Z nabídky vietnamských večerek: Šunky, sýry, jogurty prošlé i čtvrt roku

16. 02. 202305:31
Z nabídky vietnamských večerek: Šunky, sýry, jogurty prošlé i čtvrt roku
foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Uzeniny, ilustrační foto

Bez nich by se Praha pravděpodobně neobešla, to je zkrátka fakt. Vietnamské večerky mají otevřeno skoro pořád, a to i přes svátky, kdy má většina ostatních provozovatelů zavřeno. Ovšem ne vždy může být zákazník spokojen.

Na úvod řekněme, že nemluvíme o takzvaných turistických večerkách v centru Prahy. Těm jsme se na serveru PrahaIN.cz již věnovali. Upozornili jsme na vysoké ceny, kdy balená voda vyjde i na 120 korun a prodavači určují ceny podle národnosti zákazníka (více ZDE).

Také jsme byli upozorněni na večerku, která posílá zákazníky rozměnit peníze do směnárny hned naproti. Redakce zaplatila dvoutisícovkou a prodavač to na nás zkusil též.

Podle našeho zdroje by se mohlo jednat o fígl, který se „dělá, když třeba máte nižší bankovky s úzkým pruhem a nechcete to řešit v bance, tak se jich takto zbavujete mezi cizinci, kteří nevědí, že se nesmí používat. A pak je tu fakt, že každá směnárna si píše úkony za transakce a zařazuje tam i směnu peněz, která ale nic nevydělá.“

V tomto případě se ale jedná o obchody v samotném srdci hlavního města.

Další vietnamské večerky jsou po celé Praze a často v nich marže není až tak velká. Jistě, v supermarketech koupíte sortiment levněji, ale to je naprosto logické. Ovšem někdy si tu něco koupil každý z nás.

Redakce byla upozorněna, že v těchto večerkách se často prodávají uzeniny a sýry po uplynulé době minimální trvanlivosti. Respektive použitelnosti, jak nás poučila Hygienická stanice hlavního města Prahy.

A sami musíme uznat, že i nám se to párkrát stalo. Ovšem zaznamenali jsme to přímo v obchodu a prošlou šunku jsme logicky nekoupili.

Sýr po expiraci skoro čtvrt roku, šunka, jogurty...

Nicméně několika našim čtenářům se stal opak. Všimli si toho až doma. V jednom případě dokonce až v dobu, kdy si sýr cheddar dávali na chleba: „Vypadalo to divně, ale nic hrozného... Dvakrát jsem si kousl a napadlo mě, že se podívám na obal. Minimální trvanlivost byla do listopadu...“

K tomu přiložil i fotku, která to dokládá. Pořízena byla 31. ledna.

Zakoupeno 31. ledna 2023. Minimální trvanlivost do 9. listopadu 2022. Foto: Zdroj redakce PrahaIN.cz.

Sýr vyhodil a dále celou situaci už neřešil.

To samé zažil další: „Šunkový salám, doma jsem ho otevřel a prošlý byl přes dva měsíce. Minimální trvanlivost byla někdy do října, hrozné... Ale večerku máme kousek od baráku a prodavač mi nabídl, že si mohu vybrat něco jiného. Nebo mi vrátí peníze.“

I ze zkušenosti redakce víme, že se to stává poměrně často. A nejedná se pouze o šunky, ale také o mléčné výrobky, třeba o jogurty. 

Lidé to moc nekupují...

U jednoho z prodavačů jsme se poptávali. 

Mladík s námi neměl problém hovořit. A přiznal, že konkrétně ve večerce jeho rodiny nejsou šunky a sýry tím nejkupovanějším zbožím. Ovšem to, že by zboží vědomě prodávali po minimální době trvanlivosti, zásadně odmítal. 

„Moc se to nekupuje, to je pravda. Pokud nepočítám cigarety a další podobné věci, tak nejvíc prodáváme pití, alkohol, různé věci, co vydrží dlouho. Neříkám, že to nekupuje nikdo, ale šunku a sýr zase tolik ne. Chodí k nám především na malé nákupy a tohle si myslím, že lidé kupují spíše v Penny a Albertech,“ řekl.

„Samozřejmě, že to kontrolujeme. Ale jednou za čas se to stane. Prostě to třeba přehlédnu. Hlavně se to snažíme sníst doma, když to nikdo nekoupí. Ale když někdo přijde, že jsme mu to prodali prošlé, samozřejmě se omluvím a vrátím peníze,“ dodal.

Co na to odborníci?

Ptali jsme se také Hygienické stanice hlavního města Prahy.

V úvodu nás poučila, že pojem expirace se u potravin nepoužívá. Standardně se v praxi užívá výraz datum spotřeby. Dozor nad dodržováním dat spotřeby v tržní sítí je v kompetenci Státní zemědělské a potravinářské inspekce, případně Státní veterinární správy.

„Doba spotřeby musí být u snadněji zkazitelných potravin označena dobou použitelnosti, která se prezentuje formou ´spotřebujte do…´. Takto označenou potravinu nelze prodávat po uplynutí data použitelnosti. Z Vámi uváděného sortimentu se to obvykle týká masných výrobků, jogurtů a některých sýrů,“ sdělila serveru PrahaIN.cz Hygienická stanice hlavního města Prahy.

Podle nich se u většiny ostatních potravin uvádí takzvané datum minimální trvanlivosti, které se uvozuje formou minimální trvanlivost do. A tyto potraviny mohou být v případě, že je potravina bezpečná, prodávané i po době datumu minimální trvanlivosti. Ovšem zákazník či spotřebitel musí být na tuto skutečnost upozorněn. 

Vše si stanovuje výrobce dané potraviny:

Na základě svých znalostí, zkušeností, podkladů, laboratorních vyšetření tak, aby byl výrobek po celou dobu trvanlivosti bezpečný, za což výrobce nese odpovědnost,“ uvedla pražská hygiena.

Šunka po datumu použitelnosti se prodávat nesmí 

Ale třeba konkrétně u šunky toto samozřejmě neplatí. 

„U šunky bude pravděpodobně uvedeno datum použitelnosti. Po uplynutí tohoto data již šunka nesmí být prodávána. Obecně k prodeji po době minimální trvanlivosti lze uvést, že výrobce tím, že nemůže ovlivnit podmínky skladování a zacházení s výrobkem, který dodal jinému subjektu (distributorovi, prodejci), tak je v jeho zájmu stanovit takovou dobu datumu minimální trvanlivosti, aby byl výrobek po celou uváděný datumu minimální trvanlivosti bezpečný. Proto prodej potravin krátce po době datumu minimální trvanlivosti by z uvedeného důvodu neměl vést k narušení výrobku, a tím ani ke zdravotnímu riziku pro spotřebitele. Koupě potraviny po době datumu minimální trvanlivosti by ale měla být na rozhodnutí zákazníka. Ten musí být informován, že výrobek je nabízen k prodeji po době datumu minimální trvanlivosti,“ uvedla pro PrahaIN.cz Hygienická stanice hlavního města Prahy.

Další fotografie od čtenáře, tentokrát šunka zakoupená 5. února 2023 v jedné z večerek v Praze. Prodavač peníze bez problémů vrátil. Foto: Zdroj redakce

Z obecně známých skutečností platí, že čerstvější výrobek je obvykle například chuťově či vzhledově lepší. U starších, i když bezpečných výrobků (tedy například po době datumu minimální trvanlivosti) může docházet již k určitým senzorickým změnám. Jako názorný příklad může sloužit třeba pečivo, kde se datum minimální trvanlivosti sice neuvádí, ale čerstvě upečené pečivo je obvykle senzoricky lepší než sice stejné a stále bezpečné pečivo, avšak po celodenním vystavení v regálu,“ dodala Hygienická stanice hlavního města Prahy.

Datum minimální trvanlivosti je například obvykle uváděno u tvrdých sýrů, pro prodej platí již námi uváděné v předchozích bodech. Sýry či jogurty označené datem datum použitelnosti nesmí být po uplynutí této doby prodávány. U lehce zkazitelných potravin může po uplynutí doby datumu použitelnosti docházet již ke kažení, růstu nežádoucích mikroorganismů, žluknutí a podobným procesům s možným významným dopadem na zdravotní nezávadnost potraviny,“ uzavřela pražská hygiena.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných