foto: Jan Holoubek, PrahaIN.cz/Lednový květák v Makru
Na server PrahaIN.cz se telefonicky obrátili dva střední podnikatelé v oblasti pohostinství, oba pocházejí z hlavního města. Všimli si našich pravidelných článků o potravinách, jejich cenách a upozornili nás, že už i dříve běžně dostupné druhy ovoce a zeleniny se v zimních měsících stávají prakticky podpultovým zážitkem.
Za příklad dali aktuální nabídku Makra, kam jezdí dlouhé roky nakupovat. „Víte, jak to je poslední rok, dva? Lidi přestávají chodit na večeře, sedět v hospodě u televize, u piva, jen tak klábosit, tohle se úplně vytratilo. Ale to bych musel ještě dál do minulosti, kde to všechno začalo. Nejprve zákaz automatů, později cigaret, pak zdražování piva, pak růst cen energií, která se promítla do vyšších nákladů na jídlo,“ sumarizuje David Eliáš.
„Proto jsme se rozhodli vrátit k takzvané zelenině chudých, ke květáku, ale na nový způsob. Vymyslel to můj kolega, kuchař. Dostali jsme několik nabídek na odkup, kdy se aktuální částky pohybovaly od 70 do 130 korun u biokvality,“ doplnil. PrahaIN.cz sumy ověřovala a s lednovou praxí supermarketů i hypermarketů korespondují. U online prodejce Rohlík.cz stojí jeden květák 129.90. Jde o zhruba sedmisetgramový kus ve zmíněné biokvalitě. Billa měla ten standardní za rovných sedmdesát korun.
Do Makra jsme se posléze vypravili také. Nalezli jsme zde větší balení, které obsahovalo šest kusů květáku bílého. Celková cena byla 503.30 s DPH a 449.40 bez DPH. Jeden kus vycházel na 74.90 bez DPH a na 83.90 s DPH. Na odbyt příliš nešel, v pražském Makru byly desítky velkých kusů. Doplňme, že nás překvapila i cena červených paprik. Balení o velikosti 1,5 kilogramu totiž stálo 419 korun s DPH. Zelené papriky při stejné váze vycházely dokonce na 475.40 korun s DPH. Na první pohled vypadaly úžasně, stejně jako další položky z nabídky, kupříkladu blumy, rybíz, jahody. Kilogram mimochodem vyšel na téměř 440 korun bez DPH.
David Eliáš nám však řekl ještě jednu zajímavou věc. Před několika dny nakupoval vepřové maso od regionálního řezníka (jednalo se o Řeznictví U Matoušků ze Středočeského kraje, pozn. red.). „Takže já jsem bral do provozu vepřovou kýtu bez kosti, jeden kilogram, který mě vyšel na 115 korun. Potom jsem bral ještě vepřový bok bez kosti, tam stál jeden kilogram přesně 108 korun,“ uvedl pro PrahaIN.cz David Eliáš, který nám současně poskytl účtenky. Odpovídaly jeho slovům. Ve výčtu kromě dvou zmíněných druhů mas byla ještě vepřová plec bez kosti, její cena vycházela na 109 korun.
„Takže to asi nemusím zdůrazňovat, ale mně to maso vyjde levněji než květáky. Nakonec na víkend navaříme právě maso, protože z jednoho květáku by byly tak maximálně dvě porce, k tomu brambory, obloha, energie, voda. Je to opravdu náročné,“ uzavřel hospodský.
Cenám potravin se dlouhodobě věnujeme ZDE.