Vršovické bistro se vzepřelo rostoucím cenám obědů i energií

14. 01. 202505:42
Vršovické bistro se vzepřelo rostoucím cenám obědů i energií
foto: Rudolf Komár pro PrahaIN.cz/Bistro Eva

ROZHOVOR: PrahaIN.cz se dlouhodobě věnuje pražským restauracím a hospodám. Přinášíme reportáže z centra, ale nezapomínáme ani na specifické podniky, kde se dá najíst za nízké ceny.

Na začátku roku jsme přinesli rozhovor s podnikatelem Václavem Rendlem, podle kterého je dnes sehnat personál velmi těžké, a tak si ve své hospodě dělá všechno prakticky sám. Pomáhá mu manželka a syn.

V té souvislosti naši redakci kontaktoval čtenář, který uvedl, že se nejedná o jediný podnik v hlavním městě, co nabízí jídlo takto levně a doporučil nám další. Jmenuje se Bistro Eva a nachází se ve Vršovicích kousek od fotbalového stadionu Ďolíček.

Nabízí typická česká jídla pod stovku. V minulosti zde byl v nabídce například hovězí guláš s houskovým knedlíkem za 95 korun, stejně vepřové výpečky, kuřecí řízek s bramborovým salátem či smažený sýr s brambory.

Spojili jsme s majitelkou bistra Evou Vejsadovou, která informace potvrzuje a rovnou vysvětluje, jak je takto nízká cenová hladina možná: „Je to jednoduché. Všechno si děláme sami. Nakupujeme sami, sháníme si sami. Do toho máme známé dodavatele. Jsem tady už pětatřicet let. Není to tak, že by si vás považovali, ale už je to trochu jiné.“

Personál? Energie?

Ceny zvyšovat v žádném případě nechce „Mám tady devadesát procent stejných zákazníků,“ říká o bistru, které navštěvují především obyvatelé Vršovic. „Když máte personál a chce přidat peníze, tak zákonitě musíte zdražit. U nás to děláme jen ve dvou s manželem. To je další výhoda, že vám nikdo nic nevezme. Taky sem přijdou lidé, co dělají v hospodách a chtějí mi prodat maso, nože, prostě kradou. Toho jsem naštěstí ušetřena,“ vypráví. 

Bistro Eva prý neovlivnilo ani zvyšování cen energií. Vejsadová to prakticky nijak neregistruje. „Na to, že se každý vymlouvá na ceny energií, já mám zálohy dva tisíce a ještě mi vracejí, tak nevím. Když bych do toho viděla, tak si říkám, že každý se chytne něčeho. Zdražovaly se energie, tak taky něco zdražíme. Ne o pět korun, ale dvacet, třicet. Nevím. Každopádně je to hlavně o personálu. Taky jsem ho kdysi měla, tak vím, o čem mluvím. To jsem byla samý dluh,“ říká.

Práce ji po více než třech dekádách prý pořád naplňuje. „S těmi lidmi jsem zestárla. Lidé sem chodí jak domů. Jdou se nám svěřit, kdo, co a jak. Co dcera, co vnoučata.“

A vzkaz začínajícím podnikatelům či zájemcům o podnikání? Prý by se toho asi ani dnes nebála, byť je to trochu složitější. „Tím, že se dřív všechno kupovalo za ceny, co byly normální, tak máme výhodu. Dnes si koupíte chladící pult a jste tam za půl milionu. Vybavení se samozřejmě dá sehnat z výkupu, takže já bych se toho nebála. Tím, že celý život prodávám, tak těm lidem rozumím. Člověk musí být i trochu psycholog.“ 

V Praze je nejdráž

Bistro Eva se tak, stejně jako několik dalších podniků v Praze, vymyká průměrným částkám za oběd. Cenám za menu se věnuje portál Meníčka, který opět spočítal, na jakých hodnotách se průměrné ceny pohybují. Z tiskové zprávy zaslané médiím vyplývá, že nejvyšší je tradičně v Praze 1 až 10. Aktuálně je to 161,3 korun, což je oproti minulému roku nárůst o 3,3 procent.

„V posledních letech prochází gastronomický segment mimořádně náročným obdobím. Celá společnost se potýká s bezprecedentními výzvami. Postcovidová éra, vleklý válečný konflikt na Ukrajině, napětí v Izraeli, obtížně dostupné úvěry a celková ekonomická stagnace ovlivňuje každodenní život nás všech. Je důležité se vyzbrojit trpělivostí a optimismem,“ uvedl v tiskové zprávě za menicka.cz Jakub Lukáš.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných

Komentář

KOMENTÁŘ: Andrej Trump

KOMENTÁŘ: Andrej Trump

12. 02. 202513:02