499 za kilogram. Prodáváme celé nebo půlky. Objednávky přijímáme do konce října,“ sdělil redakci zástupce prodejny. Na zmíněné farmě přitom v minulém roce vycházel jeden kilogram na 369 korun.
V klasických supermarketech se nabídka hus objeví až v příštím týdnu, mraženou husu jsme zatím viděli v Makru za 207,90 korun. Vzhledem k tomu, že průměrná husa váží čtyři až šest kilogramů, každý si může dopočítat, na kolik letos vyjde.
Drůbež je také možné zakoupit rovnou z farem či od soukromníků. Naše redakci jich kvůli cenám oslovila několik, ceny se většinou pohybovaly zhruba od 250 korun do 450 korun za kilo. Někde ale byly husy vyprodané ještě dříve, než si většina vůbec uvědomila, že se blíží svatý Martin.
Například rodinná farma v Horní Vsi oznámila vyprodáno již 8. října, což je téměř o 14 dní dříve, než tomu bylo před rokem. Cena činila 260 korun za kilogram, stejně jako v minulém roce.
Farmář Robert Pěnkava ze Středočeského kraje měl husy rezervované již od minulého roku. „Našich třicet hus bylo rezervováno hned po svatém Martinu v roce 2024. Zákazníkům ani nevadilo zvýšení ceny z 260 na 310, jen se po nich zaprášilo. Další lidi teď musím odmítat, na příští rok asi zvětšíme chov,“ řekl nám. Jednu husu prodával okolo dvou tisíc.
Husa podražila i v restauracích. Například v podniku Sou100 Žižkov vyjde jedna porce na 469 korun, v Červeném Jelenovi stojí 680 korun. Za 549 ji nabízí Restaurace u Bohuslavů, Zámek Křtiny husu podává za 395 korun, ve Ville Fitz si na ní strávnici pochutnají za 570 korun. Pražská Deer restaurant bude podávat husí stehno za 679 korun. V případě celých menu ceny převyšují i jednu tisícovku za osobu. V ceně je předkrm, polévka, hlavní chod, dezert a někdy i sklenička svatomartinského vína.