foto: Georgi Bidenko, PrahaIN.cz/Jídlo, ilustrační foto
Valentýn je svátkem zamilovaných a i v České republice ho v posledních letech slaví velké množství lidí. Některé páry dávají přednost domácí pohodičce, jiné vyráží do luxusních restaurací. Právě na jejich menu jsme se tentokrát zaměřili. Zajímalo nás, jestli přední čeští šéfkuchaři mysleli při tvorbě pokrmů i na tradiční afrodiziakální potraviny.
Valentýnská večeře by měla být speciální. Například tím, že bude obsahovat některou z typicky afrodiziakálních potravin. Mezi takové se tradičně řadí například avokádo, banány, čokoláda, borůvky, lanýže, ústřice, tučné ryby, steaky, chilli anebo bazalka.
Ideálním pokrmem na čtrnáctého února se tak může stát například ústřicová polévka, losos, steak či čokoládový dortík s chilli. Šetřiví jedinci jsou v takovém případě odkázáni na svůj vlastní kuchařský um, ti více rozhazovační mohou vyrazit do některé z luxusnějších pražských restaurací. Za večeři pro dva si totiž musí připravit minimálně 5 tisíc korun.
V Porfoliu afrodiziaka nenajdete, i tak to bude výjimečný zážitek
Speciální valentýnské menu si připravila například restaurace Portfolio, která se nachází v Lannově Paláci na Praze 1. Podávat se bude pouze 14. února večer. Hosté se mohou těšit na šestichodové menu obsahující amuse bouche, ceviche z červených krevet a fenyklovo-jablečný tartar s yuzu, raviolu s konfitovanými kachními stehny foie gras s topinamburovým pyré a lanýžovým krémem, mořského ďase s ragů z barevné čočky, pak choi, křupavým červeným zelím a kari madras omáčkou, telecí svíčkovou balenou v lardu s boulangere brambory, jemným celerovým pyré, černou kapustou a Cabernet Sauvignon redukcí a jako dezert se bude podávat vanilkové crème brûlée, bílá čokoláda, malinový gel a borůvky.
„Náš šéfkuchař se inspiroval oblíbenými jídly, které upravil podle své chuti a připraví je nejlépe tak, aby každému chutnalo. V menu nejsou zakomponované žádné afrodiziakální potraviny. Věříme, že každý chod bude výjimečný zážitek i bez toho,“ uvedl pro naši redakci k menu Jan Skácel, Guest Relation Manager Portfolio restaurant.
Menu pro jednu osobu stojí 2.690 korun. Vinné párování obsahující jednu skleničku ke každému chodu pak v případě zájmu vyjde na dalších 1.090 korun. „V tuto chvíli máme již rezervace na valentýnský večer, ale místo se u nás ještě najde,“ uzavřel Jan Skácel.
Psali jsme
REPORTÁŽ: Jsou pražské podniky, které je zbytečné představovat. Jedním z nich je pivnice U Zlatého tygra v centru Prahy, tu si oblíbili…
CODA a Terasa U Zlaté studně lákají na ústřice, lanýže či černý kořen
Speciální večer si pro své hosty připravily také restaurace CODA Restaurant v hotelu Aria a Terasa U Zlaté studně v hotelu Golden Well. „Oba naši šéfkuchaři (Igor Chramec v restauraci CODA a Lukáš Hlaváček v restauraci Terasa U Zlaté studně) pečlivě sestavili menu na svátek zamilovaných i s pomocí afrodiziakálních ingrediencí, mezi které patří určitě ústřice, libeček, celer, lanýžová omáčka nebo třeba krém z černého kořenu,“ sdělil pro PrahaIN.cz Jan Korta, manažer obou restaurací.
