foto: Jan Holoubek, PrahaIN.cz/Labská bouda
Na server PrahaIN.cz se obrátilo několik turistů, kteří pravidelně tráví zimní i letní dovolenou na českých horách. V tomto případě hovořili o krkonošské Labské boudě. Na tu jsme v minulosti vyrazili několikrát a osobní zkušenost velí zdůraznit, že jsme nikdy neměli s ničím problém.
Vyšší ceny šly očekávat, ale prostředí bylo čisté a hodně nás překvapila velkorysost vůči psům. Doteď si vzpomínáme na misku plnou granulí. Ani WC nemůžeme hanit. Sice zde koš přetékal papírovými ubrousky, to však vzhledem k počtu příchozích není nic, nad čím bychom se chtěli pohoršovat.
Ani nás však nenapadlo, jak výraznou moc mohou mít během turistických tras peníze. „Zkuste si dohledat menu a ceny. My jsme to udělali. Dokonce jsme volali na recepci, kde příliš sdílní nebyli,“ uvedli naši čtenáři v průběhu května. Labskou boudu přitom navštívili v zimě. V červenci se sem prý chystají znovu, „vybaveni znalostí prostředí“.
Ještě v dubnu přitom naši redakci informovali další turisté, rovněž z Prahy, že také oni měli problém s jídelním lístkem na Labské boudě ještě před příchodem.
S oběma pisateli jsme měli možnost hovořit. Nebyli vůči prostoru ani tak kritičtí, jako spíše udivení. Problém je jednoduchý. Labská bouda má na svých stránkách sekci, kde se máte teoreticky dozvědět o nabídce jídel a pití. Tato stránka je ovšem zrušená. A to jak v češtině, tak v angličtině. Nenajdete zde proto nic s výjimkou oznámení, že „stránka nebyla nalezena“ anebo: „We're sorry, the page you have looked for does not exist in our content!!“
Proč tomu tak je, jsme se oficiální cestou dozvědět nedokázali. Menu i částky v restauraci zkrátka byly z oficiálního webu vědomě smazány.
Turisté přesto řešení našli. Sdílí mezi sebou sumy nejen na sociálních sítích, ale rovněž v recenzích. Ty negativní se nevěnují prakticky ničemu jinému než údajně předraženým polévkám, hlavním chodům a pivu.
Abychom byli přesní: Pivo Pilsner Urquell (0,5 litru) stojí 90 korun, třetinka 60 korun. Velká jedenáctka Kozel je za 75 korun, malá za 50. Birell vychází na 75, limonády (0,5 litru) jsou o pětikorunu levnější. Tuzemák je mimochodem za 85 korun, hruškovice a slivovice (panák) za rovnou stovku.
Z jídel můžeme zmínit segedínský guláš za 250 korun (vyvolal největší vášně), lečo nebo plněný paprikový lusk za 230 korun. Polévky (čočková, česnečka) vycházejí na 90 korun, nakládaný hermelín na 150 a jedna nožička párku je k mání za rovných 50 korun.
Nanuk stojí stejně. Sušenky jsou k dostání za 45 korun a jablečný závin je v Labské boudě za 90 korun. Kromě cen také některým turistům vadí fakt, že se zde může platit pouze hotově. Výběr je ovšem možný. Na místě se nachází bankomat společnosti Euronet. I ten se stává častým terčem výtek, zjevně kvůli vysokým poplatkům za služby.