foto: Marek Jindra, PrahaIN.cz/Pracoviště HSHMP v Praze 10, ilustrační foto
Pražští hygienici provedli v srpnu letošního roku 224 kontrol v provozovnách poskytujících stravovací služby. V meziročním srovnání to představuje navýšení o 83 návštěv, při kterých hygienici udělili ve 48 případech finanční sankce v celkové výši 225 tisíc korun. Mezi nejčastější pochybení ze strany provozovatelů podniků se řadí nedostatky v provozní hygieně.
Na webových stránkách Hygienické služby hlavního města Prahy zveřejnili její pracovníci výsledky kontrol, které provedli v srpnu v restauracích, stáncích, bufetech, cukrárnách nebo v zaměstnaneckých jídelnách a ve stravovacích provozech v zařízeních sociálních služeb.
Za porušení zásad správné hygienické praxe udělili pokuty v částce o 76 tisíc korun vyšší než za stejné období v loňském roce a letošní srpnový počet sankcí byl o 17 případů větší než loni.
Psali jsme
V poslední době dochází ze strany zákazníků ve stravovacích zařízeních k častému požadavku na odnos jídla ve vlastních krabičkách, neboť…
Podněty od veřejnosti a nejčastější nedostatky v provozovnách
Na základě podnětů od veřejnosti došlo v srpnu ze strany hygieniků ke třinácti kontrolám, týkaly se převážně nedostatečné provozní hygieny a stavebně technického stavu provozoven stravovacích služeb.
Mezi další nejčastější pochybení proti pravidlům správné hygienické praxe patřily nedostatky v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací, nedostatky v označování rozpracovaných pokrmů a špatně skladované potraviny.
Jeden z příkladů porušení zásad hygienické praxe / foto: hygpraha.cz
Hlavním smyslem státního zdravotního dozoru, který hygienici provádí v provozovnách poskytujících stravovací služby, je prevence mající předcházet možným zdravotním problémům návštěvníků.
Letos v srpnu pražští hygienici šetřili 27 podezření na zdravotní obtíže zákazníků provozoven po konzumaci jídla. Podezření se nakonec ukázala jako oprávněná v 11 případech.
Příklady porušení hygienických předpisů
Mezi srpnovými kontrolami, při kterých se ukázalo, že došlo k porušení hygienických předpisů, našli hygienici několik příkladů schopných vyvolat potenciální zdravotní obtíže u zákazníků provozoven.
Zařadili sem špinavé, mastné, otevřené okno v kuchyni bez sítí proti hmyzu a také špinavou podlahu v kuchyni s mastnými drobky z potravin. Dalším příkladem se stal znečištěný gril a pánve s připálenými zbytky potravin a špinavé mrazící zařízení s drobky a úkapy potravin. Hygienici také narazili na silně znečištěný prostor pod pracovní plochou v zázemí provozovny stravovacích služeb s odpadky a nedopalky cigaret.