foto: PrahaIN.cz/Z náměstí Míru
REPORTÁŽ: Reportáž z vánočních trhů na náměstí Míru jsme již přinesli. Nyní jsme se sem vydali znovu, chtěli jsme totiž vyzkoušet jeden místní kiosek a zjistit, jak se mu v prosinci daří. Mluvíme o legendárním stánku s párky v rohlíku, který tady stojí už léta
Podnik je oblíbený během celého roku, nic se nemění ani v průběhu adventních trhů. Psali jsme o něm už v březnu 2023. „Já tady pracuji patnáct let. Ani mi neuvěříte, jak moc mě ta práce baví. Strašně, to si ani nedokážete představit. Práce má ráda mě, já mám ráda ji. Jsem šťastná,“ usmívala se tehdy obsluha.
Nyní nás kontaktoval čtenář s tím, že četl naši reportáž z adventních trhů na náměstí Míru, ale nic se tam nedočetl o už zmiňovaném stánku s párky v rohlíku. Podle něj jsou tady během večera obrovské fronty, viděl to, když s přítelkyní vyrazil na trhy. „Dali jsme si párek v rohlíku za čtyřicet. Mnohem levnější než jídlo na trzích,“ napsal nám.
Na náměstí Míru jsme se vydali ve všední den před půl šestou večer. Po úvodním prodírání mezi davy lidí, Čechů i cizinců, jsme se po pár minutách dostali k bazilice svaté Ludmily. Odsud je to ke stánku s legendárním občerstvením už jen pár kroků.
Zákazníci pořád
Zákazníky stánek má. Jako vždy. Ve frontě čeká asi 5 lidí, odsýpá to a přichází další. Chceme si také jeden dát, ale zjišťujeme, že u sebe nemáme ani halíř v hotovosti. Pouze čtyři eura.
„Paní to tady moc nechce,“ odpovídá obsluha na možnost platby evropskou měnou. Ale nakonec nám to dovoluje, dáváme mu čtyři eura, na což odpovídá, že je to hodně a ještě nám přidává plechovku Pepsi.
„Ano, v prosinci máme velký frmol. Teď je to dobré. V lednu to bude horší, to už bude málo lidí,“ odpovídá na náš dotaz, my si bereme párek a za našimi zády je už fronta minimálně deseti hladovců.
Někteří si berou párek i na trh. Asi se nedivíme, je chutný, a navíc je absolutně nejlevnější možností, jak tady v době adventních trhů zasytit žaludek. Čtyřicet kaček je v dnešní době a na takovém místě příznivá cena, na tom se shodne asi každý.
Davy
S párkem obaleným v feferonovém kečupu se vydáváme na trhy. Plechovka Pepsi přijde vhod, protože pikantní kečup opravdu „píše“. Objednáváme si ještě svařák za osmdesát korun.
Ceny jsou prakticky stejné jako minulý rok. Klobása v bagetě se prodává za 155 korun, velká klobása s chlebem za 130, sekaná v housce vyjde na 80, palačinka na devadesát a trdelník na rovnou stokorunu, s Nutellou je pak za 120 korun. Stogramová porce pečené pražské šunky s chlebem stojí 89 korun. Pečená jablka v čokoládě vychází na rovnou stokorunu. Nemá cenu to vypisovat, už jsme o tom informovali v první polovině prosince.