V Praze zlevnili chléb na 68 korun. Fronta byla na hodiny

12. 02. 202505:26
V Praze zlevnili chléb na 68 korun. Fronta byla na hodiny
foto: Adéla Houbová, PrahaIN.cz/Pekárna Eska na Letné

Letenští obyvatelé vzali útokem novou pobočku pekárny Eska, kterou znají z Karlína. V rámci pilotního provozu se před pekárnou tvořila dlouhá fronta, největší zájem byl o chléb, který řada lidí považuje za nejlepší v Praze. Čekací doba byla i dvě hodiny.

V pátek 7. února v poledne se poprvé otevřely dveře nové pobočky pekárny Eska na Letné na rohu ulic Veletržní a Malířská. Jde o menší sestru oblíbeného karlínského podniku, který se zaměřuje na prodej pečiva, snídaní a kávy. V rámci pilotního provozu od 7. do 9. února mohli zákazníci v  letenské pobočce využít speciální zaváděcí ceny v podobě slev. V některých případech až o padesát procent. Zájem byl enormní.

Už po několika minutách od prvního oficiálního otevření byla prodejna úplně plná a před dveřmi se začala tvořit fronta. Zvýhodněná cena přilákala velké množství obyvatel Letné, kteří přišli ochutnat oblíbený chléb anebo například čerstvé koláče. Ještě horší situace pak panovala o víkendu. V sobotu dopoledne byla fronta před obchodem dvakrát zatočená a už v 11 hodin, tedy dvě hodiny po otevření, byly regály téměř prázdné.

Čekání trvalo desítky minut

Jak redakci popsal jeden ze zákazníků, čekání mohlo trvat až dvě hodin. Po vyprodání zásob totiž zájemci vyhlíželi novou várku oblíbeného chleba. Ten byl mimochodem o víkendu k mání za 68 korun, přičemž v běžném provozu se bude prodávat za 126 korun. Stálo to prý ale za to, chléb z Esky je totiž mezi mnohými považován za vůbec nejlepší chléb v Praze.

Přestože někteří obyvatelé Letné se nové pekárny už nemohli dočkat a na čerstvé pečivo za zvýhodněnou cenu si rádi počkali i desítky minut, jiní se nad dlouhou frontou pozastavovali a při cestě kolem jen nevěřícně kroutili hlavami. „Ve frontě stáli spíš mladší lidé. Starší chodili kolem a podivovali se. Když se jedna babička dozvěděla, že tady všichni čekáme na chléb, jen zakroutila hlavou, povzdechla si a řekla, že v Bille mají moc dobrý a bez čekání,“ popsal nám zákazník.

Vyhlášený chléb prý už několikrát kupoval v pobočce v Karlíně a moc mu chutnal. Proto se rozhodl frontu vystát. Zklamaný nebyl, stálo to prý za to. „Možná mohl být lépe vykynutý. Ale to bylo asi tím, že nestíhali,“ uzavřel ke své návštěvě. Pečivo by prý klidně koupil i za plnou cenu.

Snídaně vyjde na 268 korun

V nabídce pekárny je dále například moravský koláč za 78 korun, kynutý koláč makový nebo s tvarohem za 88 nebo obložený chleba s pastrami či sýrem za 118 korun. Cena kávy začíná na 85 korunách za cortado a šplhá se k 95 korunám za latte nebo flat white. Stejně stojí bezinková limonáda, kakao a čaj.

Ačkoli se letenská pobočka zaměřuje na prodej s sebou a interiér je poměrně malý, jen asi se dvěma stoly, nabízí i možnost snídaně. Ta vyjde na 268 korun a obsahuje chléb, sýr, vejce na hniličku, zeleninu, med a máslo. V nabídce je dále chléb s máslem a sýrem za 98 korun, chléb s máslem a pražskou šunkou za 128 korun, chléb s máslem a medem za 98 korun, dalamánek s máslem a sýrem za 98 nebo loupák s máslem a marmeládou za 108 korun.

Tradiční položky pekárny, které jsou shodné s původní nabídkou v Karlíně, doplňují farmářské produkty. Konkrétně uzeniny, mléčné výrobky nebo třeba vejce. Specialitou je pak točená zmrzlina s příchutí tvarohové buchty, která bude k dostání pouze na Letné.

Brzy se otevře naplno

Zkušební provoz byl ukončen v neděli 9. února v 19 hodin. Od středy 12. února je už pekárna otevřena naplno. Každý všední den od 7:30 a o víkendu od 9:00 hodin.

Jak redakci sdělil šéfpekař Esky Jaroslav Kozdělka, který v obou pobočkách zodpovídá za kvalitu chleba, takhle obrovský zájem prý upřímně nečekal. Pilotní provoz tedy hodnotí pozitivně. Navíc doufá, že velký zájem bude u obyvatel Letné přetrvávat i do budoucna.

Pekaři upekli a prodali 900 bochníků chleba

Největší zájem byl podle jeho slov o chléb a sladké pečivo. Zákazníci prý ale kupovali i zboží z maloobchodu. Když se však vrátíme k chlebu, za tři dny se podle Kozdělka prodalo neuvěřitelných 900 bochníků.

Pekař redakci také potvrdil, že fronta několikrát čekala na dopečení určitých produktů. „Ano, fronta byla a my postupně dopékali vše čerstvé, takže vznikala okna, kdy v nabídce něco chybělo. O frontu se ale staral náš kolega a manažer karlínské Esky David Marek, který vše vysvětloval a lidé pro to měli pochopení. Také jsme pro ně připravili venku i teplý čaj,“ sdělil redakci Jaroslav Kozdělka.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných