Pozor na melouny! Chytit můžete salmonelu i žloutenku

28. 06. 202517:40
Pozor na melouny! Chytit můžete salmonelu i žloutenku
foto: Veronika Foltová, PrahaIN.cz/Rozkrojený meloun je zdraví nebezpečný

Meloun je oblíbená letní pochoutka, může však způsobit pořádné trable. Salmonela totiž není jen ve vejcích nebo mase, ale může být i v melounech. Pokud si s oblibou kupujete na trhu nakrájený meloun, případně si ho dáváte třeba na dovolené v Egyptě, může se vám to nevyplatit.

Meloun a léto k sobě neodmyslitelně patří. Jenže spořádat několika kilogramový meloun v jednočlenné, ale i dvoučlenné domácnosti bývá veliký problém. Aby zákazníkovi vyšli prodejci vstříc, často nabízejí jen půlky nebo i čtvrtky tohoto ovoce. A zde je právě kámen úrazu. Naporcovaný meloun musí být v chladu, jinak je živnou půdou pro bakterie.

Pokud tedy toužíte jen po kousku melounu, kupte si ho nejlépe v supermarketu, kde jsou správně uskladněné. Rozhodně ho nikdy nekupujte na trhu nebo například ve večerkách, nikdy nevíte, jak dlouho tam je. Mluvčí řetězců Albert Jiří Mareček redakci sdělil, že krájení melounů podléhá ve všech prodejnách přísným hygienickým normám.

„Meloun je nejdříve zchlazen, poté ho zaměstnanci omyjí tekoucí vodou. Při práci samozřejmě mají ochranné pomůcky, jako jsou rukavice a zástěra. V obchodech je pak meloun zabalen do fólie, opatřen etiketou s dobou trvanlivosti a uložen do chladících boxů, kde zůstane maximálně 24 hodin, poté je z prodeje stažen.“ Podobně to má i Tesco, to ale melouny nabízí jen v prodejnách, které disponují odpovídajícím zázemím pro balení a krájení.

Nesprávně skladovaný meloun vám také může pěkně znepříjemnit dovolenou, zvlášť v případech, pokud jste si pro odpočinek vybrali například Egypt nebo jiná místa s nedostatečnou kvalitou vody. Problém může být nejen ve skladování, ale hlavně ve vodě. „Sice vám všude dávají balené vody, ale pak vidíte, jak meloun nebo další ovoce myjí pod vodou z kohoutku. Není ani neobvyklé, že zde prodejci do melounu vodu vstřikují, aby navýšili jejich hmotnost. V pětihvězdičkovém resortu tento problém asi nebude, ale pokud se pohybujete i mimo hotel, může vás opravdu jednoduše stihnout Faraonova kletba, ostatně my jsme to zažili na vlastní kůži,“ sdělil zdroj blízký redakci, který si podobný zážitek přivezl právě z Egypta.

Bakteriím se v melounech líbí, a to především proto, že mají hodně vody, cukru a ideální pH pro jejich množení „Pokud jsou porcované melouny skladovány ve vyšších teplotách, dochází u nich k velmi rychlému pomnožení zmiňovaných mikroorganismů. To může mít za následek vznik infekčního onemocnění – jedná se zejména o bakterie Salmonella, Listeria, Escherichia coli, nelze vyloučit ani Shigellu nebo virovou žloutenku typu A,“ sdělil redakci mluvčí pražské hygienické stanice hlavního města Prahy Petra Batók.

Zeptali jsme se proto praktické lékařky, co v takových případech dělat. „Salmonela se nejčastěji projevuje silným průjmem a horečkami. První příznaky přicházejí nejčastěji do jednoho až dvou dnů. Dospělý, zdravý člověk si se salmonelou poradí, často ani neví, že právě salmonelu dostal, laická veřejnost tyto projevy často nazývá jako střevní chřipka,“ vysvětluje Kateřina Pelechová. Problém ale může nastat u malých dětí nebo seniorů, případně u lidí se sníženou imunitou. „Ve výjimečných případech je pak nutná samozřejmě hospitalizace a intenzivní léčba,“ dodává lékařka.

Salmonela se diagnostikuje pomocí laboratorních testů buď z krve, nebo ze stolice. V dnešní době lze v lékárně sehnat i samotesty, v tomto případě je však nutné dbát na přísnou hygienu, dodržovat doporučený postup, a hlavně nekontaminovat si domácnost.

Při léčbě postupujeme podobně jako při jakýchkoli střevních potížích. „Nejdůležitější je dostatečný příjem tekutin, protože u silných průjmů se tělo rychle dehydratuje. Samozřejmě bychom měli vynechat tučná, kořeněná a sladká jídla, vyhneme se i jídlům smaženým. Vhodná je naopak rýže, brambory nebo třeba vývary,“ doporučila lékařka. „U malých dětí je riziko dehydratace mnohem větší než u dospělého, čím menší dítě je, tím je nebezpečí větší.“ Dehydrataci u miminek a batolat poznáme snadno, dítě málo močí, má oschlé oči, při pláči neslzí, pláč je chraptivý, sliznice v ústech lepkavé. Proto je vhodné v těchto případech podle lékařky podat rehydratační roztok. „Pokud je miminko ještě kojené, tak rozhodně v kojení pokračovat,“ zdůraznila.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných