Vydali jsme se po stopách nejdražšího pití v Sapě

02. 11. 202409:43
Vydali jsme se po stopách nejdražšího pití v Sapě
foto: PrahaIN.cz/Výroba nápoje z cukrové třtiny v Sapě

REPORTÁŽ: PrahaIN.cz navštěvuje vietnamskou Sapu pravidelně. Nicméně jsme trochu opomíjeli místní gastronomii, za kterou se sem sjíždějí lidé z celé republiky. Tentokrát jsme se vydali po stopách asi nejdražšího nealkoholického nápoje v Sapě. Najdete ho na každém rohu tržnice.

Redakce PrahaIN.cz v následujících týdnech navštíví hned několik restaurací a bister v malé Hanoji, jak se této tržnici a areálu na pražské Libuši přezdívá. Vydáme se do těch nejvyhlášenějších podniků, ale zaměříme se také na ty, které jsou často terčem kritiky.

Začali jsme pozitivně, a to s vyhlášeným bůčkem, když jsme se vydali do jednoho z nejznámějších bister v Sapě. Teď navštívíme mnohem víc místních prodejců a ochutnáme hned několik nápojů z cukrové třtiny.

Do Sapy vyrážíme v pondělí během svátečního dne. Dopoledne není Sapa úplně plná, ale hustý provoz tady, jako bývá o víkendech, přeci jenom je. Před obchodem Tamda, kde se nachází bankomaty, nicméně fronta není.

Nejprve jdeme do uličky, kde se nachází už zmiňované bistro s vyhlášeným bůčkem. Kousek od něj se krčí malý stánek, kde žena prodává nápoje z cukrové třtiny, ale také čerstvé pomerančové šťávy.

Objednáváme si první zmiňovaný nápoj, za půllitr platíme sto korun a jako vždy si pochutnáváme. Zelený drink je hodně sladký, ale tak trochu jinak. Přírodně a přirozeně.

Jeden ze symbolů Sapy

Takzvaný nước mía, tedy šťáva z cukrové třtiny, je v Sapě k dostání doslova na každém rohu. Obsluha vezme do ruky stébla cukrové třtiny a začne je přímo před vámi lisovat v přístroji. Z něj pak teče šťáva rovnou do kelímku. Téměř všude v tržnici stojí stejně, tedy kolem stovky.

Není to sice nejlevnější, ale spousta lidí se shoduje, že stojí za to.

„Chodíme sem jednou do týdne. Dáváme si to vždy, s přítelem to milujeme,“ usmívá se mladá žena, která čeká frontu před stánkem. Zcela běžně tady fronty nebývají, během Dne vzniku samostatného Československa ovšem byla a lisování jednoho nápoje může zabrat až dvě minuty, při větším náporu si tak počkáte.

Jdeme dál. Po obědě v jednom z bister, o kterém v budoucnosti budeme rovněž psát, si chceme dát další nápoj z cukrové třtiny. Upřímně s vědomím, že bude úplně totožný jako všude. To se potvrzuje, i když si ho objednáváme na neobvyklém místě, a to v zastřešené hale plné oblečení.

Opět jsou naše chuťové buňky potěšené. Šťáva je sice totožná jako u předchozího stánku, ale vůbec nám to nevadí.

Překvapení

Až na závěr našich toulek po Sapě objevujeme překvapení, když si tento osvěžující drink objednáváme v Sapa Fresh Drinks. Jedná se o malý obchůdek, který kromě podávání těchto nápojů slouží jako večerka.

„Třtinu máme jinou než všude jinde,“ upozorňuje mladý muž. „Začali jsme to brát, protože je lepší, chutná nám víc. Je taková sladkokyselá. Je sice dražší, ale prodáváme ji za stejnou cenu,“ doplňuje.

Stojí sice stejně jako na ostatních místech, ale obsah je viditelně menší. Aspoň jsme ochutnali něco nového, špitáme si pod neviditelné vousy. Nápoj byl opravdu chuťově trochu jiný než ve většině stánků v Sapě, sladkokyselou chuť potvrzujeme. Trochu nám to připomínalo nealkoholickou Piňa Coladu. 

Však ochutnejte a uvidíte. 

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných