Myslete na dostatečný příjem jódu v potravě. Jeho nedostatek stojí za vznikem strumy

06. 03. 202309:04
Myslete na dostatečný příjem jódu v potravě. Jeho nedostatek stojí za vznikem strumy
foto: Marek Jindra, PrahaIN.cz/Kuchyňská sůl obohacená jódem, ilustrační foto

Jedním z prvků, který zásadně ovlivňuje fungování lidského organismu, je jód. Jeho důležitost pravidelně připomíná Světový den jódu, který připadá na 6. března. Nedostatek jódu v těle může mít velmi negativní následky. Zvýšenou pozornost by si měly dát hlavně těhotné ženy.

Světový den jódu u nás poprvé vyhlásil Český výbor pro Unicef ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací v roce 1999. Jak se uvádí v tiskové zprávě Státního zdravotního ústavu, jód je zcela nezbytný pro optimální tělesný a duševní vývoj každého člověka.

Tento prvek hraje klíčovou roli při tvorbě hormonů štítné žlázy. Tyto hormony pak ovlivňují nejen růst organismu, ale i funkci většiny orgánů, včetně našeho mozku, nervů, svalů či pohlavní soustavy.

Nedostatek jódu

V případě, že tělo nemá dostatečný příjem jódu, dochází ke snížení funkce štítné žlázy. Ta reaguje zvýšenou aktivitou při snaze vychytávat více jódu a zvětšuje se. U některých lidí to má za následek vznik takzvané strumy.

„Nedostatek jódu se projevuje otoky očních víček, změnou kvality a padáním vlasů, které jsou tvrdé a ježaté, zvýšenou únavou bez příčiny, zpomaleným myšlením, zhoršením paměti a soustředění, zpomalením srdečního tepu, zvýšením cholesterolu, zvýšením tělesné hmotnosti, chudokrevností a zhoršením imunity,“ upřesňuje MUDr. Barbora Macková, ředitelka Státního zdravotního ústavu.

Česká republika patří mezi země, které mají v rámci jódového zásobení dětí a dospělých vyřešený jódový deficit, ale přesto by si měli všichni hlídat jeho dostatečný příjem z potravy.

Pozor na období těhotenství a kojení

Velký důraz na hladinu jódu v těle by měly věnovat těhotné a kojící ženy, protože 70 procent z nich má jódu nedostatek. V takových případech hrozí, že u dítěte může být zpomalen vývoj mozku, srdce i kostí a může mít budoucí IQ snížené až o 10 bodů.

Dostatečný příjem jódu

Lidské tělo si samo tento prvek neumí vytvořit, a proto ho musí přijímat potravou. Optimální denní příjem jódu je 150 mikrogramů. Toto množství pokryje spotřeba 5 gramů jódované kuchyňské soli.

V této souvislosti je důležitý údaj, že přírodní mořská sůl má asi poloviční množství jódu ve srovnání s kamennou solí obohacenou jódem.

Bohatým zdrojem jódu jsou však mořské ryby, mořské plody a také mořské řasy typu Nori nebo Wakame. Doporučuje se je v různých úpravách konzumovat alespoň dvakrát týdně.

Kvalitním zdrojem jódu je i mléko a mléčné výrobky a košťálová zelenina, která by měla projít tepelnou úpravou. Jód je také přirozeně obsažen v některých minerálních vodách.

V období těhotenství a kojení by se měl příjem jódu navýšit téměř dvojnásobně, a to na 250 mikrogramů. Za tímto účelem může lékař předepsat užívání jodidu, ale je třeba dbát, aby jeho užívání v kombinaci s dalšími zdroji nepřesáhlo uvedenou denní dávku.

„V podstatě v každém životním období nám nedostatek jódu škodí a může způsobit řadu zdravotních potíží. Neopomíjejme proto tuto důležitou složku v našem jídelníčku,“ uzavírá svoje doporučení Mudr. Barbora Macková.

Příklady obsahu jódu v některých potravinách

Uzená makrela 110 mikrogramů jódu/100 g

Řasa Kombu 1500 – 5500 mikrogramů jódu/0,5 g

Mléko 50 mikrogramů jódu/200 ml

Tvaroh 87,5 mikrogramů jódu/250 g

Vejce 15 mikrogramů jódu/1 ks

Brokolice 15 mikrogramů jódu/100 g

Vincentka 523 mikrogramů jódu/100 ml

 Zdroj údajů: Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje

 

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných