foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Fronta před kavárnou Ivety Fabešové
V Praze je mnoho podniků, které prosperují a jen tak bez ohlášení je zde téměř nemožné si sednout. Důkazem je například pivnice U Zlatého tygra, která má často rezervované kompletně všechny stoly na týdny dopředu. Komu nechutná pivo a je raději na kvalitní zákusek s kávou, patrně mu neunikl fenomén cukrářky Ivety Fabešové.
Mezi cukráři se jedná o jednu z vůbec nejznámějších tváří Česka. Už před více než deseti lety se účastnila reality show Na nože!, kterou uváděl Zdeněk Pohlreich a Roman Vaněk.
Fabešová měla dlouhá léta vizi, jak zpopularizovat luxusní francouzské dezerty v našich končinách. A to se jí daří. Značkou je taky její jméno, neboť v současné době má na Instagramu přes 126 tisíc sledujících.
Před více než rokem si otevřela vlastní kavárnu v historické budově na pražské Kampě. Žil zde národní buditel Josef Dobrovský, ale také duo herců Voskovec a Werich. Dnes budově U Sovových mlýnů 501 neřekne nikdo jinak než Werichova vila.
Zákusky za 195 korun
Prostředí je zde hrozně příjemné. Posezení je vytvořeno z klasických židlí, ale také z komfortních pohovek. Werichova vila má opravdu nezaměnitelnou atmosféru, kterou jinde těžko najdete.
U Ivety Fabešové to ale není pro každého.
Ceny jsou vysoké, ačkoli můžeme říct, že za tu částku to opravdu stojí. Nicméně ne každý může dát za zákusek více, než je cena obědu i s pitím v průměrné restauraci.
Peněženka se zvlášť prohne, pokud vyrazíte s rodinou. Ještě před měsícem stála většina zákusků 189 korun, dnes už 195 korun. S kávou tu tak můžete nechat za čtyřčlennou rodinu klidně i 1.500 korun během třicetiminutové návštěvy.

Popcorn... Zdroj: PrahaIN.cz
Kromě klasického větrníku, který samozřejmě nesmí chybět, naleznete také neobvyklé zákusky.
Třeba takzvaný Popcorn, který je mimochodem naprosto skvělý. Je tvořen z bílé čokolády, drobenky, cremeux z mučenky a ganache (poleva) z popcornu. Kusy krapet slaného popcornu na zákusku nejsou rozhodně žádné faux pas. Neobvyklá chuť v sobě skrývá kulinářský zážitek.
Za 195 korun, aby ne, prohodí možná kritik.
Skvělé jsou ale i další zákusky. Ať už pistáciový zákusek či dortík z Tiramisu. Rozhodně zaujme i takzvaná Mandarinka. V té naleznete medový piškot s mandarinkovým cremeux v pěně z kaštanu, která je obalená v bílé čokoládě.
Narváno nonstop
Kdo z popisu zákusků dostal chuť na sladké a nemá problém vysokou částku zaplatit, může hned vyrazit. Kavárna ve Werichově vile má otevřeno každý den od 8:30 do 19:30. Nejsou to ale jen zákusky, k dispozici jsou různé paštiky či vejce benedikt především na snídani a brunch.
Jen musíte počítat s tím, že si možná chvíli počkáte.

Typický obrázek - fronta lidí i v šesti stupních. Zdroj: PrahaIN.cz
U Ivety Fabešové je nonstop natřískáno. Prázdný stůl se tu moc dlouho neohřeje. Jedna skupina zákazníků odejde, další přijde. Takový scénář se opakuje téměř po celý den. Především o víkendech pak musíte počítat s tím, že na stůl si musíte vyčkat frontu i několik desítek minut.
Ptát se cukrářky, jestli podnik prosperuje, je tak zbytečné.
Vidíte sami.