„Vzpomeňte si na smrt Jakuba Maliny!“ reaguje lékařka na soutěž jedlíků v centru Prahy

30. 09. 202312:07
„Vzpomeňte si na smrt Jakuba Maliny!“ reaguje lékařka na soutěž jedlíků v centru Prahy
foto: Pixabay.com license/Maso, ilustrační foto

PrahaIN.cz nedávno informovala o podniku na Václavském náměstí, kde probíhá soutěž o kilogramový hovězí steak. Podmínky jsou jednoduché, odevzdat zálohu čtyři tisíce korun a maso sníst do třiceti minut. Pokud to zvládnete, číšník vám peníze vrátí.

Na tuto restauraci upozornil youtuber Starej Fotr.

My se do restaurace vydali zjistit, jestli jeho video zafungovalo na návštěvnost. Také nás zajímalo, zdali podnik nějakým způsobem zareagoval.

„Báli jsme se, že to způsobí poprask a budou sem na to chodit davy lidí. Ale nestalo se. Lidé si to příliš nedávají. Na druhou stranu ten časový limit asi budeme muset snížit ze třiceti na dvacet minut,“ sdělil nám jeden z číšníků.

Zvýšení časového limitu mají v plánu i proto, že většina zákazníků tuto výzvu zvládne. Jedná se především o cizince, u kterých by to prý nečekal. Odkázal nás na síň slávy. Vůbec nejrychleji zvládl steak sníst Jan W. za 5:17 minut. Druhý post dodnes drží Amin Khojda B. z Alžírska (6 minut) a bronzovou medaili má Rumun Tavi, který to stihl bez pěti sekund za devět minut.

Dodejme, že standardní hovězí steak, který si objednáte v restauraci i s přílohou, má váhu kolem 250 až 300 gramů.

PrahaIN.cz se po návštěvě podniku zajímala o zdravotní rizika spojená s rychlou konzumací tak velkého množství masa.

Na názor jsme se ptali lékařky a certifikované nutriční poradkyně Jany Vaňkové, která ordinuje v Uhříněvsi.

Hrozné, uvedla lekařka

Na úvod podotkla, že množství bílkovin, které by mělo být v jedné porci masa, je asi 40 gramů.

„Více tělo nespotřebuje a vyloučí. Chlapům by mělo stačit 40 gramů bílkovin, to je asi 200 až 250 gramů masa. Čistých bílkovin je asi 20 gramů bílkovin ve 100 gramech masa, Pokud máte kilový steak, tak to je opravdu hrozné,“ uvedla lékařka.

„Denní porce bílkovin je individuální. Pokud jsou chlapi kulturisté, mohou sníst i 200 gramů bílkovin. Záleží na tělesné váze. Ale pokud máte jednu porci, sníte ji najednou, měla by mít 40 gramů bílkovin,“ zopakovala.

Podle Vaňkové musí tělo nadbytečné bílkoviny přeměnit a ledvinami vyloučit, z toho vznikají metabolické produkty a kyselina močová.

Jen si vzpomeňte...

„Další věcí je, že trávící šťávy to nestráví. Pokud to člověk nemá natrénováno, tak mu z toho bude těžko a než to stráví, bude do večera ležet,“ říká zkušená lékařka a nutriční poradkyně.

Nicméně ujišťuje, že po jednom takovém snědeném kilovém steaku problémy nehrozí.

„Tělo si s tím poradí, ale bude to dlouho trávit. Musí se vyloučit všechna kyselina chlorovodíková a všechny enzymy, aby to člověk strávil, bude mu těžko. Ale dlouhodobá konzumace je krajně nevhodná,“ okomentovala odbornice.

Upozorňuje však na riziko udušení a jako příklad uvádí tragickou smrt syna miliardáře Tomáš Maliny. Jakub Malina zemřel na následky udušení po večeři v jedné z pražských restaurací.

Lékaři v takové chvíli doporučují rychlou pomoc a provést takzvaný Heimlichův manévr. Více o něm naleznete například na stránkách BOZP.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných