foto: Rudolf Komár, PrahaIN.cz/Vlastimil Válek
REPORTÁŽ: Na odborné konferenci s názvem Tržiště dobrých příkladů nemocničního stravování vystoupila celá řada odborníků. Hostem byl také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), jehož projev ovšem některé příliš nezaujal, jak jsme mohli sledovat prakticky v přímém přenosu. PrahaIN.cz totiž na konferenci nechyběla.
Ministr Válek chtěl mluvit především o systémové změně nemocničního stravování a nutriční péče, tak byl také pojmenovaný půlhodinový blok, kterého se kromě ministra zdravotnictví účastnila i hlavní hygienička a ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková a ředitel Makro Cash and Carry Česká republika František Čermák.
Ministr si relativně nedávno ozkoušel nemocniční stravu na vlastní kůži. Na začátku to připomněl, ale nechtěl být konkrétní, kterou nemocnici chválí. Řada českých médií nicméně informovala, že byl operován ve FN Brno.
„Bylo to tam výborné, moc mi to chutnalo!“ chválil tamní gastronomii.
Podle něj je nemocniční strava velmi důležitou věcí, která má vliv na celkový dojem pobytu v nemocnici: „Nezdá se to, ale pacient dokáže subjektivně posoudit tři věci. Jestli se k němu chovají slušně, jestli se tam dobře jí, a pak ještě to, s kým leží na pokoji a jak ten pokoj vypadá. Subjektivně nedokáže posoudit, jestli dostává kvalitní léky či jestli používají kvalitní vybavení.“
Ministr Válek slíbil všem přítomným, že nemocnice bude v rámci zlepšování kvality gastronomie podporovat.
„Jsem rád, že jednou z věcí, na které se dnes pracuje, je kvalita stravování v nemocnicích. Chtěl bych říct, že mám velký zájem podpořit nemocnice, které se budou dál snažit posouvat úroveň nabízených stravovacích služeb,“ slíbil.
12:30, oficiální start obědové pauzy, část bufetu už byla vyjedená. Zdroj: PrahaIN.cz
Jídlo bylo přednější
Konference se uskutečnila v prostorách Makroakademie ve Stodůlkách. Blok, kde hovořil Vlastimil Válek, běžel v hlavním sále.
Při jeho projevu jsme ovšem zaregistrovali neobvyklou situaci. Jednalo se totiž o poslední vystoupení před obědovou pauzou, a tak personál už začal nanášet jídlo na stoly. Především u studeného bufetu, který připravili kuchaři z Nemocnice Na Homolce, bylo během povídání ministra Válka poměrně rušno.
Účastníci konference, což byli nejčastěji lidé z nemocnic po celé republice, si začali chodit pro jídlo ještě před oficiální pauzou na oběd. Jednalo se zhruba o desítky lidí a cinkání naleštěných příborů nějak zásadně nerušilo, ale i tak to působilo trochu rozpačitě. Možná až neslušně.
Při obědové pauze se pak na jídlo nesla chvála ze všech stran. Jak už bylo zmíněno, připravoval ho personál z Homolky, který zároveň zájemcům, kuchařům z ostatních nemocnic, ukazoval adekvátní postup.
K dispozici toho bylo opravdu hodně. Ochutnali jsme také a můžeme říct, že se kvalita nijak zásadně nelišila od toho, co si objednáte v restauraci.
Na konferenci Tržiště dobrých příkladů nemocničního stravování mimo jiné vystoupil ještě nemocniční dietolog a vedoucí lékař nutričního centra IV. interní kliniky VFN a 1. LF UK František Novák, Eliška Selinger ze Státního zdravotního ústavu, ale také Ivana Benešová z Fakultní nemocnice Olomouc.