foto: Georgi Bidenko, PrahaIN.cz/Chlebíčky, ilustrační foto
ROZHOVOR: Zkritizoval kebab, colu, ale také kompletní českou kuchyni včetně „národního pokladu“ v podobě smaženého sýra. Martin, který na Instagram natáčí videa na téma fitness a zdravé stravy, díky tomu čelí tisícům komentářů, kdy se Češi podobných pokrmů zastávají, někdy také vulgárně uráží přímo jeho.
„Jíš smažák? Tak okamžitě přestaň, řeknu ti proč. Přepálený olej, hromada tuku a chemické náhražky, jen zlomek toho, co si cpeš do žaludku. A tahle oblíbená pochoutka se časem může stát spíš tvým prokletím. A co výživové hodnoty? To je naprostá tragédie. Přemýšlej, protože tvoje tělo si takový odpad skutečně nezaslouží. Doufám, že příště sáhneš po něčem jiném a nebudeš pořád ničit svoje zdraví,“ uvedl ve videu na Instagramu Martin, který podle vlastních slov přináší tvrdá fakta o jídle bez servítků.
Jenže tato konkrétní, prý tvrdá fakta, se u mnoha uživatelů Instagramu nesetkala s příliš velkým úspěchem. U příspěvku se objevilo přes 1.445 komentářů, většina z nich se tohoto českého pokrmu zastávala. Často také zmiňovala, že tento pokrm miluje a nehodlá nic měnit. Někteří autora dokonce vulgárně uráželi. A všímá si toho také samotný Martin.
Přístup Čechů k těmto jídlům?
„Ano, to, co se děje v komentářích pod mými příspěvky, je opravdu fascinující. Zejména u těch, které se týkají oblíbených českých jídel, jakmile se dotknu něčeho, co mají Češi rádi, spustí se lavina emocí,“ sdělil serveru PrahaIN.cz.
„Někteří lidé jsou ochotni strávit celé odpoledne tím, že se mnou vášnivě diskutují o párku, kebabu nebo smaženém sýru. Tyto příspěvky dosahují statisícových zhlédnutí, což je neuvěřitelné. Pozorovat mentalitu a přístup Čechů k těmto jídlům, stejně jako sledovat jejich argumenty a způsob myšlení, je opravdu zajímavé,“ doplnil člověk, který se nebojí sám svoji tvorbu označit za kontroverzní, což je strategický účel a na číslech sledovanosti je to prý znát.
Takhle to nejde, řekl si
„Rozhodl jsem se žít jiným způsobem a chci motivovat ostatní. Jsem prototyp člověka, který to většinu života dělal tak, jak by to nemělo být. A nebojím se o tom otevřeně mluvit, přiznat to,“ vypráví dále v rozhovoru pro server PrahaIN.cz.
Cvičit prý začal přibližně před dvěma lety. „Byla to sebereflexe a sebekritika, když jsem se podíval na svoje fotky a na to, jak žiju, řekl jsem si dost! Takhle to nejde. Bylo mi z toho špatně, defacto jsem se styděl sám za sebe. Měl jsem nadváhu, s tím souvisí i špatná psychika. Naštval jsem se sám na sebe a začal se věnovat sportu a zdravé stravě. Na maximum. Od té doby nepřetržitě držím svůj režim prakticky bez sebemenšího zaváhání. Cvičím pětkrát týdně, nevynechám jediný trénink.“
Podle Martina, který na Instagramu rozpoutává emoce a musí se často setkávat také s vulgárními urážkami, lidé svoji váhu a kondici neřeší, dokud se nechtějí seznamovat, zájem o fitness a hubnutí podle něj často přichází například po rozchodu, ale také do doby, než přijdou zdravotní patálie: „Dokud nejsou zdravotní problémy, nikdo nic neřeší. To je pro Čechy typické. Oni se stravují levně a rychle, aby to chutnalo. To s lidmi řeším pořád dokola. A ve fast foodech je to takhle nastavené. Dáte sto korun, oni vám něco vyplivnou na ten tácek a za deset let ti lidé vypadají, jak vypadají.“