Telecí řízek Radka Kašpárka je hitem. Dražší přitom jen tak nenajdete

13. 09. 202405:35
Telecí řízek Radka Kašpárka je hitem. Dražší přitom jen tak nenajdete
foto: Bára Richterová, PrahaIN.cz/Restaurace 420 na Staroměstském náměstí

Dne 15. prosince 2023 přivítala první hosty restaurace 420 na Staroměstském náměstí v Domě U červené lišky. Pod vedením Radka Kašpárka a šéfkuchaře Marka Kominka sklízí ovace i přes vysoké ceny.

Naproti orloji přináší restaurace podle svých webových stránek kulinářské zážitky a dokonalý servis v úžasném prostředí. Michelinský šéfkuchař Kašpárek s Kominkem se nechali inspirovat českou kuchyní a vlastními vzpomínkami.

Oba se snaží o moderní českou kuchyni, ve které se nebojí experimentovat.

První zářijový týden si hosté mohli vybrat ze dvou předkrmů, dvou hlavních chodů a dvou dezertů. Salát s nakládaným ovčím sýrem stál 195 korun, kulajda 210 korun. Z hlavních chodů byly na výběr makrely na ohni s černou čočkou za 385 korun či kuřecí Cordon bleu s bramborovou kaší za 375 korun.

Dezerty vyšly na téměř dvě stovky.

Lidem chutná

Zájem o obědy je podle manažera a spolumajitele restaurace Miroslava Noska veliký.

„V létě je to vždy trochu slabší, protože Češi hodně odjedou na dovolené, ale zase je více cizinců. Obědy podáváme i na zahrádce a ta je samozřejmě v létě hodně oblíbená. Už jsme také nějakou chvíli otevření a restaurace je známější, takže se nám zvedl počet tzv. walk in (lidé z ulice bez rezervace). Stále k nám ale chodí většina Čechů, někteří jdou na rychlý pracovní oběd, pro ty je určené naše obědové menu, ale někteří si jdou i přes oběd posedět, užít si, nebo něco oslavit a vybírají si z À la carte,“ říká pro PrahaIN.cz Nosek.

Zajímavý je i pohled do menu, které jen dokazuje, že se šéfkuchaři experimentu nebojí.

A nebojí se ani vysokých cen.

Z předkrmů nás zaujala kachna s buchtou. Pod názvem se skrývá kachní paštika potažená višněmi, jablečná marmeláda s cibulí, zmrzlina z lískových ořechů a buchta pečená na kachním sádle se škvarky. Vyjde na 450 korun.

Nebo solená kedlubna se smažákem z Romaduru za 420 korun, o třicet korun jsou dražší „dršťky a kopyto“, kořeněné dršťky s telecími nožičkami.

Největší výběr je samozřejmě z hlavních chodů. Vegetariánský knedlík stojí 520 korun, všechny další pokrmy drží jednotnou cenu 690 korun. Ať už jde o makrelu na ohni, telecí řízek nebo segedín speciál.

Jídelní lístek. Autor: PrahaIN.cz

Nové menu

Největším tahákem je ovšem telecí řízek. I ten stojí 690 korun.

„Právě budeme obměňovat naše sezónní menu, ale určitě necháme náš oblíbený telecí řízek à la Escoffier (smažený telecí řízek v přepuštěném másle s bešamelem z vyzrálých sýrů, bramborová kaše s hnědým máslem, lanýžová omáčka a sladkokyselý kompot z angreštu),“ uvádí Nosek.

Na Google hodnoceních restaurace drží 4,4 hvězdy z maximálních pěti. Na vysoké ceny si nestěžuje nikdo. Na Tripadvisoru vidíme 4,6 hvězdy z pěti, zmínku o vysokých cenách jsme nezaregistrovali ani zde, valná většina recenzí pochází od turistů.

Že by si lidé stěžovali na vysoké ceny, popírá i Miroslav Nosek.

„Narážky na vysoké ceny se neobjevily, naopak. Na cestovatelských serverech cizinci často zmiňují dobrou cenu, obzvlášť vzhledem k tomu, že je restaurace na Staroměstském náměstí,“ uzavírá Nosek.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných