foto: Bára Richterová, PrahaIN.cz/Nakrájené a nachystané ovocné svačiny
Ovoce a zelenina jsou základem zdravé výživy a zdravého životního stylu. Kromě toho, že jsou zdrojem řady vitamínů a minerálů, jeho konzumací můžeme zabránit nárůstu hmotnosti a snížit riziko obezity, se kterou souvisí celá řada dalších nemocí. Doporučuje se 400 gramů ovoce a zeleniny denně.
Ruku na srdce, ne všichni 400 gramů ovoce a zeleniny denně dokáží zkonzumovat. „Řada mých klientů má problém takové množství denně sníst. Lidem radím dělat si častěji zeleninové saláty a do práce si nachystat porci ovoce. Banán, jablko nebo si udělat ovocný salát. Vytvořit si z toho jednoduchou rutinu,“ sdělila redakci výživová poradkyně Jana Lepská. Té jsme se také ptali na prodávané nakrájené ovoce v plastových sáčcích. „Když člověk nestíhá, je určitě lepší zvolit toto než třeba nějakou sušenku nebo sladké pečivo, ale spíš radím nachystat si jídlo doma. Nakrájet jablko nebo pomeranč zabere pár minut,“ dodává.
Naše redakce se na některé připravené zdravé svačiny podívala v supermarketech, dnes je seženeme téměř v každém řetězci. Některé mají trvanlivost i týden, zajímalo nás tedy, zda nemůže týden staré ovoce ztrácet na kvalitě. „Čerstvě nakrájené ovoce a zelenina skutečně ztrácí část své kvality. Po nakrojení se spustí proces oxidace, což může ovlivnit chuť, barvu a obsah některých vitamínů, zejména vitamínu C. Pokud jsou ale správně skladovány (například v chladu a bez přístupu vzduchu), mohou si svou kvalitu udržet několik dní. Trvanlivost týden už ale bývá na hraně – záleží na podmínkách skladování. Nakrájené ovoce rychleji ztrácí vlhkost, což může vést k jeho gumovitosti nebo vysušení okrajů. Aby si udrželo šťavnatost, bývá často skladováno ve vzduchotěsných obalech nebo ošetřeno látkami zabraňujícími ztrátě vody (například kyselinou citronovou),“ říká redakci Andy Voříšková, autorka FitNut akademie.
Vyšší ceny, nižší kvalita
Povrch čerstvého ovoce podle jejích slov obsahuje přirozeně se vyskytující bakterie. „Jakmile ho nakrájíte, tyto mikroorganismy se mohou rychleji množit, zvlášť pokud není skladováno v chladu. V některých případech mohou být plátky ovoce ošetřeny konzervačními plyny (například směsí dusíku a oxidu uhličitého), aby se prodloužila jejich trvanlivost,“ vysvětluje Andy Voříšková.
Ta zároveň zmiňuje, že celé mango nebo ananas vydrží při správném skladování klidně týden i déle. Naporcované ovoce však obvykle vydrží jen pár dní v optimální kvalitě. „Pokud se v obchodě prodává s deklarovanou trvanlivostí týden, je otázka, zda bylo ošetřeno nějakou formou konzervace,“ říká.
Zákazník, který již nachystanou ovocnou svačinku kupuje, musí počítat s vyšší cenou. Kromě samotného ovoce platí za jeho zpracování či balení. „Pro někoho, kdo nemá čas nebo možnost ovoce krájet, může být pohodlí důležitější než úspora,“ myslí si Voříšková.
Ta zmíněné svačinky shrnula do tří jednoduchých bodů. „Pokud vám jde o čerstvost a obsah živin, je lepší koupit celé ovoce a připravit si ho sami. Pokud spěcháte nebo potřebujete pohodlí, porcované ovoce může být řešením, ale sledujte datum spotřeby. Plastové obaly jsou nevýhodou. Pokud vám záleží na ekologii, je lepší se jim vyhnout,“ míní. S jejími slovy souhlasí i výživová poradkyně Lepská, která zdůrazňuje, aby se zákazník vždy koukal na datum, kdy bylo ovoce baleno.
Problematický plastový obal
Dalším problémem je zbytečně vyprodukovaný plastový odpad, ve kterém je ovoce baleno. Lepší variantou jsou pak kompostovatelné nebo vratné obaly. Na paradoxní situaci ohledně plastového obalu upozorňuje také Potravinářská komora.
„Podle nás je nakupování celých plodů ekonomičtější, ale také šetrnější k životnímu prostředí. Od začátku letošního února platí nové evropské nařízení pro obaly, které má omezit používání jednorázových obalů a snížit tak množství odpadu. Vzniká tak paradoxní situace, kdy kvůli předkrájenému ovoci a zelenině se zvyšuje množství odpadu. Navíc trvanlivost minimálně opracovaného ovoce a zeleniny bývá kratší než u čerstvého a může docházet i ke ztrátě vitamínů. Je však nutné upozornit, že v některých situacích je prodej těchto produktů výhodnější z hygienických důvodů, například při podávání v rámci dopravy, kdy není k dispozici pitná voda. Tyto produkty k okamžitému servírování jsou také často atraktivnější jako taková rychlá zdravá svačina pro děti,“ sdělil redakci Marek Zemánek, tiskový mluvčí Potravinářské komory.