MUDr. Barbara Miller: Léčím lidi, nikoliv nemoci

04. 06. 202221:35
MUDr. Barbara Miller: Léčím lidi, nikoliv nemoci
foto: Nový Fénix/MUDr. Barbara Miller je lékařka, odbornice na osvětu v oblasti přínosů a rizik raw stravy, zdraví střev, bioidentických hormonů a éterických olejů.

ROZHOVOR Barbara Miller patří k vzácnému druhu vědců, kteří mají vzdělání jak v exaktních vědách, tak ve „standardní“, ale i „alternativní“ medicíně. Studovala fyziku a medicínu v Ulmu i San Francisku na přelomu 80. a 90. let. Pracovala jako rekonstrukční chirurg v nemocnici a od roku 2000 ve vlastni ordinaci funkční medicíny v Berlíně. Specializuje se na výživu, energetickou terapii a anti-aging medicínu.

Kde všude jste přednášela, co a pro koho?

(smích) Máte čas? Já přednáším v Německu, dělám workshopy, šťávové půsty v hotelech, kde každý den přednáším účastníkům o různých aspektech zdraví, o sanaci střev, o mikrobiomu, o důležitosti hormonů, jakou stravu nabízet dětem, o zdravém spánku.

Jezdím po celém světě, přednáším na univerzitách pro mediky a učím je to, co dodnes neexistuje ve studijním plánu, ale co především by se měli budoucí lékaři naučit, tedy co je to zdravá strava a mikrobiom, který se stává stále významnějším tématem a je s podivem, že do výuky mladých lékařů stále nespadá.

Tak to já velmi ráda dělám. Jinak jsem přednášela v Africe, v Asii, v Singapuru, letos směřuji do Šanghaje. Zvou mě univerzity, které mají zájem o tato témata, ale prozatím je samy nenabízejí.

Proč vlastně přednášíte? A považujete za bezpečné učit laiky číst z rozborů krve?

Skoro každý už někdy zažil situaci, kdy navštívil lékaře, protože měl pocit,  že něco není v pořádku. Lékař mu nechal odebrat krev, moč nebo sliny. A když oznamoval výsledky, tak řekl: „Všechno v pořádku, jste ve standardních hodnotách, jste zdravý!” A jdete domů, jste nespokojený, protože cítíte, že všechno v pořádku není a doma si říkate: „Lékař nemůže nic najít a já nevím, co se mnou je. Jsem vyčerpaný, nemám energii, kterou jsem měl dříve, bolí mě to tady a tuhle, mám kašel, kterého se nemůžu zbavit a lékař nic nenašel.”

MUDr. Barbara Miller

Narodila se v Praze a v šesti letech odešla s rodinou do Kanady, pak do Ameriky. Proto říká: „Moje čeština je velmi kreativní”.

V Kanadě a USA studovala fyziku a medicínu. Po zahájení lékařské kariéry v chirurgii založila v Berlíně svou vlastní lékařskou ordinaci se specializací na alternativní léčebné metody: zdravá výživa, bioidentická hormonální terapie, éterické oleje, anti-aging lékařství, energetická terapie pro emocionální příčiny onemocnění.

Barbara Miller pořádá semináře, šťávové půsty v hotelech, dává přednášky pro laiky, publikuje v časopisech a přednáší na lékařských univerzitách v Africe a Asii o zdravé výživě a mikrobiomu střev.

To je proto, že standardní hodnoty nejsou k tomu, aby potvrdily perfektní fyzický stav. Jsou určeny k tomu, aby odhalily již vzniklý problém, teprve pak se něco musí podniknout. Ale není to přeci tak, že jeden den, kdy jste ve standardních hodnotách, jste zdravý a ráno, když se probudíte, jste mimo standardní hodnoty a trpíte chorobou. Tak to není.

Choroba se vyvíjí někdy roky, často měsíce a vy jste stále v těch standardních hodnotách, ale už to není stoprocentně v pořádku. Pro standardní medicínu jste ještě zdravý, nejste dost nemocný. Já vyučuji laiky, jak vypadají ideální hodnoty pro zachování zdraví a aby věděli, že i když jsou ve standardních hodnotách, nemusí být v hodnotách ideálních. A učím je také, jak se to stalo a co mohou dělat, aby se do těch ideálních hodnot dostali zpět.

To je krásné! Takže vzdělávat veřejnost má jistě smysl. Vidíte obecně nějaký posun ve vědomí a přístupu lidí k vlastnímu zdraví?

Absolutně. Absolutně to vidím. Lékařskou praxi mám již více než dvě desetiletí a vidím,  že lidé jsou stále častěji ochotni převzít zodpovědnost za vlastní zdraví a investovat čas, vůli, energii i peníze, a nespoléhat se pouze na to, že ta standardní medicína se o ně postará, když to bude nutné.

Vidí, že prevence je důležitá a vidí, že celostní medicína má metody, jak je podpořit, aby jen nečekali na nějakou obvyklou diagnózu civilizačního onemocnění. Celostní medicína umožňuje několik let dopředu poukázat na chyby, kterých se dopouštíme a doporučit cestu, jak zůstat zdravý. A pacienti jsou doopravdy ochotni investovat vše potřebné. Je to investice do budoucnosti, do budoucích desítek let a do kvality, v jaké je pak prožijí.

Máte i dětské pacienty a liší se nějak způsob léčebného postupu oproti dospělým?

Mám. Mám nenarozená miminka, kde už jsou v těhotenství problémy viditelné. Péči pak samozřejmě vyjednávám s maminkou. Mám pacienty miminka, kojence, školáky i teenagery. Nejstaršímu pacientovi  je přes devadesát.

Starám se o všechny věkové skupiny a jsem za to vděčná. Nejsem specialista, který vidí  jen nosy a uši, ale vidím komplex. Navštěvují mě i lidé, kteří zdraví jsou a chtějí tak i zůstat. Potkávám také těžce nemocné lidi, kteří už ztrácí naději, že se to zlepší, že se změní jejich osud. Chodím dětem do škol vysvětlovat, jak je důležité se zdravě stravovat. Ony jsou tak dychtivé, když se jim to vysvětlí v jejich řeči! Jsou úplně nadšené a po hodině kolem mě všechny stojí a skáčou a tahají mě za rukáv a ptají se: „A jak mám mamince vysvětlit, že chci k snídani to zelené smoothie, když mi to pomůže si vybudovat silné a krásné a zdravé tělo?” 

Dá se to dětem krásně vysvětlit. Pokud jsou děti už zvyklé na sladkosti, těstoviny, pizzu a zmrzlinu, považuji za nesmírně důležité investovat čas a energii a spolu s rodiči vymyslet metody, jak všechny ty důležité živiny, které ta tělíčka nezbytně potřebují, do nich dostat.

A i když mi maminka říká: „Ale Pepíček nejí zeleninu.” Odpovídám, že Pepíček zeleninu nutně potřebuje a jednoho dne to bude mamince předhazovat, bude ji kritizovat, že ho poslouchala a neudělala to, co opravdu potřeboval.

Mým úkolem je najít metody, které nejsou pro děti traumatické, protože držet je a násilím do nich cpát rybí olej, jako to dělali moji rodiče, protože to byly velmi důležité živiny. Ale to se nedělá, dítě je pak poškozeno jiným způsobem. Toto já považuji za velice důležité a cenné.

A nemocné děti? Mám mnoho mladých diabetiků typu 1, to je těžká autoimunitní nemoc, kdy tělo už nevytváří vlastní inzulin a musí se aplikovat celý život injekčně. Když ke mně přijde mladík, který si píchá 120 jednotek inzulinu, vylepšíme jeho dietu, dostane ode mě doporučení na potravinové doplňky, většinou sanujeme střeva, protože to je skoro to nejdůležitější na zdraví. A zredukujeme denní dávku ze sto dvaceti jednotek na čtyřicet, to úplně stačí. A za rok vidím o moc zdravějšího vitálního mladého člověka. To je velká radost.

Rozdíl mezi pojmy „standardní hodnoty" a „optimální hodnoty"

Takzvaný standardní rozsah laboratorních hodnot nemá za cíl pacientovi potvrdit, že všechno perfektně funguje, nýbrž vyjadřuje pouze to, že podle definice školní medicíny není „nemocen", a proto také nepotřebuje ošetření (recept na lék, doporučení k odborníkovi, fyzioterapii, operaci). Jen ten, kdo je mimo standardní hodnoty, je takto „ošetřován".

Pouze ze značně přesněji definovaných „optimálních hodnot" lze odvodit, zda vyšetřovaný orgán skutečně perfektně funguje. V celostní medicíně si terapeuti u svých klientů přejí dosáhnout optimálních hodnot.

Přednášíte po celém světě. Existují záznamy přednášek nebo vaší práce pro ty, kteří se nemohou vašich přednášek účastnit, případně si je chtějí zopakovat?

Existují, ale v němčině. Vy se asi ptáte na materiály v češtině, ale já nejsem dlouho aktivní v Praze a v ČR, ale pracujeme právě na kurzech, na online kurzech, které jsou v češtině a které doufáme, velmi brzy budou hotové. Tyto videokurzy budeme nabízet v rámci projektu Vitamíny s příběhem, Akademie léčivé výživy a Ayurvedic Breakfast.

Jaký máte názor na potravinové doplňky? Je nutné je užívat pravidelně, nebo jsme schopni vše potřebné načerpat z kvalitních potravin?

Bohužel už to není možné, ani když se stravujete výhradně potravinami v bio kvalitě, což doporučuji všem pacientům. Přesto už potraviny neobsahují tolik živin jako tomu bylo před dvě stě či dva tisíce lety. Je to mimochodem také proto, že například  bio špenát, který koupíte v bio super marketu, rostl na polích, na kterých rostou rostliny už staletí.

A i když se tato pole hnojí organickými hnojivy, stejně se nikdy nedocílí původního obsahu živin v půdě, aby rostliny vyrostly a obsahovaly ty živiny, které potřebuje člověk. Proto je nutné některé živiny doplňovat v doplňcích stravy. Kdybyste chtěli sníst v potravinách denní dávku vitamínu D, museli byste sníst pět kilogramů másla, to není vůbec reálné.

Jaké potravinové doplňky potřebuje zdravý člověk denně dodávat, aby zdravým i zůstal?

Všem svým pacientům doporučuji VELKOU DEVÍTKU. A kdybych byla královna světa, doporučovala bych ji každému člověku, protože i když se stravujete sebezdravěji, nedostanete dost důležitých substancí, aby vaše tělo mělo všechno, co potřebuje k optimálnímu  fungování a bylo zdravé.

A to jsou vitamíny rozpustné v tucích – D, A  a K2, dále B komplex. Pak jsou to minerály: vápník, hořčík a bór, velmi důležité pro kosti, omega 3 a ideálně rostlinného původu, výborný na snížení krevního tlaku, zanícení v těle. Pak astaxanthin velmi silný antioxidant a poslední je glutathion, jeden z nejdůležitějších antioxidantů celého těla a zvláště jater – orgánu detoxikace.

Problém je, že naše játra byla se zbytkem těla vytvořena, kdy ještě okolí nebylo naplněné chemikáliemi a toxiny jako dnes. Detoxikační kapacita našich jater není uzpůsobena pro jednadvacáté století, ale pro doby, kdy jsme běhali jen málo oblečení naboso po africké savaně. Nebyly výfuky z aut, pesticidy, herbicidy ani hormony v jídle, antibiotika a změkčovací prostředky v plastu a všechno to, s čím je dnes a denně naše tělo konfrontováno.

Váš život je „7x rozhodnutí“ pro vaše zdraví

Spánková regenerace
Dobrá kondice
Stresová odolnost
Stav všestranného uspokojení
Zdravé sebevědomí
Radost ze života
Anti-aging (pomalejší stárnutí)

My nemáme kapacitu to všechno zneutralizovat, proto dávám každému pacientovi glutathion. Je to antioxidant, který nejvíc chrání játra při jejich práci a pomáhá jim zneutralizovat všechny toxiny. Tak tyto všechny potravinové doplňky považuji za ideální doplněk ke zdravé stravě.

Existují vůbec zdraví lidé?

Ano, není jich moc a sem tam za mnou přijdou, protože chtějí zůstat zdraví. Je jim jasné, že návaly stresu, toxinů a záření nejsou zdravé. Není to zdravý život, který vedeme, a že proti tomu aktivně musí něco dělat. Učím je chránit se proti tomu, co nám škodí, jak dodat tělu všechno, co potřebuje, aby každá jednotlivá buňka byla schopna přesně dělat to, na co je naprogramována a neměla deficity aminokyselin, vitamínů nebo enzymů a tím pádem nebyla schopna třeba vytvářet neurotransmitery nebo enzymy detoxikace, které tělo potřebuje, ale které ta buňka v ten moment nemůže vytvářet, protože jí chybí důležité stavební elementy, ze kterých se ten daný hormon nebo enzym skládá.

Učím pacienty, jak dodat tělu vše, co potřebuje, kombinaci zdravé stravy plus ty absolutně nutné potravinové doplňky a zda je jejich tělo vůbec schopné všechny tyto živiny z jídla a doplňků vstřebat. Většina lidí má totiž střeva zanícená, nestravují se ideálně, moc stresu, mohou mít dysbiózu – špatné bakterie, které vytvářejí záněty a tím pádem nevstřebávají to, co jedí.

Mým úkolem je jejich senzibilizace. Například běžná kosmetika obsahuje něco jako hormony v těle, je nutné používat jiná mýdla, jiné prostředky na vlasy a obličej. Člověk si musí rozmyslet, jestli si svou svačinu bude balit do plastické folie, ze které se vylučují hormonům podobné substance do jídla, takto poučuji své pacienty.

Mohu udělat pro své zdraví něco hned, máte nějakou obecnou radu?

Ano. Mám pro vás jeden obecný krok k zodpovědnosti za své zdraví. K snídani si místo českého chlebíčku, marmelády, vejce, kaše a třeba i brambůrek, dejte zelené smoothie. Do mixéru dáte dvě hrsti tmavě zelených listů (špenát, rukola, ...), přidejte hrst klíčků, to jsou živinové bomby. Jeden klíček obsahuje skoro všechny živiny jako budoucí hotová rostlina! 

Dál můžete přidat zázvorový kořen. Kořen kurkumy s černým a cayenským pepřem se vzájemně podporují v antioxidační kapacitě, snižují záněty a zanícení, které jsou základ skoro všech nemocí. Můžete přidat trochu ovoce, ne moc sladkého.

Fruktóza a glukóza nejsou zdravé, opět zvyšují zanícení, raději kyselé zelené jablíčko, papriku, červenou řepu, střídejte. Okurky a řapíkatý celer – mohou být každý den. A máte živinovou bombu! Na rozdíl od vaší původní snídaně plné prázdných kalorií, která vám dokonce škodí, zvyšuje záněty ve střevech. Tak toto je velmi jednoduché. Když budete takto od pondělka do neděle snídat, mohu vám skoro garantovat, že za týden dva uvidíte velký rozdíl.

Autorka textu: Jochana Hádková ve spolupráci s Vitamíny s příběhem a M. V Beitlovou

PrahaIN.cz ve spolupráci s časopisem Nový Fénix přinese řadu materiálů, které zmíněné médium v minulosti vydalo. Jedná se o nadčasové texty, které by mohly v dnešní náročné době čtenářům hodně pomoci…

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných