foto: Patrik Pašek, PrahaIN.cz/Účtenky z restaurace
Poté, co PrahaIN.cz zveřejnila analýzu, která se týkala gastro průmyslu, se na naši redakci obrátila trojice čtenářů. Šlo o polévky. Právě ty totiž podle analýzy zdražují nejrychleji. Od roku 2019 jde o nárůst o 51 procent. V roce 2019 stály průměrně 36 korun, nyní 54 korun. Jenže v Praze se prodávají i násobně dráž.
„O víkendu jsme byli s rodinou na Pražském hradě, pak jsme šli okolo restaurace Terasa u Zlaté Studně. Slyšel jsem o ní, že dobře vaří. A že má krásný výhled na Prahu,“ napsal nám muž v souvislosti s cenami.
„Podíval jsem se na jídelní lístek, a když jsem viděl, že mají polévky za 420 korun, hned jsem mizel,“ dodal.
Ve zmíněné restauraci vaří šéfkuchař Lukáš Hlaváček. Polévky za 420 korun jsme v menu opravdu našli. Jsou dvě, Consommé z pečené cibule a hovězí oháňky a Bisque z korýšů.
Psali jsme
Čeští řezníci kdysi šířili slávu kvalitních uzenin a masných výrobků. Každá obec, město i městská čtvrť, měla své mistry, kteří byli hrdí na svůj…
Další čtenář nám psal, že v Nuslích viděl v restauraci Aureole hráškový krém za 295 korun. „Myslel jsem si, jestli si nedělají legraci. Co na hráškové polévce může být tak drahé?“ uvedl.
Drahé polévky má i restaurace Coda na Malé Straně. V menu jsou dvě. Kulajdu s lesními houbami a vývar z farmářské slepice. Obě stojí shodně 330 korun.
Chutné a drahé
Dále jsme byli upozorněni na restauraci Pot-au-feu v Rybné ulici na Starém Městě, kde je šéfkuchařem i majitelem Jan Kracík. I na tu nás upozornil čtenář.
Zde podávají tradiční provensálskou polévku Bouillabaisse, která obsahuje různé druhy vařených ryb, korýšů, zeleniny a bylinek.
Ve zmíněné restauraci si ji můžete dát za 595 korun.
Mysleli jsme si, že cenově tento podnik žádný nepřekoná. To jsme se ale zmýlili. Vítězem se stala restaurace Ungelt, která se nachází ve dvoře Týn, jen pár kroků od Staroměstského náměstí.
Bouillabaisse Marseillais podávaná s omáčkou Rouille tu stojí 640 korun.
Kdo by si zde chtěl přeci jenom dát polévku, v jídelním lístku je také krémová z říčních ráčků za 290 korun či sauvignon blanc za 320 korun.
Ve stejné restauraci se také podává degustační menu, které jednu osobu vyjde na 2.400 korun.