Z výtvorů šéfkuchaře nymburské nemocnice jsou paf i lékaři

14. 10. 202405:26
Z výtvorů šéfkuchaře nymburské nemocnice jsou paf i lékaři
foto: PrahaIN.cz/Z konference Tržiště dobrých příkladů nemocničního stravování.

PrahaIN.cz se v minulosti již několikrát věnovala nemocničnímu stravování, které se především v Praze od dob minulých výrazně zlepšilo. Nechyběli jsme proto ani na odborné konferenci s názvem Tržiště dobrých příkladů nemocničního stravování. Během dne zde hovořila celá řada odborníků.

Do Prahy se sjeli lidé z celé republiky, svou vizi a přístup k nemocničnímu stravování sdílel také ředitel Nemocnice Na Homolce Petr Polouček či jednatelka Nemocnice Nymburk Nela Kvačková.

Právě Nymburk má poměrně mediálně známou nemocnici kvůli tamní stravě. Jako šéfkuchař tady totiž působí Nikolas Kratěna. Pokud jste neviděli některý z jeho minulých rozhovorů pro česká média, jeho jméno vám nejspíš nic neřekne. Jeho životopis však napoví. Dřív pracoval v luxusních restauracích, třeba v síti Ambiente či hotelu Hilton.

Vařit v nymburské nemocnici začal s příchodem Nely Kvačkové.

„Do nemocnice jsem nastupovala v roce 2020, neměla moc dobrou pověst a já se vždy snažím vidět příležitosti a chytit se jich. Příležitostí byl covid, nabrali jsme kuchaře Nikolase Kratěnu, ocitl se v tom světě a byl z toho v šoku,“ vyprávěla jednatelka nymburské městské nemocnice na konferenci v Praze.

Od té doby šlo stravování nahoru, v tamním bistru prý často hledají inspiraci z moderních bister v hlavním městě.

Mořské plody?

„Na stravovacím provozu jsme začali se zaměstnanci. Jídlo pro mě bylo zásadní, abych se tam sama mohla stravovat a teď je to jedním s nejrozšířenějších benefitů u nás. Začali jsme bistrem a jídlem pro zaměstnance, jedná se o tři jídla včetně nadstandardní stravy, kde používáme například mořské plody. Míváme ale také bun bo nam bo.“

Chvála se prý nese ze všech stran. 

Nadstandard si podle Nely Kvačkové samozřejmě mohou dát i pacienti za předpokladu, že nemají žádná dietní omezení.

„Kolegy ze stravovacího provozu posíláme také na stáže. Byli na stáži ve 420 u Radka Kašpárka nebo třeba v Puppu, těch restaurací je ale víc,“ doplňuje Kvačková s tím, že pokud chce, aby šéfkuchař Nemocnice Nymburk Nikolas Kratěna vařil ve stejné kvalitě jako v pražské restauraci, nemůže brát 16 tisíc korun čistého.

Také podle ředitele Nemocnice Na Homolce Petra Poloučka  je dobrá nemocniční strava důležitá jak pro pacienty, tak i pro zaměstnance, prý je to absolutní klíč ke spokojenosti.

„Když jsem před šesti lety přišel do nemocnice, schylovalo se k pronájmu kuchyně. U nás je to postavené na entuziasmu mladých lidí. I když nejsou peníze všechno, musíme je zaplatit. Dennodenní práce, co odvádí v kuchyni, je oceněna celým personálem nemocnice. Jak se zaměstnanci stravují, je absolutním klíčem ke spokojenosti,“ má jasno.

Hovoří ale také o individuálním přístupu pro pacienty.

„K dietám přistupujeme individuálně. Sleduje se, kolik toho pacient snědl. Potřebujeme, aby se po operaci kvalitně stravoval, bavíme se s nimi často, abychom jim vyšli vstříc. Není nic horšího, než když jim připravíte jídlo a oni si dají dvě sousta,“ říká.

„Klíč k tomu je, abychom dali prostor lidem, kteří chtějí růst a slušně je zaplatili. A když se jim něco nepovede, nedělat z toho velkou vědu. To, co se u nás povedlo, není úplně moje zásluha, spíš těch lidí, co tam denně vaří od rána do večera,“ znovu děkuje svému týmu.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných