foto: Vít Hassan pro PrahaIN.cz/Pivo, ilustrační foto
Řemeslným pivovarům a pivním speciálům, které v posledních letech nabraly na popularitě, jsme se už několikrát věnovali. Zdá se, že ani konzervativce už nic nepřekvapí. Nebo ano?
Hodně netradičním pivem se v minulém týdnu prezentoval pivovar Chroust na takzvaném tap takover, což je tradiční akce, kdy se v podniku čepují piva pouze od jednoho dodavatele.
V Sandwich Rodeu na Letné Chroust mimo jiné představil kombinaci německého piva Helles vlastní výroby, kečupu a Tabasca. Informoval o tom na svém Instagramu.
PrahaIN.cz zjišťovala víc přímo od zakladatele pivovaru Jiřího Chroustovského.
Kombinace. Zdroj: Chroust, se svolením
Co to je?
„Je to infuze. To znamená přídavek do už hotového piva. Jedná se o Helles, což je německý styl ležáku. Je stabilně na čepu v tomto podniku a současně mají vždy pro zákazníky na stole kečup a Tabasco. Nám to přišlo jako zábavná kombinace, spojení našich podniků. A když jsme to doma zkoušeli, tak to vůbec nebylo špatné. Rozhodli jsme se, že uděláme jednorázovku a nabídneme to tam jako zábavnou tekutinu,“ sdělil nám Chroustovský.
Nicméně dodává, že podobné chutě nemusí lidé zažít naposledy. Pokud by toto chuťové spojení mělo úspěch, možná vznikne i nové pivo.
„Přemýšleli jsme nad tím. Stabilní pivo se z toho myslím nestane. Ale je možné, že když to lidem bude chutnat, tak bychom to pak mohli uvařit v naší velké varně, což znamená tři tisíce litrů,“ říká.
Pivní styl Helles pochází z Německa a extrémně populární je především v Mnichově a jeho okolí. Chroust má svoje vlastní pivo, které je podle slov majitele Jiřího velmi populární.
„Do podniků, kam to proniklo, aktuálně máme dva, kde je pravidelně na čepu, se pivo stalo velmi populárním. Lidé si pochvalují, jak je osvěžující a lehce pitelné,“ komentuje.
Lahvové pivo Helles uvidíte v Mnichově na každém rohu. Zdroj: PrahaIN.cz
Pivovary jako Chroust a další ušly velkou cestu. Před lety bylo tolik pivních stylů a druhů piv v našich končinách trochu tabu. O českých konzumentech se obecně říká, že jsou konzervativní a nedají dopustit na klasické ležáky.
Že změna přišla, potvrzuje i Chroustovský, projevuje se i na odvaze nabídnout lidem pivo společně s kečupem a Tabascem.
„Pokrok samozřejmě vnímám. Lidé už nejsou překvapení slovy jako IPA a další. Proniklo to i do mainstreamového pivovarnictví. Řekl bych, že je to tak za těch posledních sedm let, co se tomu věnujeme. Například Bernard vařil svůj 'Bohemian ale' a tuším, že vznikla i nějaká IPA. Radegast zase dělal Session IPA. Lidé o tom ví a nebojí se toho jako před lety,“ uzavírá.
Je libo samici hrabáče?
Pivovar Chroust ale není jediný, kdo vysílá do světa neobvyklé příchutě. Mnohem kontroverznější je létající pivovar Crazy Clown Brewery, který sice původem pochází z Brna, ale velkou oblibu má už také v Praze.
Každé jejich pivo má neobvyklý název, který ovšem kopíruje přesně to, co čekat v jeho chuti. Třeba takový Gummiberry Potion. Pro anglicky nehovořící: lektvar z gumových medvídků. Ano, zástupci pivovaru jsou přesvědčení, že gumoví medvídci do piva patří.
Nicméně u šestnáctistupňového piva Samice Hrabáče už budete z názvu o poznání složitěji luštit, jak má vlastně chutnat. Může pomoct alespoň oficiální popis od pivovaru: „Ať už nazveš banán hrabáčem kapským, nebo pomocníkem tasmánského policisty mimo službu, věř tomu, že je to naprosto geniální. Vždyť hrabáč kapský ani není ovoce! Ty úžasné schopnosti! Ta fantazie!“
A pokud ani tohle nepomohlo, tak posledním pokusem může být jednoduchá informace od pivovaru Antoš, se kterým Crazy Clown v kooperaci toto pivko uvařil: chutná jako banány v čokoládě.
Své vlastní pivo měla u pivovaru Crazy Clown také herečka z filmů pro dospělé Lady Dee. Jmenovalo se Pornstar a jednalo se o kyseláč s příchutí borůvky se skořicí. Zdroj: Crazy Clown Brewery, se svolením
Jestli se ptáte, jak přichází nápady na podobná piva, je to jednoduché. Autoři zkrátka vaří to, na co mají chuť a rádi by to pili. Redakci to sdělil zakladatel Pivovaru Jakub Rendl, který byl mimochodem v minulosti účastníkem soutěže Masterchef Česko .
„Vzpomínám, že velkou popularitu mělo pivo se sušeným tuňákem, což jsme nečekali, protože to bylo dost šílené a byl to náš první kyseláč, který jsme dělali ve spolupráci s pivovarem Clock. K tuňákovi jsme přidali uzenou sůl a bylinky. Mysleli jsme si, že tuňák hodně lidí odradí. Naopak. Dost jich to pivo chtělo a několikrát jsme ho zopakovali,“ vzpomíná.
Podle něj je v Česku mnoho lidí, kteří mají vědomosti o pivních speciálech, a ještě víc lidí, kteří chtějí vyloženě ochutnávat co nejvíc zajímavých piv. Přiznává, že dřív to bylo mnohem těžší.
„My jsme sice byli jedni z prvních, kteří tady dělali takové věci, ale spousta hospodských na nás koukala skrz prsty a s předsudky. Teď je to naopak. Šílené věci dělá spousta pivovarů,“ říká.
Pro někoho šílené, pro další zase běžná věc. Například jedním z nejpopulárnějších piv od pivovaru Zichovec ve spolupráci s Ravenem je Mango Sticky Rice. Tato vysokostupňová New England IPA obsahuje mango, kokos a rýži a má připomínat asijský dezert.
„Přesvědčovat klasické pivaře o kvalitách netradičních speciálů v zemi ležáku i tak zůstává hodně pracné. Zájem o ně ale nadále roste a už i velké pivovary zakládají svoje divize, které se tomuto fenoménu věnují. Ať už vlastní produkcí, nebo spolupracemi s minipivovary. Budoucnost českého piva je tak speciálnější než kdy dřív,“ popsal nám už vloni Adam Huml ze Zichovce.