Vejce Benedikt dražší než obědové menu? Ano, a navíc je o ně obrovský zájem

20. 02. 202405:27
Vejce Benedikt dražší než obědové menu? Ano, a navíc je o ně obrovský zájem
foto: Adéla Houbová, PrahaIN.cz/Brunch, ilustrační obrázek

Brunch se stal v posledních letech oblíbeným cílem pro návštěvy kaváren a restaurací. Za pokrmy obsahující typicky vejce, čerstvé pečivo, slaninu nebo třeba avokádo, se mnozí nebojí zaplatit i více, než kolik stojí běžné obědové menu.

Slovo brunch vzniklo spojením anglických slov breakfast a lunch, tedy snídaně a oběd. Jde o pokrmy určené ke konzumaci spíše v dopoledních hodinách. Některé pražské podniky je ale nabízejí celý den a na zájem ze strany hostů si nemohou stěžovat.

A co je základem správného brunche? Dalo by se říci, že prim hrají vejce na mnoho způsobů. Míchané, smažené, ale také například pošírované, které řada strávníků vyhledává pod pojmem vejce Benedikt. Doplněné je v takovém případě holandskou omáčkou a libovolným pečivem. Někdy také uzeninou, lososem či salátem. Další oblíbenou položkou je avokádo. Brunch může být ale samozřejmě také sladký, což v jídelních lístcích dokazují palačinky, wafle nebo lívance.

V Praze jsou podniků stovky, na malý zájem si nestěžují

K tomu na zapití ideálně káva nebo čaj. Typickým studeným nápojem je pak mimosa, tedy koktejl, který kombinuje šampaňské a džus. Původně pomerančový, ale mnoho podniků nabízí také jablečný nebo třeba grepový.

Podniků, které v Praze brunch nabízejí, jsou stovky. Několika z nich jsme se zeptali, jaký je u nich o kombinaci snídaně a oběda zájem. Některé jsme navíc sami vyzkoušeli. A i když naše peněženka neměla v mnoha případech úplně radost, žaludek byl spokojen.

U Francina týdně rozklepnou tisícovku vajec

Kavárna Francin, která se nachází jen několik kroků od Strossmayerova náměstí, prý týdně spotřebuje až tisíc vajíček. Jak pro PrahaIN.cz uvedla Nataliia, zákazníci u nich nejvíce chodí na Francinovu snídani obsahující topinku s volskými oky, slaninou, karamelizovanou cibulkou, rukolou a medovou hořčicí, k tomu káva a sladký dezert, vše za 220 korun. Druhou nejoblíbenější položkou jsou prý vejce Benedikt, které podávají se selskou šunkou za 195 korun, s uzeným lososem za 215 nebo s avokádem za 195 korun.

francinVejce Benedikt se šunkou v kavárně Francin. Foto: redakce PrahaIN.cz

„Týdně prodáme průměrně 350 snídaní. Na brunch chodí lidé nejvíc mezi 10. a 12. hodinou,“ doplnila ještě Nataliia. Kuchyně má otevřeno ve všední dny od 8 do půl páté a o víkendech od 9:00 do 16:30. Káva mimochodem v podniku vyjde na nějakých 50 až 95 korun.

The Farm na Letné sází na farmářskou snídani

Stovky hostů týdně obslouží podle informací od Jana Novotného The Farm, kavárna a restaurace na Letné. Jak naší redakci sdělil, na brunch k nim lidé chodí více o víkendech, kdy mívají plno. Nejrušněji je pak podle něj mezi 11. a 15. hodinou. Týdně tady spotřebují asi 700 vajec.

Na otázku, co si u nich lidé ze snídaňových položek nejvíce objednávají, odpověděl, že Farmářskou snídani. Ta za 257 korun obsahuje dvě sázená vejce, šunku, čtyři párečky, fazole, bramborové rösti, salát a hořčici. V menu ale nechybí ani vejce Benedikt za 207 korun nebo například avokádový tatarák za 227 korun. Káva začíná na 65 korunách za espresso a šplhá se až k 105 korunám za espresso tonic. Mimosa stojí 127 korun.

brunchVejce Benedikt v The Farm. Foto: redakce PrahaIN.cz

Do Etapy za neotřelými kombinacemi

Třetím podnikem, který nám poskytl odpovědi, je Etapa v Karlíně. Ta se pyšní pestrou a výjimečnou nabídkou barevných zeleninových brunchů a neotřelých chuťových kombinací. Vejce Benedikt tady zkrátka nenajdete. Otevřeno mají každý den od 9 hodin ráno do 18 hodin. O víkendu jen do 17. Snídaně podávají do 11:30.

„V lednu a únoru, v nejslabší sezóně v roce, obsloužíme průměrně 1.500 lidí za týden. Nechodí se k nám pouze na brunch, ale větší polovina přijde dopoledne, takže přímo na brunch to číslo bude cca poloviční,“ sdělil nám Petr z Etapy.

Jak dále přiblížil, největší obsazenost pozorují o víkendech, kdy bývá rušno zhruba do 14 hodin. Ve všední dny pak zpravidla mezi 10. a 11. hodinou. „Nejprodávanější položka z jídel je zapečený chleba, vyzrálý sýr, zimní kimchi, hrušková majonéza s česnekem a míchaná vejce s ravelinem a sušenými meruňkami,“ doplnil.

Míchaná vejce vyjdou hosta na 263 korun, zapečený chleba na rovných 304 korun. Ve snídaňové nabídce je ještě Snídaně náš Etapa výběr, která za 389 korun obsahuje vejce, tempeh ze žlutého hrachu s omáčkou z tamari a hnědého másla, zimní kimchi s pečenými hruškami, vyzrálý sýr, chleba, zakysané máslo s chilli marmeládou, sůl, microgreens a fermentovanou limonádu. Káva začíná na 65 korunách a mimosa pomerančová či jablečná stojí 125 korun.

Pražané dávají za snídaně často více než za obědové menu

Za brunch se Pražané nebojí utrácet nemalé peníze. Jedna snídaně s kávou totiž vychází na minimálně 200 korun, což je často více, než kolik stojí běžná obědová menu v restauracích obsahující polévku a hlavní chod. Jak nám ale provozovatelé podniků sdělili, o hosty rozhodně nemají nouzi a brunch se stává v české gastronomii velice oblíbeným pojmem.

Tato slova potvrzuje řada hostů. Naše redakce přímo v jednom z podniků mluvila s dívkou, která prý na brunche vyráží pravidelně téměř každý víkend: „Do peněz to trochu leze, měsíčně dám jenom za brunch třeba 1.500 korun. Ale pošírované vejce s holandskou omáčkou si doma sama prostě dělat nechci, a vlastně to ani neumím.“

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných