foto: Rudolf Komár, PrahaIN.cz/Raut, ilustrační foto
Kvalitně jíst, dostatečně se hýbat, efektivně pracovat i zaslouženě relaxovat. To jsou životní návyky a každodenní náplň dne člověka těšícího se dlouhému zdraví. V ideálním případě bychom jim měli přivyknout v průběhu dětství přirozeným vzorem rodičů. Lze si je však osvojit i v dospělosti, neboť právě výživa, fyzická a psychická aktivita hrají hlavní rozhodující roli v kvalitě i délce života každého z nás.
Strava z opravdových surovin, tzn. přírodních, čerstvých, minimálně zpracovaných, tuzemských sezónních plodin vždy zaručuje pro lidský organismus optimální příjem makro (tuky, bílkoviny, sacharidy) i mikro (vitamíny, minerály, stopové prvky, vláknina) živin v ideálním poměru.
Sdílejí s námi totožné klimatické podmínky, a jsou proto v daném období jejich sklizně plnohodnotnými nutričně vyváženými atributy zdravého jídelníčku. Není nutné být odkázán na chemické (vysoce koncentrované) produkty běžně nabízené v obchodech.
V pestrých obalech s obsahem plným soli, cukru, tuku, mouky a přísad zlepšujících jejich umělou chuť (aditiv) jsou zdraví poškozující náhražkou ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, luštěnin, ořechů i semen.
Psali jsme
Podle odborníků z pražské Všeobecné fakultní nemocnice se poprvé od druhé světové války otočila křivka dožití obyvatel ČR směrem dolů. Jak…
Spolu se střídmou dávkou mléčných výrobků, ryb, masa a vajec tvoří dostatečně bohatou, pestrou mozaiku pro přípravu zdravých chutných a navíc snadných pokrmů. Stále trvající enormní nárůst civilizačních chorob s katastrofálním stavem životního prostředí volá po změně stravovacího režimu, čehož je rozhodnutí preferovat v jídle převážně rostlinné produkty logickým, lidskému zdraví dlouhodobě prospívajícím i ekologicky správným řešením.
Ovoce se zeleninou dodávají organismu především fytochemické látky (vitamíny, minerály, enzymy) podporující jeho obranyschopnost. Celozrnné obiloviny (jáhly, pohanka, bulgur, kuskus, kroupy, amarant, rýže natural, ...) obsahují vysoký podíl rozpustné vlákniny.
Tak déle zasytí (energie se trávením uvolňuje pomaleji) a nedochází k prudkým výkyvům hladiny glykémie (krevního cukru), únavě, rozkolísanosti nálad a vzniku nezřízeného (vlčího) hladu, jak je tomu u zpracovaných druhů.
Luštěniny (hrách, čočka, fazole, cizrna, ...) jsou jedinečným zdrojem rostlinných bílkovin, které se oproti živočišným nejen snadněji tráví, ale tělo rovněž efektivněji vyživují. Navíc jsou účinnou prevencí proti rakovině, kardiovaskulárním chorobám a diabetes. Ořechy (vlašské, mandle, lískové, para, kešu, ...) i semena (slunečnicová, lněná, chia, sezamová, ...) poskytují širokou škálu vitamínů a minerálů (vitamín E, B, hořčík, draslík, železo, selen, zinek) s optimálním zastoupením bílkovin (26 %).
Mléčné výrobky (neochucené bez aditiv) zásobují tělo vápníkem, ale především cennými mikrobiálními kulturami zajišťujícími mléčné kvašení – fermentaci. Lactobacillus acidophilus, Bifidobacteria, Streptococcus thermophilus i ostatní druhy aktivních mikrobů (v jogurtu, kefíru, podmáslí, sýru cottage atd.) podporují tvorbu tzv. mikrobimu.
Tento „druhý mozek“ zásadně ovlivňuje nejen zažívání, ale dle vědeckých výzkumů má i prokazatelně vůdčí podíl na komplexním chodu lidského těla a jeho obranyschopnosti (účinně ničí škodlivé bakterie a viry). Obezita, diabetes, poruchy metabolismu, rakovina, infarkt, autoimunitní onemocnění, autismus, alergie i jiné typy chorob propukají na základě nesprávného složení mikrobů v organismu. Sýry preferujeme s nižším obsahem tuku (zlatá střední cesta 30 %).
Fyzicky aktivní člověk má pružné tělo, mladistvý vzhled a dožívá se vyššího věku
Dát si příležitostně kousek tučnějšího zdraví sice neuškodí, dbáme však jako u všech potravin na co nejvyšší kvalitu. Tvrdé zralé sýry (eidam, čedar, gouda, ...) obsahují více vápníku, ale i soli!, na rozdíl od měkkých typů (cottage, riccota, ...).
Jistě stojí za to vyzkoušet chuť tofu (neutrální chuť bílého lze libovolně dochutit kořením nebo bylinkami) nebo tempehu (vynikající probiotikum). Ryby jsou živočišným zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin v ideálním poměru. Z mořských druhů volíme ryby menší velikosti (sardinky, sledi, treska), které obsahují méně škodlivé rtuti oproti velkým dravcům.
Ideálně čerstvé z volných chovů či zamražené ihned po vylovení si poprávu zasluhují být trvalou součástí jídelníčků, a to minimálně 3krát týdně. Mastnější druhy (tuňák, makrela, losos) svým zdravotním přínosem všech 9 esenciálních aminokyselin, vitamínů A, D, B12 a minerálů (železo, hořčík, jód, zinek) s nízkým počtem kalorií předčí každý typ masa. Červené maso nekonzumujeme vůbec (extrémně zatěžuje trávicí systém a stojí za enormním výskytem rakoviny tlustého střeva, kde se ČR dlouhodobě drží na přední příčce). Vyžadujete-li maso, jezte bílé (krůtí, králičí, kuřecí) v malých porcích, a to jedenkrát týdně. Vybírejte si maso zvířat z volných chovů!
Jejich lepší životní podmínky (dostatek venkovního prostoru, přírodní pastva, krmivo) se promítají do vyšší kvality konzumovaného masa. Vejce, která jsou nejčastěji dostupná od drůbeže krmené léky a separáty podporující jejich růst i výši snůšky, nejsou ideální volbou a platí u nich stejné doporučení jako u masa. Pokud vejce, tak od šťastné slepice. Jsou skvělým zdrojem komplexní bílkoviny (obsahují všech 9 aminokyselin), vitamínů A, D, B2, B6, B12 a už dávno nepředstavují hrozbu vyššího cholesterolu v krvi. Tuky, které obsahují, tělu prospívají na rozdíl od trans (ztužených) tuků ve smažených jídlech, uzeninách a pekárenských výrobcích.
Enormní nárůst civilizačních chorob volá po změně stravovacího režimu
Fyzický aktivní člověk má pružné tělo, mladistvý vzhled a dožívá se vyššího věku. Jakýkoliv způsob pohybu (chůze je tím nejpřirozenějším) organismus okysličuje (rytmicky pracují plíce a srdce), udržuje pevnost kostí (prevence osteoporózy), napětí a růst svalů i vzpřímenou páteř (bez skolióz). Přispívá též ke správné činnosti trávení (snižuje cholesterol, podporuje ztrátu nadbytečných kil) a předchází vzniku krevních sraženin (trombóz, křečových žil).
Pravidelný, nejlépe každodenní tělocvik zvyšuje produkci hormonů štěstí (serotoninu, endorfinu) a eliminuje míru škodlivého stresu vyvolávajícího u člověka psychosomatické obtíže. Jízda na kole, plavání, běh, jóga, pilates, tenis, golf i veškeré ostatní disciplíny mají jedinečný zdravotní potenciál pro jejich aktivní provozovatele.
Denně se hýbat znamená vyhrát zápas s vlastní pohodlností! Odvyknout si jízdě autem, MHD, výtahy, na módních vozítkách rozličných tvarů (tolik populárních u dětí) vedoucích však často k velké řadě úrazů je jednoduchým začátkem.
Dětem je dána přirozená potřeba fyzické aktivity již během prenatálního vývoje pohybem v plodové vodě. Po narození přispívá ke zdravému psychomotorickému vývoji, posiluje sebevědomí a napomáhá utváření sociálních dovedností pro život ve společnosti nepostradatelných.
Tělesná aktivita je tou nejúčinnější prevencí vzniku obezity a dětské cukrovky, které se v markantní míře bohužel objevují již u dětí předškolního věku.
V denním časovém harmonogramu si vymezte prostor na „šťastnou“ hodinku
Žijete v jasném světle, nebo ve věčně tmavém stínu? Zda budeme optimisty, či pesimisty do určité míry ovlivňují naše geny, ale důležitá je především výchova i přibývající životní zkušenosti. Mít se rád je základním pravidlem šťastného života! Poslech hudby, četba knih, relaxační masáž či koupel jsou drobnými radostmi, které zpříjemní každý slunečný i pošmourný den. Cestování, návštěvy divadel, galerií poskytují výbornou příležitost k seznámení se s novými lidmi i místy. Podněcují k dalším aktivitám a udržují náš zájem o okolní svět. V denním časovém harmonogramu si vymezte prostor na „šťastnou“ hodinku.
V této chvíli se nenechte nikým a ničím vyrušovat, oddejte se sami sobě – svým pocitům, myšlenkám, představám a snům. Tento nenáročný rituál na čas i místo dlouhodobě vede k vnitřnímu klidu a pozitivnímu naladění.
Sledování obrazovek dostupných technologických vymožeností s jejich programy nahraďte pohledem do přírody při vycházce (v nouzi alespoň z okna). Pozorováním, vnímáním rytmu a řádu v říši rostlin, zvířat se znovu stanete její součástí, načerpáte jedinečnou energii a životní uspokojení (obejměte stromy, přivoňte ke květinám, pohlaďte listy, apod.). Nechte se inspirovat rozmanitostí vůní a barev všech ročních období. Obléknuti barevně se budete vždy cítit nevšedně!
Rodinné povinnosti i zaměstnání klade na člověka v dnešní sice moderní, ale hektické době značné nároky. O to více potřebujeme mít dostatek fyzických i psychických sil k jejich pohodovému zvládnutí. Užívat si štěstí a zdraví než jen přežívat ve smutku a nemoci je tou nejlepší životní volbou.
Autorka textu: Markéta Kunzová
PrahaIN.cz ve spolupráci s časopisem Nový Fénix přinese řadu materiálů, které zmíněné médium v minulosti vydalo. Jedná se o nadčasové texty, které by mohly v dnešní náročné době čtenářům hodně pomoci…
Psali jsme
Na zadržování vody v těle má vliv strava. Tak jak jíte, takovou máte lymfu. Dříve či později se váš dnešní životní styl stravy na vaší lymfě…
Psali jsme
ROZHOVOR V Centru funkční a přírodní medicíny MUDr. Davida Freje ve společnosti pro holistickou péči o zdraví Ecce Vita jsme se vnořili…