140 vypitých piv za hodinu. Soutěž u legendárních Pinkasů přilákala svět

03. 10. 202321:38
140 vypitých piv za hodinu. Soutěž u legendárních Pinkasů přilákala svět
foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Ze soutěže Pinkasova noční můra

REPORTÁŽ: Pátého října uplyne 181 let od doby, kdy sládek Josef Groll uvařil první várku plzeňského ležáku, který má dnes věhlas po celém světě. Jednou z pražských stálic, která toto pivo čepuje, je Restaurace u Pinkasů.

Jakub Pinkas byl krejčí, který mimo jiné šil kněžská roucha pro Františkánský klášter. Jak uvádí webové stránky pražského podniku, hned co se Pinkas dozvěděl, že se v Plzni začalo vařit pivo, nechal si do hlavního města přivézt dvě bedra.

Okouzlilo ho.

Svého starého řemesla zanechal a stal se hostinským. Vznikla tak populární hospoda u Pinkasů.

„K návštěvníkům pivnice patřila řada známých osobností. V pamětní knize z třicátých a čtyřicátých let najdeme na prvním místě podpis papežského preláta Barnabáše. Dále jsou zde z roku 1935 autogramy herců Zdeňka Štěpánka, Ladislava Peška, Josefa Grusse, Ludvíka Veverky, spisovatele Františka Langra. Nezapomenutelné věty zapsali i pánové Voskovec a Werich i jejich druh, Jaroslav Ježek. Z novodobější historie musíme vzpomenout na spisovatele Bohumila Hrabala, který zde byl více než pravidelný host. Setkával se zde s přáteli a předával jim své samizdaty,“ píše legendární podnik o návštěvnících ve své historii na webových stránkách.

Také dnes, více než 170 let od založení pivnice, jsou tady na odkaz Jakuba Pinkase všichni náležitě hrdí.

Znovu se to potvrdilo v úterý, kdy se konal již třináctý ročník soutěže Pinkasova noční můra, která této legendě mezi hostinskými vzdává hold a nabrala mezinárodního rozměru.

PrahaIN.cz byla na místě.

Výčepní je těžká profese

Jak nám prozradil ředitel Restaurace u Pinkasů, Karel Doubek, soutěž vznikla již před patnácti lety.

„Jeden ročník jsme museli vynechat kvůli covidu, kdy se dva dny před konáním zavřely hospody. Nicméně myšlenka vznikla již mnohem dříve, protože jsme viděli, že v této republice se dává na obdiv práce horníků, učitelů a spoustě dalších profesí. Ale to, že velmi těžká práce je i těch, co stojí za výčepem a skutečně jsou to dělníci s velkým D, o nich se vůbec nemluví,“ sdělil serveru PrahaIN.cz.

Podle něj obtížnost práce dokumentuje situace zakladatele restaurace Jakuba Pinkase. Ten si prý zničil nohy tím, že ze sklepa nosil pivo v koncových nádobách, nikoliv ve džbánech, jako tomu bylo v té době běžné. Tím se výrazně zvedla kvalita zlatavého moku.

„Nosil pivo různě do pater. Celá Praha se musela Pinkasovi přizpůsobit, ale zničil si tím zdraví a řemeslo předal svým následovníkům.“

Právě na základě toho začal legendární pražský podnik pořádat soutěž Pinkasova noční můra. Ta spočívá v načepování deseti hladinek piva a následného vynesení ze sklepa do druhého patra.

Hladinky pak hodnotí odborná porota, která dává k výslednému času penalizace.

Porotu tvořila výčepní legenda Restaurace u Pinkasů Tomáš Babica, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka a obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.

Pinkasova noční můra 2023. Zdroj: PrahaIN.cz

Mezinárodní přesah

„Dříve jsme sezvali nejlepší výčepní z republiky, dnes už z celého světa. Máme tady Japonce, Maďara, Brita, Rumuna a další. Letos se tady sešlo zhruba třicet nejlepších výčepních, ti se v předkole vyselektovali do finále a budou mít stejný úkol jako Jakub Pinkas,“ sdělil serveru PrahaIN.cz ředitel Restaurace u Pinkasů.

Doubek nám také řekl, že za dvanáct let bohužel ještě nevyhrála žena. Přál by si to.

A jestli se ptáte, co se s deseti načepovanými pivy děje po výkonu soutěžících, nemusíte se bát, že by se vylila. Soutěžící nemá za úkol plzeňský mok pouze přinést před porotu, ale následně jej také distribuovat mezi hosty.

„Hosté tady nejsou jen od toho, aby fandili. Ale také, aby upíjeli, protože tak úžasné pivo jako je Pilsner Urquell se přece nemůže vylít. Během finále se tady vynese zhruba 140 piv, nahoře sedí zhruba třicet, čtyřicet lidí, na každém tak je, aby tři, čtyři piva vypil,“ říká Doubek, který dodává, že zájem o soutěž je každoročně obrovský: „Hosté jsou z řad spolupracovníků soutěžících, našich štamgastů, zástupců Plzeňského prazdroje a médií.“  

Osazenstvo vytvořilo opravdu skvělou atmosféru svým fanděním. Porota a diváci samozřejmě měli na televizní obrazovce možnost vidět i čepování ve sklepě. Moderování se ujal právě sám ředitel Doubek a perlil.

Kromě dobrých moderátorských vlastností nechyběl vtip, dostalo se však také na zajímavé okénko z minulosti, kdy připomenul historii, která se u Pinkasů psala.

„Letos jsme měli sto let od smrti našeho pravděpodobně nejlepšího ministra financí, kterým byl pan Alois Rašín. Ten byl naším štamgastem, ačkoli utajeným. Na tomto místě, kde právě sedíte, chodil od roku 1914 až do roku 1918, tedy ještě za Rakouska-Uherska, společně se svými kumpány, kterými byl pozdější předseda vlády pan Kramář nebo pan Beneš. V těchto prostorech se scházeli pod názvem Mafia,“ popisoval Doubek.

Vyprávění o dechberoucí historii pražského podniku nedaleko metra Můstek moc neřeklo zahraničním účastníkům. Poláci možná mohli sem tam nějaké slovo pochytit.

To se však netýkalo například Viktora, kterého zaměstnává řemeslný pivní bar v norském Oslu. Mimo to, že si přeje studovat psychologii na vysoké škole, chce také nejlépe připravovat pivo v celém Norsku. Výkon předvedl velmi dobrý a jeho čas i s přičtením od poroty nakonec činil 1:48,50.

Na vítězství to bohužel nestačilo.

První místo již podruhé v historii bral Jacek Maliszewski z Polska, který je výčepní v Restauracja česká ve Varšavě. Tato restaurace je na trhu od roku 2015 a podává českou kuchyni a nepasterizované pivo z tanku.

Trasu dokončil v čase 1:33,31.

Vyhlášení vítěze bylo bouřlivé. Zdroj: PrahaIN.cz

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných