-->

Lékař: Kolik podob má naše strava?

15. 05. 202210:10
Lékař: Kolik podob má naše strava?
foto: Archiv Davida Freje/MUDr. David Frej

ROZHOVOR V Centru funkční a přírodní medicíny MUDr. Davida Freje ve společnosti pro holistickou péči o zdraví Ecce Vita jsme se vnořili do problematiky přírodní medicíny. Právě s ní má doktor Frej již více než dvacetiletou zkušenost. Dlouhodobé studium moderních vědeckých poznatků, bohatá praxe a studijní pobyty v zahraničí jej přivedly ke komplexnímu přístupu v péči o zdraví.

K jakému konkrétně?

V současné konzumní společnosti se stále zvyšuje kaloricky bohatá, ale na některé živiny, zejména zdravé tuky a antioxidanty chudá strava s tendencí ke dlouhodobému, často neviditelnému zánětu. Ten probíhá často nepozorovaně, a to reakcí našeho těla a imunitního systému na vnější podněty prostředí, na toxiny a škodliviny ve stravě, vodě a ovzduší. Spouští se biologický proces, který má vést k tomu, abychom zůstali zdraví, ale pokud ona ochranná zánětlivá reakce přejde do chronického stavu, stává se zánět v našem těle skrytým zabijákem.

Proč přímo zabijákem?

Protože zánět je spjatý s civilizačními nemocemi, jako jsou alergie, kardiovaskulární a autoimunitní choroby, cukrovka, obezita a nádorová onemocnění.

Jak se tomu lze vyhnout?

Pokud vynecháme některé složky stravy, na něž tělo reaguje citlivě nebo přímo alergicky, netrvá dlouho a zánět se eliminuje a začneme se cítit lépe. Změnou stravovacích návyků dochází k léčení zánětu. Svým klientům doporučuji nutričně vyvážené recepty protizánětlivé kuchyně s cílem vyléčit či snížit riziko chronických nemocí. Ale pozor: strava je jen z hlavních principů proti zánětu, stejně důležitá je práce s psychikou a emocemi, podpora detoxikace v těle, zdravý pohyb a spánek.

MUDr. David Frej:

Vždycky mě zajímaly oblasti, kde se lidé dožívají vysokého věku. V jakém období se naše geny musely na prostředí adaptovat nejvíce? A kdy se lidstvo nejvíce vyvíjelo? V paleolitické době, v době před zhruba dva a půl miliony lety. Náš genom je tedy způsoben nějakými podmínkami a stylem stravy té doby. Pouze posledních sto let jíme průmyslově upravované potraviny.

A pouze před deseti tisíci lety proběhla zemědělská revoluce, kdy se začalo ve velkém pěstovat obilí a pít mléko. Předchozích dva a půl milionu let se obilniny prakticky nejedly, mléko se nepilo a rozhodně se před více než sto lety nepoužíval slunečnicový olej. Nejedly se polotovary. To všechno jsou pro náš genom nové potraviny, které nám nesvědčí. Je mýtem, že se lidé v paleolitické době dožívali krátkého věku.

Když se podíváte na nálezy z té doby, zjistíte, že lidé neměli zubní kazy, netrpěli osteoporózou. Byla sice vysoká dětská úmrtnost, ale když se člověk dožil dospělosti, mohl žít až 75 let bez civilizačních nemocí. Za zlomový moment v našem zdraví můžeme tedy považovat zemědělskou a průmyslovou revoluci.

 

Jak vypadá systém zaměřený proti zánětu?
Komplexní systém zaměřený na civilizační nemoci, je založený v první řadě na holistické medicíně, a zaměřený na chronické záněty jako jeden z hlavních faktorů chronických a civilizačních nemocí, praktikuji již od roku 2014. Svůj systém doplňuji rovněž o chronomedicínu (biologické rytmy, podle kterých upravuji režim), používám i mnohé vyzkoušené byliny a přípravky. Důležité je rovněž mé zaměření na detoxikaci organismu spojenou s regenerací, spolu s některými dalšími principy z jiných oborů alternativní medicíny.

Publikoval jste knihy o ajurvédě, o biologických hodinách, detoxikaci, zdravém střevě, přírodních šťávách a superpotravinách. Věnujete se i vzdělávání veřejnosti a pořádáte online kurzy. Jsou standardně pro velké skupiny lidí, nebo jsou spíše individuální?

Jde o kombinaci obojího. Na kurzy se může přihlásit kdokoli a nejsou omezené počtem míst, avšak samotný kontakt a komunikace s účastníky kurzu pak probíhá probíhat i osobně, ve formě setkávání či workshopů. Nechci, aby to probíhalo jako běžné online kurzy, během kterých si přečtete nějaký tištěný text, vyplníte online test a dostanete certifikát. Mně jde zejména o vzájemnou interakci a komunikaci.



Co konkrétně se lze z vašich kurzů naučit?

