foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Plzeňské pivo, ilustrační foto
ROZHOVOR: „Stal se zázrak, pivo je levnější než voda, to je naše kultura, pivní pohoda,“ rapoval Orion z PSH už před více než třinácti lety. Platilo to tehdy, a i když se doba dost změnila, platí to i dnes. V Praze je nespočet míst, kde je pro peněženku výhodnější objednat si pivo namísto nealkoholického nápoje.
Konkrétně domácí limonády, které dnes už naleznete téměř ve všech restauracích v hlavním městě, jsou skoro vždy o něco dražší než pivo. Většinou se jedná o sirup doplněný pár kousky čerstvého ovoce.
Rozdíl oproti alkoholickému nápoji, ve kterém Češi každoročně trhají rekordy v konzumaci, činí kolem deseti až třiceti korun.
Největší rozdíl jsme zaznamenali v Hard Rock Cafe. Sodovka tady stojí 95 korun, tedy úplně stejně jako čepované pivo Staropramen. Domácí limonáda dokonce 175, takže je za takřka dvojnásobek proti pivnímu moku.
Abstinent to tady má zkrátka těžké.
Psali jsme
Podnik Hard Rock Cafe naleznete téměř všude. První vůbec byl v Anglii a odsud se dostal do dalších měst, New York, Paříž, Vídeň, Praha, ale…
Zajímal nás názor odbornice, a tak jsme kontaktovali Markétu Čermákovou, psycholožku, psychoterapeutku a ředitelku ambulantní kliniky NEO Centrum. Četné zkušenosti má i v oboru adiktologie.
Vyšší ceny za nealkoholické nápoje než za alkoholické se ji nelíbí.
„Ke konkrétní situaci v konkrétním podniku se vyjádřit nemohu, ale obecně se dá říct, že cena nealkoholických nápojů, která je vyšší a je tak nižší jejich dostupnost než u alkoholických nápojů, může přispívat k vyšší konzumaci alkoholu,“ uvedla Čermáková.
„V riziku ke vzniku závislosti hraje roli spousta faktorů. Tohle může být jeden z nich. Čísla či procenta ale nedokážu říct. V tom rozhodování, obzvlášť u mladých lidí, kteří nemají takový finanční příjem, je to důležitá položka. To, jak se nás život utváří, včetně všech zvyků, zlozvyků, návyků a závislostí, má velký vliv v mladém věku. V tom vnímám rizikovost,“ říká Markéta Čermáková.
Podle ní je nutné s touto věcí něco dělat.
„Nemám návod, ale už jenom to, že nealko a alko má rozdílnou cenu, dává nějakou informaci, co si společnost myslí o tom, co je výhodnější konzumovat. Dává to nějaký postoj, co mi jako společnost podporujeme. Přijde mi to jako důležitá součást celospolečenského nastavení, prevence ke vzniku závislostí a tak dále.“
Alkohol a především pivo se zlehčuje
Podle Čermákové se konzumace alkoholu v České republice zlehčuje.
„Jsem o tom přesvědčená. Běžně se s tím setkávám. Rizika konzumace alkoholu, rizika vzniku závislosti jsou podceňované. Počínající závislosti a symptomy jsou devalvovány. Člověk si nepřijde pro pomoc včas, protože postoj společnosti ke konzumaci alkoholu je tolerantní,“ říká ředitelka ambulantní kliniky NEO Centrum.
Podle Čermákové se tato věc týká i piva. Rozdělovat alkohol je prý tak trochu past a část společnosti vyjímá pivo z alkoholu.
„To jsou odpovědi typu: já alkohol nepiju, jenom pivo. Tyto odpovědi nejsou výjimečné. To je jedno z rizik, které to celospolečenské nastavení přináší.“
Čermáková ve spojitosti s pivem, jehož výroba v Česku je vyhlášená, říká, že společnost podceňuje něco, co v sobě má riziko.
„Můžeme se samozřejmě bavit o míře rizika a negativních důsledcích, které přináší konzumace stejného množství piva a stejného množství tvrdého alkoholu, ty jsou samozřejmě úplně jiné. Ale obecně je to riziko vzniku závislosti u jakéhokoliv alkoholu. To samé riziko zdravotních, ale i společenských potíží, je to opravdu u každého alkoholu,“ uzavírá.