V jídelně čtyřhvězdičkového hotelu Olšanka: Turisté nevěří, Češi nechápou

04. 02. 202410:02
V jídelně čtyřhvězdičkového hotelu Olšanka: Turisté nevěří, Češi nechápou
foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Z jídelny v hotelu Olšanka

REPORTÁŽ: PrahaIN.cz přináší seriál o pražských jídelnách. Některé jsme v minulosti už navštívili a čtenáři nám často posílali náměty, kam vyrazit příště. I s jejich pomocí jsme sestavili seznam jídelen v hlavním městě, do kterých se v následujících měsících vydáme na inspekci.

Jídelny jsou v dnešní době oceňované především kvůli svým nízkým cenám, nicméně také řada z nich kvůli aktuální situaci musela zdražovat. I tohle jsme zjišťovali a oslovili více než dvě desítky jídelen v Praze.

Do všech se vydáme anonymně.

V prvním díle vyrazíme do samoobslužné restaurace Olšanka, která se nachází přímo v útrobách hotelu Olšanka na Olšanském náměstí v Praze 3.

Podle F&B managera Jiřího Bezděka sahá historie této jídelny do první poloviny devadesátých let minulého století, je tak historicky spjatá s počátky hotelu Olšanka, celou dobu je pod jeho správou.

Jídla už třetím rokem připravuje šéfkuchař Pavel Šaffek se svým týmem.

Do samoobslužné jídelny Olšanka jsme vyrazili krátce po dvanácté hodině. O radu, kde se náš cíl nachází, jsme museli poprosit recepčního. Už to je neobvyklé, na oběd musíte jít skrz recepci hotelu a dále jeho útrobami.

V tuto chvíli končí předsudky o takzvané socialistické jídelně, hotel je čtyřhvězdičkový, chodby jsou moderní a v dálce slyšíme španělsky mluvící návštěvníky hotelu. Těsně před jídelnou vidíme ještě jakýsi obchůdek se suvenýry.

Když jsme vešli do velké jídelny, která má podle našeho odhadu kolem 150 míst k sezení, byli jsme překvapení. Nečekejte interiér jako ve školních jídelnách v dobách dávno minulých. Olšanka je hodně moderní.

Na velké davy lidí jsme nenarazili, bylo tady maximálně třicet lidí.

„O jídelnu je velký zájem, zejména kvůli správně nastavené strategii, za přijatelnou cenu zákazník obdrží kvalitní pokrmy zpracovávané tradičním způsobem a z kvalitních surovin,“ popisuje Jiří Bezděk.

Jídelna Olšanka. Zdroj: PrahaIN.cz

Zájem stoupá i přes zdražování

Jídelna ovšem musela zdražovat. „S ohledem na vnější ekonomické vlivy jsme i my museli přistoupit ke zdražení. Cena za polední menu je aktuálně stanovena na 160 korun, za tuto částku má zákazník nárok na polévku, hlavní chod, salátek či minidezert. Cenu samostatného hlavního jídla se nám daří držet okolo 135 korun,“ říká Bezděk.

Podle jeho slov je neustále složitější hledat vyváženost při utváření cenové politiky. Přiznává, že jistou výhodou provozovny je stálé vytížení. „Jídelna je plně integrována do hotelového života a mimo obědy pro veřejnost zajišťuje i další stravovací služby pro hotelové, respektive kongresové hosty.“

Úbytek hostů kvůli zdražení jídelna Olšanka podle Jiřího Bezděka nepociťuje. Naopak pozoruje stoupající tendenci.

V den naší návštěvy bylo na výběr ze dvou polévek (drůbeží vývar a rajská s rýží za 38 korun) a šesti hlavních chodů. Zmíníme pražskou šunku v sýrovém těstíčku s bramborovou kaší nebo králičí stehýnko na smetaně s brusinkami a houskovými knedlíky za 142 korun. Dále například pečené kuřecí špalíčky v pikantní marinádě s americkými bramborami a smetanovým dipem za 134. Nejlevnější byla žemlovka s jablky za 129 kaček.

„Mezi nejoblíbenější jídla patři španělský ptáček, řízek z vepřové krkovičky či moravský vrabec se zelím a bramborovým knedlíkem. Nicméně se v našem menu pravidelně objevují jídla i evropské či asijské kuchyně,“ komentuje Jiří Bezděk.

Jídla jsou vystavená k nahlédnutí. Zdroj: PrahaIN.cz

Pražská šunka za jedna s hvězdičkou

My si vybrali pražskou šunku v menu s drůbežím vývarem, zaplatili jsme tak 160 korun.

Vývar byl opravdu dobrý. Na stole sice byla k dispozici sůl a pepř, ale v tomto případě nebylo dochucení vůbec potřeba. Což je obecně překvapení, v jídelnách se často stává, že především polévky jsou nedochucené. Tato byla i dobře opepřená.

Co nás čeká v případě hlavního chodu jsme nevěděli, podle ukázkových jídel vše vypadalo báječně, ale zdání někdy klame. V tomto případě nás oči nezklamaly. Pražská šunka byla doslova výborná. Velké plus je za sýrové těstíčko, které trochu připomínalo těsto, která se používá k obalování kuřecích kousků v asijských bistrech. Tady ovšem bez připáleného oleje a cítili jsme také bylinky.

K tomu bramborová kaše. Dobrá, krémová. Pochutnali jsme si, maximálně spokojení bychom byli, i kdybychom podobné jídlo dostali na oběd v normální restauraci. Je pravda, že obalovaná pražská šunka není zrovna klasikou v pražských hospodách.

160 korun. Zdroj: PrahaIN.cz

Odešli jsme spokojení.

Jídelnu hotelu Olšanka tak můžeme hodnotit maximálně pozitivně. Bohužel pro ostatní, Olšanka nastavila hned v prvním dílu seriálu o pražských jídelnách hodně vysokou laťku. Těšíme se na další.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných