foto: Praha 3/Trhy na Jiřáku
Farmářské tržiště na náměstí Jiřího z Poděbrad bylo jedním z prvních v Praze. Za uplynulých dvanáct let fungování se stalo oblíbeným místem setkávání i nákupů pro všechny obyvatele Prahy 3.
Tržiště bylo od svého založení v roce 2010 spravováno spolkem Archetyp. Stejný spolek se zasadil také například o založení trhů na Heřmaňáku, Náplavce nebo Kubáni. Ve správě městské části jsou trhy už od roku 2017.
Ve svých začátcích fungovalo tržiště pouze dva dny v týdnu. V současné době je otevřeno každý týden od středy až do soboty. A otevírací doba není jedinou změnou. Rozšířil se také zájem zákazníků o lokální a bio potraviny a mnohem výraznější je i podpora malých podnikatelů.
Bio, bez plastů a s jedinečnou atmosférou
„Konkurence trhů je stále větší. Trend bio potravin se rozšířil, lidé nakupují farmářské produkty i v supermarketech nebo na internetu. Atmosféru trhů to však nenahradí. Návštěvníkům jde vedle nákupu také o setkání s farmáři a ostatními sousedy,“ říká koordinátorka trhů Zita Strnadová.
Poukazuje dále na fakt, že setkávání s pěstiteli má pozitivní vliv i na odpovědnost v rámci spotřeby a výroby potravin. Toho se drží i další opatření. Trhovci mají například zakázáno používat plastové obaly. Zákazníci mohou naopak zdarma nakupovat do plátěných sáčků. Mělo by je to dále motivovat do používání vlastních obalů.
Důraz je kladen i na samotný původ prodávaného zboží. Prodejci mohou nabízet pouze čerstvé či zpracované produkty od zemědělců, pěstitelů, zahrádkářů, sběračů lesních plodů a hub nebo od malých producentů. Výjimku mohou mít výrobky související s obdobím nebo svátkem.
Trhy proměnily celé sousedství
Na stáncích se v současné době pravidelně střídá asi 150 farmářů. Jejich přesný rozpis je k nalezení na webu trhyjirak.cz a nebo na Facebooku.
„Na trzích jsem třikrát týdně už deset let. Vynechal jsem jen dvakrát — jednou jsem byl na pohřbu a jednou u porodu,“ řekl Jaroslav Brožík, restauratér, který na trzích provozuje stánek restaurace Podolka. „Z propagačního stánku se stal postupně samostatný byznys. Restauraci máme v Podolí, tam by se lidé z Vinohrad těžko stavili na oběd,“ dodal.
Trhy ale proměnily nejen samotné náměstí, ale i jeho okolí. „Bez farmářských trhů by tu dvě třetiny současných gastropodniků rozhodně nebyly. Lidé přicházející na trhy tu vytvořili nový bulvár,“ upřesnil Adam Dvořák z Kávového klubu.
Kromě potravin také keramika, porcelán nebo proutí
Nejsou to ale jen potraviny, co na trzích u zákazníků boduje. Oblíbené jsou například také keramické výrobky, porcelán, dřevěné mísy a nebo proutěné košíky. Zajímavou službou je například broušení nožů.
Kromě prodejců hostí trhy pravidelně také pestré kulturní a gastronomické akce. Příkladem může být Vinohradské vinobraní, podzimní Svatomartinská slavnost nebo programy v rámci masopustu či Velikonoc. Druhý červnový víkend bude například patřit Pivobraní na Parukářce.
Praha 3 navíc plánuje vytvořit druhé podobné tržiště pro své obyvatele z opačného konce městské části. Jako nejpravděpodobnější místo se jeví parčík na Ohradě, který je od Jiřáku dostatečně daleko, ale zároveň je dobře dostupný. Trhy by mohly místo oživit a přilákat nové návštěvníky, podobně jako právě na náměstí Jiřího z Poděbrad.
Psali jsme
Mural, čili velkoplošnou nástěnnou malbu Péráka, lidového superhrdiny z dob protektorátu, představila výtvarnice vystupující pod pseudonymem Toy…