Sedmichodové menu v restauraci CODA, jehož součástí je také welcome drink, květina, nealkoholické nápoje a malé překvapení, stojí pro jednu osobu 3.690 korun. Jako amouse bouche se bude podávat ústřice a tomatová granita s chilli. Další chody tvoří ceviche z hřebenatek s yuzu, mandlemi a libečkem, krém z černého kořene s foie gras a růžovým pepřem, jahodovo-vanilkový sorbet, telecí saltimbocca s celerem, jablkem a lanýžovou omáčkou, mandarinková láska s čokoládou, Aperol granita a bazalkou a na závěr káva a pralinky.
Osm chodů včetně kraba, kaviáru nebo kachních jater
O něco dražší je nabídka Terasy U Zlaté studně. Za speciální valentýnské menu včetně kávy a minerální vody tu zamilovaný pár nechá 4.100 korun za osobu. Případné vinné párování stojí každého ještě další 2.100 korun. Za své peníze získají osm chodů. Těšit se mohou na pošírované ústřice s křenovou holandskou omáčkou, mořskou řasou, okurkou a kaviárem, salát z artyčoků s uzeným kachním prsem, topinamburem, nashi a lískovými ořechy, kraba s kaviárem, mandlemi a zeleným jablkem, pečená kachní játra foie gras s pošírovanou blumou a skořicovým perníkem, tresku se slávkami, kachní prso a stehno s bílou ředkví, citrónový posset s medovinou a pomerančovou granitou a pistáciové soufflé s čokoládovou zmrzlinou.
„O valentýnské menu zájem je, nicméně rezervace stále přijímáme,“ pozval do obou restaurací Jan Korta.
Večeře při svíčkách ve Four Seasons
Na nezapomenutelné vzpomínky láká také restaurace CottoCrudo spadající pod hotel Four Seasons nedaleko Karlova mostu. Tým italské restaurace letos menu postavil na afrodiziakálních potravinách a hosté se tak mohou těšit na hřebenatku s granátovým jablkem a piniovými oříšky, mořského ježka s Ossetra kaviárem a bramborovou pěnou či kaštanové ravioli s celerem a černým lanýžem.
„Valentýnská večeře je u nás tradičně vyprodaná, ale jelikož ji hosté rezervují většinou na poslední chvíli, stále ještě přijímáme rezervace,“ uvedla pro naši redakci Tereza Gladisova z Four Seasons.
A cena? 3.500 korun za osobu včetně welcome drinku. Pětichodové degustační menu se navíc bude podávat při svíčkách, což podpoří romantickou atmosféru celého večera. Po jídle jsou všichni zváni také do CottoCrudo baru, který si připravil speciální zamilované koktejly.
Večeře v Levitate vás rozhicuje. Má být teprve začátkem
Výjimečné menu si přichystala i hi-end restaurace Levitate sídlící na Náměstí Curieových. Pro jednoho stojí 3.850 korun. „Na Valentýn máme připraveno 18chodové menu, ve kterém zpracováváme suroviny, které na lásku myslí. Jako je kaviár, lanýže a divočina, která Vás umí pořádně rozhicovat. V Levitate začínáte...“ navnadil na náš dotaz Miroslav Šole z restaurace Levitate.
Radek Kašpárek ve svých restauracích neslaví
Najdou se ale i takové restaurace, které Valentýna zkrátka neslaví. Příkladem mohou být obě zařízení známého šéfkuchaře Radka Kašpárka. Michelinskou hvězdou oceněná restaurace Field ani nově otevřená 420 Restaurant na Staroměstském náměstí dle vyjádření PR manažerky Kláry Stadlerové nechystají žádné speciální valentýnské menu.
Zájemci se tak budou muset v obou restauracích spokojit s běžnou nabídkou. Ve Fieldu mohou zvolit například desetichodové degustační menu, které restaurace podává každý den, kdykoliv během otevírací doby. Stojí 4 tisíce korun v případě masové verze nebo 3.800 korun ve vegetariánské úpravě. K tomu je na výběr ještě ze dvou druhů vinného párování za 5.600 nebo 1.900 korun, případně nealko párování za 1.150.