Víte, jak vypadá slovenská štědrovečerní večeře?

24. 12. 202308:02
Víte, jak vypadá slovenská štědrovečerní večeře?
foto: Redakce, PrahaIN.cz/Ryba, ilustrační foto

Redakce PrahaIN.cz se zaměřila na štědrovečerní tabule našich nejbližších sousedů. Tentokrát jsme zavítali na Slovensko. Jejich večeře je velice podobná té naší, přesto se ale v několika drobnostech liší. Místo rybí polévky se konzumuje kapustnica a před jídlem nesmí chybět tenké bílé oplatky.

Stejně jako naše Vánoce, se ani ty slovenské neobejdou bez stromečku, cukroví, kapra s bramborovým salátem a dárků od Ježíška. Téměř polovina Slováků se však hlásí k římskokatolické církvi, takže Vánoce na východ od nás si stále zachovávají i své duchovní poslání. Stejně jako v České republice přitom každá rodina dodržuje vlastní tradice a zvyky. My jsme se zaměřili na štědrovečerní tabuli.

Oplatky s medem, ořechy a česnekem

Prvním chodem jsou tradičně tenké bílé oplatky s medem, česnekem a někdy také ořechy. Jak naší redakci popsal rozený Slovák, česnek má zajistit zdraví pro celou rodinu. Většina rodin jím oplatky přímo potírá, jinde je pouze položen uprostřed stolu.

Oplatky jsou z litého těsta, podobně jako palačinky. Největším problémem je jejich výroba. Jsou na ni potřeba speciální oplatkové kleště a oplatkovač. Ten je v případě potřeby možné nahradit také wafflovačem. Výsledným produktem je tenká kulatá, oválná nebo rolovaná oplatka.

Na kapustnici se Slováci těší celý rok

Dalším chodem je polévka. Namísto české rybí si Slováci pochutnávají na kapustnici. Tedy slovenské obdobě velice hutné zelňačky. Tento pokrm z kysaného zelí, hub a uzeného masa s klobásou se tradičně zahušťuje jíškou připravenou na slanině. Jde o poměrně náročné jídlo, jehož příprava zabere více než hodinu času.

„Na kapustnici se každý rok těším. Je to moje oblíbené vánoční jídlo a svátky si bez ní nedokážu vůbec představit. Bramborový salát je sice moc dobrý, ale správně uvařená kapustnice od maminky je pro mě vrcholem štědrovečerní večeře,“ uvedl pro naši redakci Slovák Marek.

Pupáky na sladko i slano

Dalším rozdílem oproti naší kuchyni jsou takzvané bobáľky, nebo také opekance, peciválky či pupáky. Jde o malé kuličky z kynutého těsta. Po upečení se spaří vodou, polijí máslem a posypou mákem, ořechy či tvarohem.

Na jejich výrobu je potřeba cukr, droždí, med, mléko, mouka, mák a máslo. Příprava trvá asi půl hodiny. Některé rodiny je připravují také na slano s brynzou či zelím. Na východním Slovensku mohou tvořit přílohu ke kapustnici.

Večeře je jinak velice podobná té české

Zbytek večeře je už velice podobný té české. Hlavním chodem je bramborový salát se smaženým kaprem. Výjimkou ale není ani jiný druh ryby. „Máme jakoukoli rybu, klidně třeba pstruha,“ upřesnil Marek. Jako dezert nechybí cukroví. Stejně jako u nás vede linecké, vanilkové rohlíčky nebo perníčky.

Vánoční hostina je tedy u našich východních sousedů o něco bohatší. Postavena je sice na stejném základu, tedy rybě s bramborovým salátem, přináší ale i další zajímavé chutě. A pokud se podíváme na cenu večeře? S tou českou je srovnatelná, možná o pár korun vyšší. Každopádně ale záleží na použitých surovinách i zdatnosti kuchaře.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných