foto: Adéla Houbová, PrahaIN.cz/Czech Inn Cake má podobu šachovnice
REPORTÁŽ: Praha se dočkala svého vlastního dezertu. Po vzoru vídeňského sacheru představila společnost Czech Inn Hotels svůj vlastní český dort, na který chce lákat nejen zahraniční turisty. Jeho autorkou je uznávaná italská michelinská cukrářka Ambra Campodonico, která ho poprvé servírovala v úterý 9. dubna.
Italská cukrářka Ambra Campodonico, které se často přezdívá víla dezertů, se může pyšnit působením hned ve čtyřech michelinských restauracích. Tentokrát zamířila do Prahy, aby zde představila dezert vytvořený české metropoli přímo na míru. Takzvaný Czech Inn Cake, který se má stát českou alternativou vídeňského sacheru, má podobu šachovnice a kombinuje chutě čokolády, ořechů a máku.
„Přiznávám, že jsme se inspirovali jinými hotely v Evropě, především ve Vídni. Třeba se jednoho dne stane, že k nám budou na tento dortík mířit turisté z celého světa, stejně jako do Vídně na sacher. Chtěli jsme, aby to bylo něco jedinečného, co pobaví naše hosty i nás,“ představil v úvodu slavnostního představení jednatel společnosti Czech Inn Hotels Jaroslav Svoboda.
Psali jsme
Studentskou kavárnu poznáte tak, že nabízí velké množství druhů čerstvě pražené výběrové kávy. K tomu bezlepkové, veganské nebo jinak speciální…
Dezer kombinuje čokoládu, ořechy a mák
Slovo si od něho převzala přímo autorka, která si svým milým vystupováním a rozpaky v rámci jazykové bariéry ihned získala přízeň všech přítomných. Nejprve se jednotlivé složky dortu snažila popsat italsky, později přišel na řadu předem připravený tahák v angličtině.
„Vrchní část šachovnice a figurek tvoří čokoláda. Buchta je měkká a použili jsme do ní hodně ořechů. Uvnitř je náplň s mákem, který reprezentuje Českou republiku. Dort má způsobit výbuch chutí. Jíst ho má být zážitek,“ popsala Ambra Campodonico.
Czech Inn Cake v sobě skrývá neotřelou tekutou náplň. Foto: redakce PrahaIN.cz
Šachy reprezentují hotelové prostředí i zábavu pro hosty
Podle Jaroslava Svobody je motivem českého dezertu šachovnice proto, že tato hra je s hotelovým prostředím neoddělitelně spjata. „Šachy máme rádi, mají je rádi také naši hosté a často je u nás v hotelích hrají,“ doplnil k motivu Svoboda. Sama cukrářka ale šachy nehraje, jak později sama přiznala.
Slova o výbuchu chutí a jedinečném zážitku si mohli hosté slavnostního představení na vlastní kůži potvrdit. Dezert chutná opravdu velice neotřele a kombinuje všechny zmíněné komponenty, jako je čokoláda, ořechy, mák nebo karamel. Velkým překvapením je pak tekutá náplň, která o sobě dá vědět až po několika soustech, protože se skrývá uprostřed každého kousku. Milovníkům sladkého můžeme dortík doporučit, i když pro některé může být možná až moc sladký.
Ambra Campodonico při rozkrajování svého díla. Foto: redakce PrahaIN.cz
Kromě jednotlivých porcí dezertu ve formě čtvercových dortíků doplněných šlehačkou byla k vidění a ochutnání také celá čokoládová šachovnice. Rozkrájení a následného rozdávání se ujala sama Ambra, která chuť tohoto díla přirovnala k pralince. Každý dílek šachovnice skrýval stejnou náplň jako dort mezi dvěma vrstvami čokolády.
Dezert by měly ve svých restauracích nabízet všechny velké hotely v Praze spadající pod společnost Czech Inn Hotels. Jedním z nich se od 1. dubna letošního roku stal legendární čtyřhvězdičkový hotel Corinthia u stanice metra Vyšehrad. S novým majitelem získal také staronové jméno Grand Hotel Forum Prague.