foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Lidová jídelna v Libni
Snídaně je základ. Každý si ale první jídlo představuje trochu jinak. Někdo volí zdravou variantu s müsli, ovesnými kašemi či cereáliemi, jiní na to jdou zase po anglicku, takže vajíčka, slanina... Ale najdou se i tací, kteří si hned v sedm ráno dají gulášovou polévku a výpečky se špenátem.
Ano. Opravdu.
Redakce si toho všímala a všímá skoro každý den. Třeba v pražské Libni, kde každé ráno přes vitrínu vidíme narvanou Lidovou jídelnu. V různé časy.
Míchaná vajíčka se sýrem ani makové koláče si tu ovšem lidé nedávají.
Nejčastěji vidíme urostlé pány v montérkách a s polévkou.
Dennodenně a téměř vždy je zde plno. Často jsme si říkali, že se půjdeme poptat pracovnic, ale v tom fofru by na nás příliš času neměli. Zkusili jsme to tak těsně před zavíračkou, pár minut před osmnáctou hodinou.
Čas měly a byly velmi ochotné.
Během povídání jsme si dali vynikající dršťkovou polévku. A hned bylo líp. Chuť, za kterou by se nemuseli stydět ani v té nejprestižnější staročeské restauraci v metropoli. Pecka.

I s pečivem za 42 korun... Zdroj: PrahaIN.cz
Při pohledu na nabídku jídel nás paní hned upozornila: „Teď už je toho málo, ale ráno? To je velký výběr,“ řekla a otočila se na tabuli. Na ní bylo asi devět hlavních jídel.
Téměř všechny pokrmy mají za 109 korun. Čočka na kyselo s uzeným masem a okurkou, uzená krkovice se špenátem a bramborovými knedlíky, segedínský guláš s houskovým knedlíkem či pečená krkovice se zelím a knedlíkem.
O pět korun dražší je maďarský guláš nebo koprovka.
Výpečky jedou od rána
A ano, lidé si tato jídla dávají hned od rána.
„Přicházím na půl šestou ráno. Vše připravuji. Lidé na mě ale často klepou už ve tři čtvrtě na sedm. Když mám všechno hotové, tak je klidně v sedm už pustím, nemám s tím problém,“ řekla nám paní z Lidové jídelny v Libni.
„Narváno od rána? Jak kdy. Stejně jako jídla, polévka, výpečky, je to různé,” dodala.
Lidová jídelna má otevřeno od 7:30 do 18:00.
Psali jsme
REPORTÁŽ: Někdo si vaří jídlo do krabičky, jiní zase docházejí na obědy do restauračních zařízení. Praha ukrývá nespočet možností, kam…
„Plno tam mají snad dvacet let v kuse,“ řekl nám jeden z místních.
A kdo by neměl cestu kolem a měl chuť na snídani ve formě guláše, koprové omáčky či svíčkové, nemusí mít problém. Lidová jídelna rozváží prostřednictvím společností Wolt a Bolt food. Všechna jídla stojí na Woltu 139 korun. A kdo nemá Wolt plus (měsíční platba, která zahrnuje dopravu zdarma, pozn. red.), připlatí 59 korun za dovoz.

Lidová jídelna Zenklova 212, Libeň, 180 00 Praha 8. Zdroj: PrahaIN.cz
PrahaIN.cz také hovořila s podnikatelem, který dříve podobnou jídelnu provozoval. Jejími štamgasty byli zejména řidiči MHD a ČSAD.
Nejvíc trendy zde byla gulášová polévka a sekaná.
„Chodili sem hlavně řidiči, čekali už za tmy. Otvíral jsem v šest hodin ráno. Dělali jsme především gulášovku a sekanou. Sekaná byla dělaná na pánvi, snědli jí tak deset, patnáct šišek každý den. A alkohol? Ten si nikdy nikdo nedal,“ řekl naší redakci.