foto: Bára Richterová, PrahaIN.cz/Restaurace 420 na Staroměstském náměstí
Dne 15. prosince 2023 přivítala první hosty restaurace 420 na Staroměstském náměstí v Domě U červené lišky. Pod vedením Radka Kašpárka a šéfkuchaře Marka Kominka sklízí ovace i přes vysoké ceny.
Naproti orloji přináší restaurace podle svých webových stránek kulinářské zážitky a dokonalý servis v úžasném prostředí. Michelinský šéfkuchař Kašpárek s Kominkem se nechali inspirovat českou kuchyní a vlastními vzpomínkami.
Oba se snaží o moderní českou kuchyni, ve které se nebojí experimentovat.
První zářijový týden si hosté mohli vybrat ze dvou předkrmů, dvou hlavních chodů a dvou dezertů. Salát s nakládaným ovčím sýrem stál 195 korun, kulajda 210 korun. Z hlavních chodů byly na výběr makrely na ohni s černou čočkou za 385 korun či kuřecí Cordon bleu s bramborovou kaší za 375 korun.
Dezerty vyšly na téměř dvě stovky.
Lidem chutná
Zájem o obědy je podle manažera a spolumajitele restaurace Miroslava Noska veliký.
„V létě je to vždy trochu slabší, protože Češi hodně odjedou na dovolené, ale zase je více cizinců. Obědy podáváme i na zahrádce a ta je samozřejmě v létě hodně oblíbená. Už jsme také nějakou chvíli otevření a restaurace je známější, takže se nám zvedl počet tzv. walk in (lidé z ulice bez rezervace). Stále k nám ale chodí většina Čechů, někteří jdou na rychlý pracovní oběd, pro ty je určené naše obědové menu, ale někteří si jdou i přes oběd posedět, užít si, nebo něco oslavit a vybírají si z À la carte,“ říká pro PrahaIN.cz Nosek.
Psali jsme
REPORTÁŽ: Holešovickou tržnici obsadil pop-up plný italského jídla, zmrzliny, pití i hudby. Návštěvníci měli možnost ochutnat jak tradiční italské…
Zajímavý je i pohled do menu, které jen dokazuje, že se šéfkuchaři experimentu nebojí.
A nebojí se ani vysokých cen.
Z předkrmů nás zaujala kachna s buchtou. Pod názvem se skrývá kachní paštika potažená višněmi, jablečná marmeláda s cibulí, zmrzlina z lískových ořechů a buchta pečená na kachním sádle se škvarky. Vyjde na 450 korun.
Nebo solená kedlubna se smažákem z Romaduru za 420 korun, o třicet korun jsou dražší „dršťky a kopyto“, kořeněné dršťky s telecími nožičkami.
Největší výběr je samozřejmě z hlavních chodů. Vegetariánský knedlík stojí 520 korun, všechny další pokrmy drží jednotnou cenu 690 korun. Ať už jde o makrelu na ohni, telecí řízek nebo segedín speciál.
Jídelní lístek. Autor: PrahaIN.cz
Nové menu
Největším tahákem je ovšem telecí řízek. I ten stojí 690 korun.
„Právě budeme obměňovat naše sezónní menu, ale určitě necháme náš oblíbený telecí řízek à la Escoffier (smažený telecí řízek v přepuštěném másle s bešamelem z vyzrálých sýrů, bramborová kaše s hnědým máslem, lanýžová omáčka a sladkokyselý kompot z angreštu),“ uvádí Nosek.
Na Google hodnoceních restaurace drží 4,4 hvězdy z maximálních pěti. Na vysoké ceny si nestěžuje nikdo. Na Tripadvisoru vidíme 4,6 hvězdy z pěti, zmínku o vysokých cenách jsme nezaregistrovali ani zde, valná většina recenzí pochází od turistů.
Že by si lidé stěžovali na vysoké ceny, popírá i Miroslav Nosek.
„Narážky na vysoké ceny se neobjevily, naopak. Na cestovatelských serverech cizinci často zmiňují dobrou cenu, obzvlášť vzhledem k tomu, že je restaurace na Staroměstském náměstí,“ uzavírá Nosek.