Vanilkovou zmrzlinu nebrat, varuje hygiena. Objevila v ní enterobakterie

26. 07. 202308:00
Vanilkovou zmrzlinu nebrat, varuje hygiena. Objevila v ní enterobakterie
foto: Patrik Pašek, PrahaIN.cz/Zmrzlina; ilustrační foto

Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) prováděla od května do června letošního roku kontrolu kvality zmrzliny v sedmnácti různých pražských provozovnách. Více než polovina odebraných vzorků nevyhověla hygienickým normám z důvodu výskytu enterobakterie, která svědčí o nedodržení hygieny výroby.

Jak se uvádí na webových stránkách pražské hygienické stanice, do konce června odebrali její pracovníci celkem 23 vzorků v 17 provozovnách. Enterobakterie se vyskytovaly celkem ve dvanácti z nich. Bakterie Salmonella nebo Listeria monocytogenes způsobující onemocnění, které se projevuje především nevolností, zvracením, průjmy, bolestí břicha a horečkami zjištěny nebyly.

Špatně umyté výrobníky

Testováním vzorků zmrzlin na přítomnost bakterie Enterobacteriaceae hygienici kontrolují úroveň čistoty výrobního procesu, tedy zda dochází k řádnému mytí a čištění výrobního zařízení. V provozovnách, kde odebrané vzorky obsahovaly nadlimitní hodnoty počtu bakterií rodu Enterobacteriaceae, se neprováděla dostatečná sanitace výrobníků zmrzlin, nádobí a náčiní používaného k výrobě zmrzlin.

Restaurace uspěly na sto procent

Mezi 17 provozovnami, kde se uskutečnily kontroly, bylo osm stánků, šest provozoven občerstvení a tři restaurace. Z dvanácti vzorků ze stánků jich neprošlo osm, v případě osmi vzorků z občerstvení neuspěla rovná polovina. Naopak v případě tří vzorků z restaurací vyhověly normám všechny.

Přehled kontrolních vzorků podle druhu zmrzliny / zdroj: hygpraha.cz 

Hygienici odebrali celkem 23 vzorků různých druhů zmrzlin. Nejvíce byla mezi nimi zastoupena vanilková zmrzlina, její vzorky nevyhověly v devíti případech. Neuspěla ani čokoládovo vanilková a meruňková zmrzlina, kde z jednoho odebraného vzorku od každého druhu byly oba závadné.

HSHMP nařídila v jedenácti provozovnách kompletní sanitaci všech pracovních ploch a zařízení pro výrobu zmrzlin za použití desinfekčních prostředků s mikrobicidním účinkem. Deseti provozovnách byla udělena pokuta v celkové výši 25 tisíc korun a v jednom případě bude s provozovatelem zahájeno správní řízení.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných