foto: PrahaIN.cz/Španělské jahody kupované na konci února 2023
PrahaIN.cz se nechala „ošálit“ a koupila si dva kilogramy krásně rudých jahod. Zaplatili jsme za něj bezmála 600 korun. Kdybychom je nyní kupovali ve Španělsku, stály by zhruba o polovinu míň. Přesvědčili jsme se o tom osobně v Barceloně, stejně tak na webových stránkách španělských distributorů.
Jenomže o cenu až tolik nešlo. Zarazila nás především chuť. Pokud se vám nechce dávat tak vysoké částky za dovážené ovoce, vyčkejte. Tyto jahody byly tvrdé jak jablko a k charakteristické chuti měly hodně, hodně daleko.
Navíc téměř nehnily, což je jasný důkaz jejich chemického ošetření. Kdokoli si kupoval jahody během sezóny, anebo se účastnil samosběru, ví, že jahody se začínají kazit abnormálně rychle.
Server PrahaIN.cz se v té souvislosti zajímal zejména o vitamínový přínos. Když už někdo zaplatí hodně peněz, pomůže to alespoň jeho zdraví?
„Jahody se vyznačují jako vynikající zdroj vitamínu C, vitamínu K a manganu. Jsou velmi dobrým zdrojem vlákniny potravy, dobrým zdrojem draslíku, kyseliny listové, riboflavinu, vitaminu B5, omega -3 mastných kyselin (z jadérek), vitamínu B6, hořčíku a mědi,“ řekl naší redakci fitness trenér a výživový poradce Vladimír Veverka.
Psali jsme
FOTO Všudypřítomné zdražování nutí stále více Čechů přemýšlet, kde a na čem se dá ušetřit. Na našem portálu jsme už čtenářům dali tip na levný…
Zdravý rozum velí čekat
To však hovořil v obecné rovině. „Ohledně jahod ze Španělska, které budou plné chemie, bych nedoporučoval časté užívání. Dal bych přednost tuzemskému ovoci. Například jablku, které obsahuje vitamín C i vlákninu s desetkrát menším množstvím chemie než jahody ze Španělska,“ řekl naší redakci.
„Nebál bych se použít selský rozum. Pokud člověk občas sní jahody ze Španělska, nebude to pro organismus problém,“ uzavírá s tím, že v opačném případě zmíněný problém nastat může. Podle jeho slov jsou jahody skvělá potravina, „ale ideálně přirozeně vypěstovaná na zahrádce“.
K lokální produkci se kloní i výživová poradkyně a koučka Monika Rychlovská Tělupilová.
„Co se týká chuti jahod, na ni nemusí mít vliv pouze zralost, ale zejména jejich odrůda. Některé mohou mít světlejší barvu při plné zralosti a jsou přitom velmi sladké, jiné mohou být krásně červené a přitom chuťově mdlé. Jelikož spotřebitelé kupují primárně pohledem, tak je možné, že pěstitelé dávají přednost těm odrůdám, které vypadají vizuálně nejlépe, ale mohou přitom tratit na chuťových vlastnostech. Nehledě na to, že se sklízejí o něco dříve, aby vydrželi nejen transport, ale i dobu, než se dostanou spotřebiteli na talíř. Takže vliv na chuť může mít celá řada faktorů,“ vysvětlila pro PrahaIN.cz.
Co se týká obsahu živin, je podle ní vždy nejlepší kupovat lokální produkci v době plné zralosti, tedy v hlavním období sklizně.

Jahody ze samosběru, 2022. Foto: Jan Holoubek, PrahaIN.cz
Chemie a zase chemie
Prakticky všichni oslovení odborníci na výživu se na množství chemie u dovážených jahod shodli. A do jednoho varovali před jejich přehnanou konzumací. Organismu totiž téměř nic nepřináší.
„Jahody vycházejí jako jedny z nejpostiženějších pesticidy v seznamu ´dirty dozen´ (tucet špinavců). Navíc všichni asi víme, jak dlouho vydrží ´opravdová´ jahoda poté, co ji utrhneme na zahradě. Jestliže jahody mají vydržet převoz a skladování, pak musí být upravené a nejsou sklízené zralé. Spoustu pro nás prospěšných fytonutrienů si rostlina a plod vytváří jako ochranu před UV zářením, plísněmi, hmyzem a jinými škůdci. Pokud je rostlina pěstovaná v ´bezpečném prostředí´ (skleníky a podobně) a plody nejsou vystaveny slunci a jsou sklízené nezralé, aby přežily cestu, nemají šanci tyto prospěšné fytonutrienty vyvinout. Proto ani často nechutnají jako pravá jahoda.
Co v takovém plodu určitě zůstane, je vláknina a té by většina z nás měla jíst více, než aktuálně jí. Otázkou je, jestli vláknina v ´komerčních´, dovážených jahodách stojí za tu vysokou cenu a riziko spojenému vystavení se nebezpečným chemikáliím, když jí můžeme přijímat z levnějších a bezpečnějších plodů.
Z mého hlediska je odpověď ´ne´. Pokud si chci bezpečně dopřát jahody, pak sezóně z vlastní zahrádky nebo ověřených lokálních zdrojů,“ uvedla pro PrahaIN.cz výživová poradkyně, terapeutka a lektorka Anna Richtrová.