foto: Adéla Houbová, PrahaIN.cz/Šašlik na ohni
REPORTÁŽ: Holešovická tržnice oslavila takzvaný Den ukrajinské vyšívanky, Vyshyvanka Day. Součástí celodenního programu byla ukrajinská hudební vystoupení, tradiční ukrajinské pokrmy a nápoje, ale i ručně tvořené výrobky. Pro nenávist nebylo místo, Češi a Ukrajinci slavili společně.
Vyshyvanka Day připadá každoročně na třetí květnový čtvrtek. Jde o mezinárodní svátek, který oslavuje ukrajinskou vyšívanku, symbol krásy, zdraví a štěstí. V Holešovické tržnici pak vyšívanka sloužila i jako prostředek k poznání ukrajinské kultury.
Akce na sebe strhávala pozornost už z dálky. Z tržnice se totiž linula neodolatelná vůně čerstvě grilovaného masa, o kterou se postaral oblíbený šašlik. Na ohni ho přímo před zraky návštěvníků připravovalo hned několik prodejců. Cena se pohybovala kolem 250 korun za porci obsahující vepřové, nebo kuřecí maso, cibuli, kečup a chléb.
Charitativní přesah
To ale předbíháme, nejprve musíme zmínit vstupné na akci. To bylo totiž dobrovolné a bylo možné ho zaplatit hotově přímo na místě. Anebo prostřednictvím QR kódu. Výtěžek byl určen na pomoc ukrajinským uprchlíkům v České republice, konkrétně Organizaci pro pomoc uprchlíkům (OPU), která cizincům v České republice pomáhá už od roku 1991. Jak jsme si všimli, většina přicházejících návštěvníků si fotila QR kód, případně přispěla alespoň drobnou částkou přímo na místě.
Prostřednictvím QR kódů nebo karet bylo mimochodem možné platit i ve valné většině prodejních stánků. Přesto se našlo několik míst, kde brali jen hotovost. Z další nabídky ukrajinské kuchyně můžeme zmínit hovězí boršč (110 korun), deruny (100 korun), foršmak (110 korun), pelmeně (150 korun), vareniky (120 korun) nebo pirožky (kus za 50 korun). K dostání bylo také ukrajinské pivo (plechovka za 40 korun) nebo tvrdý alkohol různých druhů. Ze sladkého nás zaujaly palačinky za 120 korun nebo tvarohové vdolky, kus za 30 korun.
Psali jsme
REPORTÁŽ: „Obnova jarmarků je naším způsobem, jak podpořit domácí producenty, farmáře a řemeslníky, kteří pracují srdcem a poctivě. Chceme lidem…
Zajímavé chutě
U některých pokrmů jsme si nebyli zcela jisti, co vlastně na talíř dostaneme. Nebyl to ale žádný problém, ochotná prodavačka s ukrajinským přízvukem nám vše pečlivě vysvětlila a popsala. Ostatně většinu prodejců přirozeně tvořili Ukrajinci. Domluvit se s nimi česky však nebyl vůbec problém.
Zaujala nás například pomazánka foršmak. „Dělá se na jihu Ukrajiny, protože oni tam mají moře a mají ryby. My ostatní nemáme ryby. Dělají to ze sleďů, čerstvého jablka a másla. Je to divné, ale je to dobré. Jak jste asi poznali, já nejsem z jihu,“ usmívala se mladá Ukrajinka.
Festival se nesl v duchu přátelství
Ochotně nám odpověděla nejen na otázky o jídle, ale také o zákaznících. Zajímalo nás například, zda se setkává s nenávistnými komentáři ohledně svého původu. Ani tentokrát neztratila úsměv. „Lidé jsou různí, ale tady na festivalu je nálada skvělá a lidi jsou taky skvělí. Ptají se na naše jídla a ochutnávají. To je skvělé,“ sdělila nám stánkařka.
A s tímto postřehem musíme souhlasit. Festival se totiž nesl v duchu přátelství a porozumění. Češi a Ukrajinci slavili společně. Počet návštěvníků však mohl být o něco vyšší. Tržní náměstí v areálu Holešovické tržnice bylo totiž připraveno na mnohem více lidí. Svědčilo o tom množství připravených stolečků a židlí, které byly obsazeny ani ne z poloviny. Před pódiem stála v době hudebního vystoupení asi desítka posluchačů. O frontách nemohla být řeč.