Lidé se dozví zásady harmonické stravy, a životosprávy s detailními informacemi založenými na nejnovějším výzkumu. Zaměříme se též na jednoduché dechové techniky, správné držení těla i prevenci dysbalance a ochablosti svalů. Na kurzu se společně s akreditovanými specialisty zaměříme i na to, jak správně, jednoduše a efektivně cvičit, pokud máte sedavé zaměstnání, máte nadváhu nebo bolavé klouby. Zásadní pro zdraví a psychickou pohodu je také spánek. Nikde už se ale nemluví o tom, jak správně spát, kolik hodin a jaká je spánková hygiena. Budeme mluvit i o nejrůznějších detoxikačních technikách, tedy jak tělo očistit od toxických chemických látek.

Vycházíte z nějakého učení?

Vycházím zejména z holistické a funkční medicíny. Holistická medicína se dívá na tělo jako celek, proto mluvím hlavně o důležitosti celkové životosprávy a jejích jednotlivých částech. Funkční medicína se zabývá například i těmi rozšířenými krevními testy, které se v rámci běžného vyšetření nedělají.

Důležitá je pro mě přírodní, západní medicína, která vychází z našich životních podmínek. Věnuji se ale také východnímu učenía dalším medicínským systémům. Kombinací poznatků se snažím o co nejkomplexnější prozkoumání podmínek naší západní civilizace. Myslím si, že není dobré zaměřit se pouze na jeden systém, ale poznatky kombinovat. Dbám také na vědecké a klinické studie od renomovaných odborníků, zároveň ale čerpám i z přírodní medicíny, která je v životosprávě neméně důležitá.

Kniha Stravou proti zánětu

MUDr. David Frej vydal jako jednu ze svých mnoha knih i tu s názvem Stravou proti zánětu. Foto: Archiv Davida Freje.

Působíte i jako lékař, co je také ve vaší náplni práce?

Například také měřím metabolismus na profesionální váze, pracuji s anamnézou a laboratorními testy, které si lidé přinesou z vyšetření. Organizuji detoxikační pobyty. S výživovým poradcem jsme spustili projekt a připravujeme nyní životosprávu přímo na míru.

Sestavujeme lidem komplexní tříměsíční nebo šestiměsíční plány, zahrnující mnoho informací, včetně doporučení a i katalogu potravin – kde lze jaké potraviny koupit, aby byly v co nejvyšší kvalitě. Naším cílem je poskytovat konkrétní praktické tipy a návody, které lidé mohou ihned aplikovat do života. Jde o intenzivní spolupráci s individuálním přístupem ke každému z klientů, během které je nutné i pravidelné setkávání. Jedině tak může být výsledek co nejefektivnější.

Lidé dnes hodně bojují se strachem a velkým emočním vypětím. Co si o tomto tématu myslíte vy?

Myslím si, že strach je mnohdy o nerovnováze, a to nejenom v životosprávě. Lidé neumí pracovat s emocemi. Nevstanou o chvíli dřív, aby si udělali dechové cvičení, nepraktikují žádné relaxační techniky, neumí si odpočinout. Mnoho lidí dnes říká, že „na sebe nemá čas” a v tom vidím hlavní problém.

Toto jsou věci, které nelze vyřešit pouze úpravou jídelníčku, ale trpělivou prací s emocemi. Důležitou roli v tom hraje také víra. Kdyby lidé více věřili v nějaké zákonitosti, ať už vesmíru nebo přírody, pak by je nesužovaly takové starosti. Já osobně mám moc rád knížky kazatele Josepha Murphyho, který psal, že vše lze ovlivnit svým podvědomím a o tom to je. Lidé používají příliš rozumu a nevěří své intuici. A z toho vzniká strach.

Prozraďte něco o své knize Stravou proti zánětu.

Obsahuje 135 originálních receptů a vzorové jídelníčky. Tematicky navazuje na předchozí knihy týkající se chronických zánětů, protože to je v mé praxi zásadní téma. V knize se zaměřuji na potraviny a byliny, které mají vysoce protizánětlivé účinky a přitom je snadné sehnat je a pěstovat u nás v Česku. Věděli jste například, že jednou z nejbohatších potravin u nás je petržel?

Co byste vzkázal a doporučil čtenářům na závěr?
Moje rada zní: Věnujte vždy pozornost své celkové životosprávě. Například není dobré se zaměřit jenom na stravu a zapomenout při tom na pohyb. Neexistuje žádná jedna jediná zázračná pilulka nebo bylina, která vyřeší všechny naše problémy, a podobné je to i s životosprávou.

K čemu nám bude zdravá strava, když se nebudeme hýbat a budeme žít pod vlivem neustálého stresu? Vše musí být v rovnováze. A o tom je celá moje práce. Ukázat lidem komplexní návod a doporučení, která všechny faktory propojí v jeden harmonický celek, a tak si uchovat své zdraví.

Autorka textu: Daniela Fuxová

PrahaIN.cz ve spolupráci s časopisem Nový Fénix přinese řadu materiálů, které zmíněné médium v minulosti vydalo. Jedná se o nadčasové texty, které by mohly v dnešní náročné době čtenářům hodně pomoci…

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných