KOMENTÁŘ: Na dýško zapomeňte! Číšnická profese jde bezhotovostně do kopru

19. 07. 202315:22
KOMENTÁŘ: Na dýško zapomeňte! Číšnická profese jde bezhotovostně do kopru
foto: Redakce PrahaIn.cz/Vítězslav Dobeš

V čím dál těsnější pasti mezi lakotou majitele podniku a hamižností zákazníků se kvůli tolik vychvalovaným bezhotovostním platbám ocitají číšníci a servírky. Je to trend, který tento druh obživy opět o něco více posouvá k truchlohře.

Předem nezbytná poznámka pro všechny rozumbrady, kteří v jakékoli hotovostní platbě spatřují přímé a zdrcující ohrožení tuzemské ekonomiky: smyslem tohoto textu je nikoli schvalování daňových úniků, nýbrž upozornění na fakt, že dýško čili tringelt patří v tuzemském pohostinství odjakživa k tradici – a hlavně k významné části platu mužů a žen „na place“. Smlouva většinou zajišťuje jen základní plat. Tak nějak automaticky se počítá s tím, že obsluha si mzdu dorovná na snesitelnou úroveň právě díky dýškům.

Současná intenzivní debata ve veřejném prostoru o případném úplném vymýcení hotovosti z platebního systému tak může mít brzy zcela reálný dopad na jednu konkrétní profesi. Česko není Rakousko nebo jiná civilizovaná země nejen ve mzdové otázce, ale vůbec v celkovém přístupu k tomuto druhu zaměstnání. „Pingl“ je pro mnohé póvl. Podle řady majitelů restaurací by navíc vlastně měl být vděčný, že může pracovat v jejich báječném podniku, i když by zrovna opravdu potřeboval vyléčit třeba silné nachlazení. „Jestli půjdeš marodit, už se nemusíš vracet!“ Pokud se dotyčný vzpouzí, pro pana šéfa nebo paní šéfovou v tomto specifickém oboru není příliš namáhavé „objevit“ nějaké formální prohřešky, na jejichž základě lze zařídit rychlý vyhazov.

Píp – a nazdar!

Nemá cenu si nic nalhávat. Bezhotovostní platby jsou v restauracích ideální příležitostí, jak „zapomenout“ na dýško. Pokud platíte cash, přece jen to chce trochu více kuráže k požadavku na vrácení hotovosti do koruny. Kartou proti tomu můžete bleskurychle zaplatit bez jakékoli diskuze o spropitném (to lze leckde dát i bezhotovostně) a poté ihned opustit objekt. 

Placení kartou může být i „skvělou“ příležitostí k omylu. Když obsluhuje mladý brigádník (obvyklá náhrada za stabilní personál), lehce se mu – zejména v kombinaci narvané hospody a vedra – může stát, že platební kartu v platebním terminálu sice načte, ale jelikož zákazník zrovna například překročil platební limit, přičemž odvedle volají kvůli zaplacení další hosté, peníze se nakonec nestrhnou. Nezkušený číšník si toho vůbec nevšimne. Přesně toto se stalo autorovi těchto řádků ve chvíli, kdy pospíchal. Doma, po zjištění, že platba neproběhla (lístek s upozorněním, že platba nebyla stržena z účtu, naštěstí zůstal v kapse košile), vše s onou restaurací promptně dodatečně vyřídil, takže obsluhující chlapec nic z vlastního doplácet nemusel. Ale jistě existuje spousta těch, jimž se neočekávaná příležitost takto ušetřit velice zamlouvá.

„Neurážejte nás spropitným!“ Tak zněla legendární hláška, která – vyvěšená na zdi v provozovně – měla v socialistickém Československu evokovat nového, mravně vyspělého pracovníka ve službách. Pokud se v pohostinství bude za nějaký čas platit už jen bezhotovostně, urážky půjdou úplně stranou.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných