Vanilkovou zmrzlinu nebrat, varuje hygiena. Objevila v ní enterobakterie
foto: Patrik Pašek, PrahaIN.cz/Zmrzlina; ilustrační foto
Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) prováděla od května do června letošního roku kontrolu kvality zmrzliny v sedmnácti různých pražských provozovnách. Více než polovina odebraných vzorků nevyhověla hygienickým normám z důvodu výskytu enterobakterie, která svědčí o nedodržení hygieny výroby.
Jak se uvádí na webových stránkách pražské hygienické stanice, do konce června odebrali její pracovníci celkem 23 vzorků v 17 provozovnách. Enterobakterie se vyskytovaly celkem ve dvanácti z nich. Bakterie Salmonella nebo Listeria monocytogenes způsobující onemocnění, které se projevuje především nevolností, zvracením, průjmy, bolestí břicha a horečkami zjištěny nebyly.
Špatně umyté výrobníky
Testováním vzorků zmrzlin na přítomnost bakterie Enterobacteriaceae hygienici kontrolují úroveň čistoty výrobního procesu, tedy zda dochází k řádnému mytí a čištění výrobního zařízení. V provozovnách, kde odebrané vzorky obsahovaly nadlimitní hodnoty počtu bakterií rodu Enterobacteriaceae, se neprováděla dostatečná sanitace výrobníků zmrzlin, nádobí a náčiní používaného k výrobě zmrzlin.
Psali jsme
Pracovníci Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) zkontrolovali za první tři měsíce letošního roku 572 provozoven poskytujících stravovací…
Restaurace uspěly na sto procent
Mezi 17 provozovnami, kde se uskutečnily kontroly, bylo osm stánků, šest provozoven občerstvení a tři restaurace. Z dvanácti vzorků ze stánků jich neprošlo osm, v případě osmi vzorků z občerstvení neuspěla rovná polovina. Naopak v případě tří vzorků z restaurací vyhověly normám všechny.
Přehled kontrolních vzorků podle druhu zmrzliny / zdroj: hygpraha.cz
Hygienici odebrali celkem 23 vzorků různých druhů zmrzlin. Nejvíce byla mezi nimi zastoupena vanilková zmrzlina, její vzorky nevyhověly v devíti případech. Neuspěla ani čokoládovo vanilková a meruňková zmrzlina, kde z jednoho odebraného vzorku od každého druhu byly oba závadné.
HSHMP nařídila v jedenácti provozovnách kompletní sanitaci všech pracovních ploch a zařízení pro výrobu zmrzlin za použití desinfekčních prostředků s mikrobicidním účinkem. Deseti provozovnách byla udělena pokuta v celkové výši 25 tisíc korun a v jednom případě bude s provozovatelem zahájeno správní řízení.
Tagy
Speciály