Anomální trhy na Kubáni: Úspěch farmářů se šíří celou metropolí

28. 08. 202305:30
Anomální trhy na Kubáni: Úspěch farmářů se šíří celou metropolí
foto: Bob Asher, PrahaIN.cz/Tržiště Kubáň

REPORTÁŽ: Kubánské náměstí, sobota sedm hodin ráno. Přestože místní farmářský trh otevírá až v osm, okolo už postávají první hloučky zákazníků a zkušeným pohledem obhlížejí stánky, které doslova hrají všemi barvami. „Tady mají úplně všechno. Navíc je poznat, že co sem vozí, rostlo ještě před několika hodinami na poli," řekla pro PrahaIN.cz starší zákaznice. Na trh prý chodí pravidelně už deset let.

Tržiště na Praze 10 je velmi známé. Vyrazili jsme se proto v sobotu na Kubáň (oficiální název tržiště) podívat. Na stáncích je velmi pestrý výběr kvalitní zeleniny a ovoce a je poznat, že svoje produkty tady prodávají výhradně soukromí zemědělci.

Po deseti letech už lidé tržiště dobře znají a sjíždějí se na trh ze širokého okolí. Okolo poledne (viděli jsme na vlastní oči) mají téměř všechny stánky beznadějně vyprodáno. „Tržiště bylo otevřeno poprvé před dvanácti lety. Otevřeno máme v úterý, ve čtvrtek a v sobotu. Máme tady několik soukromých zemědělců, pět zelinářů, sadaře a podle sezóny dojíždějí například jahodáři a podobně. Mezi lidmi je tržiště velmi oblíbené, ale zaznamenali jsme pokles zákazníků po covidu. Je poznat, že během pandemie dost lidí změnilo prodejní návyky,“ řekla redakci PrahaIN.cz manažerka tržiště Iva Mádrová.

Tržiště Kubáň

Nabídka je pestrá. Foto: PrahaIN.cz

Rybí zázrak

„Za přijatelné ceny tady seženete kvalitní čerstvou zeleninu i ovoce. Například dnes tady mají brambory za 25 korun kilo, cibuli za 35 a podobně. Všechno čerstvě sklizeno a přivezeno k nám na trh. Když si vezmete, kolik práce musí farmáři odvést, než se dočkají úrody, pak ji musí sklidit a dopravit k zákazníkům, tak se domnívám, že ceny za které tady prodávají, jsou adekvátní,“ podotýká manažerka.

Lidé ale na Kubáň nechodí pouze pro ovoce a zeleninu. K dostání jsou domácí uzeniny, různé druhy masa včetně drůbeže z domácích chovů i mléčné výrobky z českých farem. U jednoho stánku byly k vidění nádherně žluté, chlazené kachny. K dostání je i domácí chleba a na karlovarské koláče tady prý lidé čekají třeba i půl hodiny, než je přivezou z pekárny.

Tržiště Kubáň

Čerstvé ryby na Kubáni frčí. Foto: PrahaIN.cz.

Na tržiště pravidelně přijíždí prodejce ryb. Přímo na stánku připravuje nejrůznější speciality. Výběr je obrovský: rybí karbanátky, rybí hranolky, fish and chips nebo palačinky plněné rybím masem.

 Tržiště Kubáň, rybí speciality

Čerstvé rybí speciality táhnou. Foto: PrahaIN.cz.

Občas ryby na místě udí a o čerstvé uzené pstruhy je prý mimořádný zájem. „Pečlivě vybíráme prodejce, abychom měli na našem tržišti skutečně pouze kvalitní produkty. Když jsme viděli, co tento prodejce nabízí, tak jsme okamžitě souhlasili a udělali jsme dobře. On dokonale zboural zažitou představu o tom, že Češi nemají rádi ryby. Připravuje kapry, pstruhy, candáty a tilápie. Když má občas zavřeno, tak jsou lidi naštvaní a letí za mnou se zeptat, kdy přijede. V soboru sem na oběd chodí rodiny s dětmi, během týdne lidé z okolních kanceláří, ale i místní," ukončila Iva Mádrová.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných