foto: Bára Richterová, PrahaIN.cz/Olomoucké tvarůžky, ilustrační foto
PrahaIN.cz na konci května hovořila s tiskovým mluvčím společnosti A.W., jež vyrábí věhlasné Olomoucké tvarůžky. Řeč byla především o tom, co všechno firmě způsobila vadná šarže a následné stáhnutí prodeje. K tomu se objevila řada kritických ohlasů od čtenářů. Na ně výrobce zareagoval.
Obchody stáhly z prodeje Olomoucké tvarůžky v polovině dubna.
„Je to velice nepříjemné z mnoha důvodů. Nejen finančních, ale jde také o renomé, protože se jedná o unikátní moravský zrající sýr a chceme dělat špičkovou kvalitu. Jsme z toho nešťastní,“ řekl nám tehdy tiskový mluvčí společnosti A.W. Vladimír Kovář a dodal, že ztráty jsou v řádech milionů.
Nyní?
Olomoucké tvarůžky si koupíte téměř ve všech supermarketech. V současnosti už záleží pouze na distributorech v rámci obchodů.
„Je to podle klíče, který domluvili obchoďáci s jednotlivými řetězci, tvarůžky přicházejí do velkoskladů řetězců. Tam se podle stupně nazrálosti distribuují dál v rámci jednotlivých řetězců,“ popisuje Kovář.
Normální stav prodeje se tak pomalu, ale jistě blíží.
„Až na to, že z důvodu našich prázdných skladů jsme museli lehce upravit výrobní plán, omezili jsme některé druhy tvarůžků v sortimentu. V tuto chvíli se distribuuje méně kořeněných s různými příchutěmi. Přednostně se vyrábí většinou malé věnečky,“ říká mluvčí společnosti A.W.
Psali jsme
V polovině dubna stáhly obchody z prodeje Olomoucké tvarůžky od loštické firmy A.W. z důvodu možného výskytu plísně. Supermarkety zákazníky…
Právě malé věnečky jsou nejprodávanějším sortimentem Olomouckých tvarůžků.
V souvislosti s tím jsme se ptali, jestli výrobce pozoruje rozdíly v odbytu mezi Čechami a Moravou. Prý ne, ale největší popularitu mají výrobky podle Kováře v nejvýchodnější části republiky.
„Je to dáno historicky, tvarůžky mají silnou pozici na Ostravsku. Je to tam běžné, jednoduché, dělnické jídlo, které bývalo ve všech kantýnách a hospodách. Má to tam tradici. Jsou tam i hospody, které roky dělají tvarůžkové speciality. Ale rozhodně se nedá říct, že by to bylo pouze moravské jídlo.“
Kritika?
Nás ale především zajímalo, jak výrobce Olomouckých tvarůžků zareaguje na kritiku, která se pod předchozím článkem vyskytovala. Lidé často psali, že tvarůžky už nejsou, co bývaly, mnohdy prý nejsou ani vyzrálé.
Podle tiskového mluvčího Vladimíra Kováře se změnilo to, že dnes jsou všude chladící zařízení.
„Jsou u nás v továrně, jsou ve skladu, jsou v autech, jsou v prodejnách. Uvědomme si, že pokud někdo vzpomíná jako nostalgik třeba na osmdesátá léta, tak vzpomíná na doby, kdy se tvarůžky rozvážely nějakou Avií, jež měla laminátovou střechu, a do ní pralo slunce. O nějakém chlazení jsme si mohli nechat jen zdát. To samé, když se to dovezlo do venkovské prodejny. Krabice tvarůžků nebyly v relativním chladu. To všechno bylo za pokojové teploty a ty tvarůžky tam dozrávaly,“ říká ke kritice mluvčí A.W.
Právě v tom, že jsou tvarůžky chlazené, vidí problém.
„Je to zrající sýr. To znamená, že se stále mění, vyvíjí se. Já to přirovnávám k burčáku. Koupíte si burčák a někdo může říkat, že je málo alkoholový. Nechte ho stát na sluníčku, a pokud vám nevybuchne, tak tam za chvíli bude toho alkoholu mnohem více.“
Stejné to podle něj je u Olomouckých tvarůžků.
„Pokud tvarůžky dostanou šanci a jsou v teple, stačí jen pokojová teplota, tak zrají a vyvíjejí se. Vyvíjejí se tam bakterie mléčného kvašení, které tomu dodávají aroma a podobu. Měknou a pokrývají se mazem,“ uzavírá Vladimír Kovář za výrobce Olomouckých tvarůžků.