foto: Bob Asher, PrahaIN.cz/Prodavačka Ivana se sklenicí kaviáru. Vpravo nahoře uzené vepřové uši.
Už více než půl roku si zákazníci na náměstí Dr. Holého chodí do ukrajinského obchodu pro pelmeně s mletým masem, nakládanou zeleninu, jablečné limonády i pro slavný chlebový kvas. „Češi ze všeho nejvíc berou čerstvé uzené šproty, Ukrajinci sušené ryby,“ řekla portálu PrahaIN.cz Ivana, která v obchodě pracuje jako prodavačka.
Na dohled od Libeňského zámku se před několika měsíci na dlouho zavřené prodejně objevil záhadný název Buržua. V dobách totalitního režimu šlo o pohrdavý výraz pro bohaté vrstvy, které podle komunistů bezohledně vykořisťovaly dělnickou třídu. O to víc přitahoval podivný termín pozornost, neboť bylo těžké si představit, jaké služby nebo zboží může obchod s tímto názvem nabízet.
Uzené šproty se staly šlágrem. Foto: PrahaIN.cz
Kdo čekal, že uvnitř najde norkové kožichy, luxusní šperky nebo dostane rady, jak co nejlépe oškubat pracující lid, musel být po otevření zklamán. Prodejna totiž výhradně nabízí velké množství tradičních ukrajinských specialit. „Ten název vymyslel můj syn a nemá pro nás žádný konkrétní význam. Jenom jsme hledali název, jak se odlišit od ostatních obchodů,“ řekl redakci PrahaIN.cz majitel obchodu.
Jak naší redakci dále prozradila prodavačka, místní lidé si některé ukrajinské zboží oblíbili a pravidelně se do prodejny vracejí. Tradiční speciality ale nakupují především Ukrajinci. „Zákazníci u nás kupují především ryby. Nasolené sledě, makrely i mražené ryby. Češi ze všeho nejvíc berou čerstvé uzené šproty. Všichni je chválí a říkají, že jsou výborné. Z vedlejšího domu si pro ně dokonce jeden pán chodí několikrát týdně. Když k nám příjdou nakupovat naši krajané, tak si berou hlavně sušené ryby. V nabídce teď máme sušené plotice a cejny. To je naše tradiční specialita. Další ukrajinskou specialitou jsou uzené vepřové uši,“ upozorňuje prodavačka.
Psali jsme
REPORTÁŽ: Rusko po vpádu na Ukrajinu rozhodně nepatří mezi oblíbené země. Mnoho Čechů mělo ale vůči tomuto státu negativní vztah i předtím.…
„Hned po rybách u nás lidé nejvíc nakupují nakládanou zeleninu. Okurky, ale hlavně rajčata ve sladkokyselém nálevu. Především žlutá rajčata, která v Česku moc nejsou, a také cuketové pyré s houbami. Ve velkém také berou pražená semínka ze slunečnice a dýní. Ty berou hodně naši krajané, protože u nás doma to louskají všichni od rána do večera,“ usmála se prodavačka.
Nakládaná zelenina. Foto: PrahaIN.cz
U některých lidí prý otevření obchodu vyvolalo rozdílné emoce. Jeden ze zákazníků dokonce doporučil personálu, aby se vrátil domů.
„Když jsme otevřeli a lidé zjistili, že jsme Ukrajinci, tak někteří nereagovali moc dobře. Nějaký starší pán na mě začal křičet, že se mám sbalit a vypadnout zpátky na Ukrajinu. Vykřikoval něco o tom, že tady nesmíme dělat byznys, protože tady nejsme doma. Byl dost agresivní. Jakmile ale ze sebe dostal, co chtěl, tak odešel a praštil za sebou dveřmi. Většina lidí se ale chová hezky. Už máme svoje stálé zákazníky, kteří k nám chodí pravidelně. Po nákupech se někteří i zdrží a povídají si. Především chtějí vědět, jaká je u nás doma situace,“ řekla Ivana redakci PrahaIN.cz.