„A teď máš černou hubu,“ řekl kominík a jezevčík si sundal hlavu na ramena. Malostranský masopust se povedl

11. 02. 202420:10
„A teď máš černou hubu,“ řekl kominík a jezevčík si sundal hlavu na ramena. Malostranský masopust se povedl
foto: Petr Kouba, PrahaIN.cz/Ještě než se vyšlo na cestu, kominíček rozdával perníčky

REPORTÁŽ: Skoro jako v horečnatém snu. Tak si musel připadat každý, kdo se nachomýtnul ke stanici Pohořelec. Z tramvají, autobusů, ale i pěšky mířily směrem k Loretě v sobotu zástupy podivných osob. Tady mochomůrka, tady koza, kterou doprovází muž ve slaměném oděvu. Co se to děje? Nic, prostě jen za chvíli startuje Malostranský masopust.

Oslavy masopustního veselí a času mají v českých podmínkách mnoho staletí trvající tradici. A masopust, který se pořádá na Malé Straně, už píše historii mnoho desítek let.

Všechno začíná u věhlasné pražské restaurace U černýho vola. Maškary tu mají sraz a připravují se na průvod nejkrásnějšími místy Prahy. Kdo se neorientuje v českých tradicích, může mít dojem, že se ocitl v psychedelickém snu.

Vítejte na Malostranském masopustu. Foto: Petr Kouba, PrahaIN.cz

Několik druhů policajtů. Páni z městské policie jistě prominou, ale i ty mezi ně musím počítat, přestože nemají na sobě kostýmy, ale uniformy a kočírují zde provoz, aby Loretánskou ulicí projíždělo jen minimum vozů. Za to jejich masopustní kolegové mají na hlavách staré četnické helmy, namalované knírky, v rukou protáčejí dlouhé a hadrové pendreky, kterými rozdávají roztomilé rány kolem sebe, ale hlavně rozlévají malé panáčky kořalky.

Vpředu by měla kráčet kobyla, ale tu zatím nevidím. Co vidím? Kozla, který se chlubí pořádnými a velkolepými rohy a vedle něj, světe div se, kráčí jezevčík. Je tu regulérní maškarní postava s hlavou jezevčíka! I když není fér žádat masku, ať odkryje svoji totožnost, jezevčík to udělá za chvíli sám. V kašírované masce se přeci jen špatně kouří a mladá žena uvnitř si přeci jen cigaretku neodpustí. Koneckonců průvod začne až za chvilku, takže je čas na pár cigaretových doušků a mezitím je potřeba hlavu odložit do podpaží.

Jezevčík si potřeboval zakouřit, tak dal hlavu do podpaží. Foto: Petr Kouba, PrahaIN.cz

V podloubí jednoho z domů na Loretánském náměstí se bubeníci vzájemně škádlí, který z nich vypadá hůř, přitom zkoušejí své hudební vystoupení. 

Při masopustu na tom, jak kdo vypadá, vůbec nezáleží. Jde o to pobavit se a užít si veselí, které dlouhé zimní měsíce poskytují jen výjimečně. A na Loretě se radují jak domácí, tak i cizinci.

Zahraniční návštěvníci ctili hlavně kostýmy italského karnevalu. Foto: Petr Kouba, PrahaIN.cz

Česky mluvící účastníci většinou ctí českou tradicí, vidíme tu několik smrtek, kašírovaná zvířátka, slaměné postavy, kominíky a turky, ale pak tu pobíhají dalmatini, koaly, další neidentifikovatelní tvorové, kteří jsou oblečeni do roztomilých chlupatých pyžámek.

Zahraniční účastníky poznáte, aniž by promluvili. Ctí většinou tradice italského karnevalu a jejich masky připomínají pieroty, harlekýny, kolombiny a také morové lékaře s pověstnými klofany. Tyto postavy většinou doprovází karnevalový dorost. Povětšinou roztomilé malé holčičky s krajkovými škraboškami na očích.

Maškary se musí pořádně napít, než vyrazí na cestu. Foto: Petr Kouba, PrahaIN.cz

Jako každý správný masopust, tak i ten malostranský musí odstartovat starosta. V tomto případě jde o Terezii Radoměřskou (TOP09). Dá povolení maškarám pustit se do veselí a v tu chvíli to propuká se vší vervou, řízná dechovka vyrazí na cestu a po cestě navštěvuje jednu hradčanskou a malostranskou hospodu za druhou. Všude se k průvodu přidávají další nalíčení anebo jen civilní účastníci masopustního průvodu.

„A teď máš černou hubu,“ míří mým směrem a vím, že už jsem ušpiněný sazemi, které k masopustnímu veselí patří stejně jako zabijačkové pochoutky. Prý to nosí štěstí, tak jsem zvědavý, zda to je pravda. Uvidíme.

Masopust vyvrcholil vepřovými hody na Kampě. Foto: Petr Kouba, PrahaIN.cz

Zabijačkové pochoutky čekají na masopustní průvod na jeho konci, na pražské Kampě. U šesti stánků se tu ještě před příchodem průvodu tísní desítky zájemců o ochutnávku zabíjačkových specialit. Jsou tu k dispozici horké jitrničky a jelítka, vepřové plátky, koleno, všechno za jednotnou cenu 150 korun za porci. Nejsou to ceny ideální, ale nepřekračují dobré mravy.

To se už nedá říct o pěti makových miniaturních koláčcích zabalených v celofánu, které se u sousedního stánku prodávají za šokujících 160 korun. Inu, na masopustu se snaží vydělat kdekdo.

Za chvíli už je slyšet požární houkačka a řízná muzika a průvod maškar pomalu schází z Karlova mostu na Kampu. Letošní masopust se na Malé Straně povedl.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných