RECENZE: Peče celá země. Všeuměl Josef Maršálek mě nepřestává udivovat

06. 01. 202421:00
RECENZE: Peče celá země. Všeuměl Josef Maršálek mě nepřestává udivovat
foto: ČT (Mikuláš Křepelka), se svolením/Peče celá země, 3. série

Zasloužilý všeumělec nebyl jen Bohouš Císař (tedy Josef Kemr) v Chalupářích, ale rovněž Josef Maršálek na obrazovkách ČT. Tančí, píše, peče, nahrává, hodnotí. A jako naprostý diletant v oboru cukrářství, pekařství a samozřejmě i pohybových kreací musím uznat, že mu to jde báječně. Navíc mu tu jeho upřímnost věřím.

Třetí řada hodně oblíbené show Peče celá země měla premiéru v sobotu 6. ledna, a hlavně proto, že štáb prakticky nic nezměnil, bylo znovu na co koukat.

Jak už to bývá, formát je přebraný. V tomto případě jde o napodobeninu britského cyklu The Great British Bake Off. Pokud byste si původní verzi pustili bez zvuku a vnímali jen obraz, možná by vám ani nedošlo, že nejde o naši veřejnoprávní podívanou.

A pokud by někdo nevěděl, oč se jedná, připomenu pravidla. Domácí premiéru měl pořad přeci jen už v lednu 2020. Na začátku všeho je dvanáct amatérů, kteří se utkávají o vysněný titul. Už jsem řekl, že jsem naprostý laik. Pokud je tedy dvanáctka soutěžících na úrovni amatérů, nenapadá mě, kde bych se nacházel já.

Jako divák proto nesmírně oceňuji, co vidím.

Kdyby ČT poslala pár výtvorů do redakce, určitě by se v ní nikdo nezlobil. Ještě teď si pamatuji pár názvů pokrmů z předešlých dvou řad: Dort „Na větvi“ podle Martiny a Janin plněný chléb. Po vzoru Cyrana z Bergeracu svůj pomyslný širák odhazuji v dál.

Ze sobotního dílu pro změnu vyzdvihnu Kristýnin veganský chléb s ořechy a úžasnou výzdobou. 

Zámek Bon Repos, kde se natáčelo. zdroj: Commons.wikimedia.org / Stanislav Svoboda

Velký kumšt

Ale zpátky k pravidlům.

I letos je na startovní čáře dvanáct tváří (z čehož jsou čtyři odvážní muži), dva porotci (Josef Maršálek & Michaela Landová) a dva moderátoři (Václav Kopta & Tereza Bebarová). Velké finále by se tak mělo konat dne 9. března. Režie, střih i celá výprava je prostě úžasná. Oproti jiným pořadům, kde se dbá na kumšt, však Česká televize nabízí příjemnější a tišší prostředí. Umíte si představit, jak by „hráče“ motivoval Zdeněk Pohlreich, Gordon Ramsay?

Anebo se podívejte na trailery pořadů Best in Dough či The Bear. Jak neumím vařit, péct a všechno okolo, takzvané food shows sleduji dlouhodobě.

Ne, že by mě něco naučily.

Třetí řada Peče celá země je jedním slovem výborná.

Účastníci třetí série. Foto: ČT, se svolením

Není kokos jako kokos

Kromě kvalitního obsazení (před i za kamerou) skutečně nabízí kumšt, umění, cit pro detail. A navíc připomíná, že ne všechno lze dělat od stolu, vykoukat z mobilu, vyčíst ze sociálních sítí. Práce rukama, představivost i touha po nenápadné dokonalosti, to jsou prostě nenahraditelné faktory.

Počítám, že taky letošní série bude vládnout sobotnímu programu následující tři měsíce a znovu zvelebí prastaré a dříve nesmírně vážené řemeslo.

První díl zaujal především vlastními recepty na sladké chleby a také soutěžní výzvou připravit kokosky. A to mě potěšilo úplně nejvíc, protože je řada účinkujících zkazila, čímž se alespoň na moment přiblížila mně podobným osobám.

I když se možná pletu. Do poslední minuty jsem si totiž myslel, že kokoska je čokoládová koule s kousky kokosu. Omyl. Tomu se prý říká rumová koule.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných