foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Z nového bistra na Vinohradech
REPORTÁŽ: Tuctové vietnamské bistro, kterých v Praze najdeme desítky. Tak na první pohled vypadá nový podnik na Vinohradech.
V tomto případě se ale jedná o nové vietnamské bistro, které je v prostorách, kde se více než padesát let nacházela legendární hospoda U Bergnerů. Ta byla známá především mezi místními obyvateli Vinohrad.
„V době, kdy jsem svůj dětský rozum nabíral já, na přelomu 70. a 80. let, jsme už chodili do hospody U Bergnerů pro colu nebo čokoládu, pak tam vznikla řecká restaurace Kalypso, a nakonec hogo fogo podnik, tuším, že s názvem Royal – než se ten lokál stal opět hospodou, kde jsem se já poprvé opil a můj otec, vážený pan doktor stomatologie, tam jednou v podroušeném stavu někoho poučoval tak vehementně, až mu pak pusu, modrou jako švestka, museli opravovat jeho kolegové. Je možné, že jméno U Bergnerů teď na chvíli zanikne, ale určitě se zase zrodí – stejně jako celé bohémské Vinohrady,“ zavzpomínal u příležitosti konce hospody letitý obyvatel Vinohrad.
Dveře podniku známého svými obědy za přijatelné ceny a levným pivem se navždy zavřely na přelomu února a března. Majitel vedl podnik přes dvacet sedm let a důvodem konce byl především vysoký nájem.
„Po zvednutí nájmu jsem chtěl v létě končit. Nakonec mě přemluvili, že mi nechají původní. Nyní se tam platí sedmdesát tisíc. To se nedá utáhnout,“ řekl tehdy podnikatel Kučera redakci.
Psali jsme
Dlouhých sedmadvacet let vedl podnikatel Petr Kučera známý vinohradský Hostinec U Bergnerů. V pátek 3. března tento podnik definitivně zavře.…
Štamgasti chtěli řízek
„Končí mi smlouva a vietnamský majitel z toho chce vietnamskou hospodu,“ dodal.
Právě vidina vietnamského bistra se rychle rozkřikla mezi štamgasty, kteří nadšení rozhodně nebyli. Někomu ukápla i slza. PrahaIN.cz s několika z nich hovořila. Na poslední den U Bergnerů uspořádali velkou slávu.
„Co si budeme povídat, my, štamgasti, se je pokusíme přemluvit, aby tady měli stejný výběr piv, aby tady byl aspoň řízek a smažák nebo třeba nakládaný hermelín. Zkusíme je přemluvit k tomu, aby ta hospoda fungovala večer stejně jako doposud. Akorát obědy zkrátka budou s rýží nebo s nudlemi,“ řekl nám jeden z nich.
Psali jsme
Redakce PrahaIN.cz se v pátek naposledy vydala na oběd do hospody U Bergnerů. Pivnice dnes definitivně končí. V poledne poslední jídlo, večer…
Do vietnamského bistra, které je v místě legendární vinohradské hospody, jsme se teď vypravili. A rovnou předem řekneme, že řízek, smažený sýr, nakládaný hermelín, jak si přáli štamgasti, tu nenabízejí.
Podnik se jmenuje Rice, v překladu rýže.
Na vzhledu se moc nezměnilo
Hned při vstupu jsme zaznamenali obrovskou změnu. Chodba je opravdu zrekonstruovaná a působí mnohem svěžeji, než tomu bylo za dob „Bergnerů“. To samé platí o záchodech, které jsou mnohem čistší.
To je ale na změnách vzhledu interiéru asi tak vše.
Zbytek, tedy hlavní část hospody, vypadá netknutě. Vše se viditelně vyčistilo, prokouklo. Asijskou restauraci to nepřipomíná. Vypadá to jednoduše jako česká hospoda, tedy úplně stejně jako kdysi. Na zdi dokonce zůstaly hospodské obrázky od pivovaru Kozel.
Našli bychom ovšem minimálně jeden rozdíl. Na místo jsme dorazili v době oběda, tedy přesně ve dvanáct hodin. U Bergnerů jste si sice většinou neměli problém sednout, ale téměř vždy bylo v tento čas narváno.
Nyní bylo v restauraci Rice úplně prázdno. V televizi neběžel sportovní program, a tak bylo ticho.
Velké změny najdete těžko. Zdroj: PrahaIN.cz
Jídlo průměrné
Restaurace nabízí každý den čtyři jídla z poledního menu. Dalších osm je v denní nabídce. Ve zmiňovaném obědovém menu se ceny jídla pohybují od 165 do 175 korun.
Oproti tehdejší vinohradské pivnici podražil i zlatavý mok. Velký Kozel je nyní za 48 korun, Plzeň za 62. Točená nealkoholická limonáda není k dispozici, zato domácí ano. Zázvorová, citrónová, pomerančová anebo malinová stojí 69 korun. Jak jsme si sami vyzkoušeli, jedná se o jednoduchou limonádu ze sirupu s pár kousky ovoce.
Na oběd jsme si dali klasiku vietnamské kuchyně, Bun cha a Bun bo nambo. První zmiňovaný pokrm byl úplně v pořádku, dobrý, ale zase nic, co bychom si dlouho pamatovali. S tím druhým už to bylo horší, maso nebylo příliš chutné, spíš šlachovité a nepovedené.
Z nové restaurace Rice ve Slezské ulici. Zdroj: PrahaIN.cz
Pocit z místa je poněkud rozpačitý. Kdybychom totiž neviděli na stolech hůlky místo příboru a omáčku Sriracha, nepoznali bychom, že se jedná o vietnamské bistro. Mysleli bychom si, že jsme znovu v Pivnici U Bergnerů.
Nový podnik, alespoň podle naší návštěvy, kdy jsme byli jedinými hosty, nemá očividně takový úspěch.
Je ovšem relativně stále nový. Moc recenzí nepřibylo ani na Googlu. Tam hodnotili v současné době jen čtyři lidi. Tři udělili plný počet hvězd, jeden zase nejnižší.
Restauraci jsme navštívili anonymně na vlastní náklady.