foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Cheesesteak s hranolky v Philly and Co's Original Cheesesteaks na Žižkově
OCHUTNALI JSME: Kus Ameriky, ale se zachováním tradičních českých pohostinských hodnot, tak bychom ve zkratce popsali podnik Philly and Co's Original Cheesesteaks, který se nachází na pražském Žižkově. Vedou ho dva Američané, učitelé z Chicaga, kteří jsou v gastro podnikání vlastně pořád nováčky.
Jak už název restaurace napovídá, hlavním zaměřením jsou takzvané filadelfské cheesesteaky, které nejsou v našem hlavním městě tak známé jako třeba burgery.
Laicky řečeno je to v podstatě bageta naplněná hovězím masem. Nejčastěji se používá rib-eye steak, který je nasekán na miniaturní kousky. Jak už název napovídá, pochoutka vznikla v americké Filadelfii, přesněji na počátku dvacátého století.
Dnes se jedná o jeden z nejpopulárnějších streetfoodů za oceánem.
Vyzkoušeli jsme jich celou řadu
A samozřejmě se jídlo dostalo i k nám.
V Praze ho nějakou dobu dělá už několik podniků. Redakce jich celou řadu vyzkoušela. Vše prostřednictvím dovážkových společností jako třeba Wolt či Bolt Food. Doporučit můžeme MATOKA cheesteaks či MAD TAURUS CHEESESTEAKS.
Ochutnali jsme právě i z Philly and Co's Original Cheesesteaks. Na chuť si opět nešlo stěžovat, byla luxusní.
Original beef cheesesteak právě z Philly and Co's Original Cheesesteaks. Dovoz prostřednictvím Woltu až do pohodlí domova (doprava zdarma). Chuť naprosto famózní, dokonalá, ale na druhou stranu? Nepříliš vydatná večeře za 249 korun... Zdroj: PrahaIN.cz
Zjišťovali jsme, jestli některý z podniků, který dělá tuto americkou mňamku, má i restauraci s větším prostorem, kde by se dalo najíst. Ale téměř ve všech případech se jednalo pouze o „okno“ s minimem míst k sezení.
Výjimkou je Philly and Co's Original Cheesesteaks na Žižkově. Vydali jsme se tam a zjistili, že dva místní provozovatelé, velcí kamarádi Philiph Schniedermeier a Jeff Couloute, mají opravdu zajímavý příběh.
Jak se říká o „americkém snu“, zde bychom mohli říct „český sen“.
Z Chicaga do Prahy
„Celkově žijeme v Praze sedm let. Původně jsme se sem přestěhovali kvůli práci učitelů anglického jazyka. První rok jsme učili tady, pak jsme se vrátili do Chicaga. Praha nám chyběla a v Americe jsme se trochu nudili, tak jsme se zase vrátili, pak zase zpátky, a pak zase,“ prozradil Philiph.
Podnik na Žižkově otevřeli v srpnu 2020.
„Strašná doba,“ říká teď už smějící se Philiph. Také dodává, že s parťákem Jeffem opravdu nikdy předtím gastrobyznys neprovozovali: „V roce 2019 jsme začali jezdit se stánkem s cheesteaky na food festy. Do té doby jsme byli pouze učitelé.“
A proč vlastně cheesesteaky?
„Několikrát jsem ve Filadelfii byl. Takže jsem vyzkoušel i cheesesteak z těch nejvěhlasnějších míst, co jsou. Ale řekl bych, že cheesesteaky jsou populární po celé Americe. I u nás v Chicagu bylo několik velmi dobrých restaurací. Vždy jsem je měl rád a v Praze jsme to rozjeli zkrátka kvůli tomu, že to tady téměř nebylo. Velmi dobrých restaurací s burgery je tu mnoho... Rozjet byznys s tím, to by bylo obtížnější,“ říká Philiph.
Philiph a Jeff, provozovatelé restaurace na Žižkově. Zdroj: PrahaIN.cz
Americko-české genius loci
Dopředu prozradíme, že ani jeden z mužů nemluví česky. Kdo tedy bude chtít restauraci navštívit, procvičí svou angličtinu. Ovšem oba se shodují, že to vlastně není třeba. Menu je napsané v češtině a objednat si jídlo, na to nepotřebujete velkou znalost jazyka.
Oba si chválili, že v Praze anglicky mluví dost lidí.
Když se hned u Žižkovského tunelu vydáte k Philly and Co's Original Cheesesteaks, zvenku spatříte design typické české hospody. Nepříliš upravená fasáda a reklamní cedule s pivem, které se zde čepuje, v tomto případě Kozel.
Interiér je naprosto super.
Kromě Kozla se zde čepuje také pivo Matuška.
Během návštěvy jsme viděli několik lidí, kteří přišli pouze na pivo. Ovšem jídlo je to hlavní a výběr je tu velmi slušný.
Krapet draho, ale luxusní...
Kromě cheesesteaků, které jsou primární, jsou zde také třeba sýrové hranolky. Na nich je ještě různá omáčka a hovězí maso. Ale i takové Philly's Mac 'N' Cheese, což jsou vyhlášené sýrové makaróny z Ameriky.
Nechybí ani kuřecí křídla či takzvaná Chicago pizza. My ale přišli kvůli cheesesteakům.
Výše nafocený Original Beef Cheesesteak (menší velikost 18 centimetrů) je přímo v hospodě u Phillipha a Jeffa o víc než sedmdesát korun levnější než dovoz (189 korun). Větší varianta, čtyřiadvacet centimetrů, stojí 259 korun.
Ceny za všechny druhy cheesesteaků jsou až na výjimky stejné.
Chtěli jsme vyzkoušet něco nového, tak jsme si objednali Chicago Cheesesteak. Pojmenovaný je podle rodiště provozovatelů Philly and Co's. K tomu malá porce hranolek, která účet navýší o devětatřicet korun. Celkem s bagetou zaplatíte 308 korun.
To není zrovna málo, ale rovnou prozradíme, že to byla trefa do černého a s takovou porcí bude mít problém i jedlík. Nejdůležitější ale je, že chutná.
V bagetě byl kromě rib-eye steaku také sýr, jalapeňos papričky, olivy a takzvaná italská giardianera, což je nakládaná zelenina. A velmi dobrá, stejně jako celý cheesesteak. Bylo to zase něco jiného než jeho základní druhy.
Chicago Cheesesteak a hranolky. Zdroj: PrahaIN.cz
Domů? Ani náhodou, vyražte na Žižkov...
Jestli se ptáte, zda doporučujeme podnik navštívit, ani minutu bychom neváhali a říkáme, že ano.
Jednoznačně je to lepší varianta, než si nechat dovézt jídlo od kurýra. Je totiž mnohem dražší a menší bageta bez hranolek vás rozhodně nenasytí. Bankovní účet naopak slušně vyždíme. Rozdíl v cenách přímo na místě je markantní, ale ani zde není levno.
Cheesesteaky jsou ovšem opravdu famózní.
Do toho výborná a ochutná obsluha. Navíc se něco dozvíte o Chicagu.
Philly and Co's Original Cheesesteaks: Tachovské nám. 649, 130 00 Praha 3-Žižkov.
Podnik jsme navštívili bez předchozí domluvy.