-->

Ceny svařáku boří mýtus o předražené metropoli. Do trumpety si dáte doslova za pár korun

12. 12. 202216:33
Ceny svařáku boří mýtus o předražené metropoli. Do trumpety si dáte doslova za pár korun
foto: Marek Jindra, PrahaIN.cz/Svařené víno, ilustrační foto

REPORTÁŽ: Svařené víno je každoroční stálice vánočního období. Může být červené, růžové i bílé. Asi každý o něm slyšel, a skoro všichni ho někdy pili. Receptů na jeho přípravu je nepočítaně, ale základní složkou je vždy víno, aromatické koření a cukr. Redakce PrahaIN.cz porovnala, kolik stojí jeden pohár na pražských vánočních trzích a na kolik vyjde jeho domácí varianta. Zjistili jsme také, jak se dělá svařené víno pro trhy v centru metropole.

Svařené víno v zimě zahřeje zkřehlé ruce i útroby, provoní široké okolí a když chutná, dobře se i pije. Pomáhá navodit příjemnou atmosféru, a proto se nejlépe konzumuje ve společnosti přátel nebo kamarádů. Vánoce a svařené víno k sobě prostě patří.

Svařák na pražských trzích chutná hlavně ženám

Vánoční trhy na náměstí Míru v Praze 2 praskaly 23. listopadu ve švech. Bylo krátce před šestou hodinou a teplé nápoje kouřily v rukou většiny zdejších návštěvníků. Za 2 dcl svařeného vína zde prodávající chtěli 65 korun. Nápojový sortiment ve stáncích doplňoval tradiční punč nebo griotka v ceně 60 korun.

Trhy na náměstí Míru v těsné blízkosti baziliky sv. Ludmily byly letos otevřeny už 20. listopadu, v nabídce místních prodejců lze najít také dostatek sortimentu řemeslných výrobků ze dřeva, přírodní kosmetiky nebo domácích sirupů.

Mezi nealkoholickými nápoji jde nejvíce na odbyt horké jablko za 50 korun. „Zákazníci chtějí nejvíce svařené víno, ale docela dost prodáme také jablko. To si dávají především ženy,“ uvedla pro PrahaIN.cz stánkařka Martina.

Příslušnice něžného pohlaví zde tvořily jasnou převahu k mužům, mezi postávajícími a bavícími se postavami k nim patřily tak čtyři z pěti.

Náměstí Jiřího z Poděbrad a Riegrovy sady

Ve stínu Kostela nejsvětějšího srdce páně na náměstí Jiřího z Poděbrad bylo 29. listopadu po sedmnácté hodině na zdejších vánočních trzích, které svojí rozlohou určitě budou patřit k těm menším, několik desítek návštěvníků. Svařené víno v objemu 2dcl zde vyšlo na 69 korun, medovina na 89 korun.

Místní specialitou je megacloumák v ceně 79 korun, který obsahuje 2dcl smíchaného jablečného moštu s různými destiláty jako je slivovice, hruškovice, či whiskey v objemu 0,2 dcl.

Nejen pro pejskaře může sloužit informace, že při procházce Riegrovými sady se lze občerstvit 2dcl svařeného vína prodávaných v pubu Park za 70 korun, pro velké žíznivce zde nabízí půl litru této klasiky za 170 korun.

Na Havelském trhu a před obchodním centrem Quadrio

V podloubí na Havelském trhu objevila redakce PrahaIN.cz asi nejlevnější 2 dcl svařeného červeného vína. Vyšlo na 55 korun, nabídku doplňoval ještě moravský vinný punč za stejnou cenu.

Na prostranství v těsné blízkosti obchodního centra Quadrio jsou malé vánoční trhy s nabídkou občerstvení, kde nabízí 2 dcl svařeného vína za šedesát, punč za sedmdesát a horké jablko za 35 korun.

Na dotaz redakce PrahaIN, co všechno obsahuje prodávaný červený svařák, jsme v místním stánku od jednoho z prodejců dostali následující odpověď. „Je tam všechno, co tam má být, jo. Já to ale nevím, protože to nepiju. Je tam všechno to koření. Ale jaké víno, tak to nevím,“ uvedl s milým úsměvem mladý muž, který se představil jako Pavel.

Svařené víno od něho ale docela chutnalo ženám a dívkám, které tvořily u dvanácti místních stolků jasnou přesilu nad mužským osazenstvem. „Ve vínu je hodně cítit hřebíček, trochu skořice, a to je asi tak všechno,“ uvedla pro PrahaIN.cz Alena, mladá žena, která si podle svých slov šla užít vánoční atmosféru se svojí kamarádkou. Ta pro naší redakci doplnila, že víno jí chutná. „Hlavní pro mě je, že po něm nepálí žáha. To se mi už několikrát stalo,“ dodala druhá dívka.

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí. Foto: Marek Jindra, PrahaIN.cz 

Vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí

V dolní části Václavského náměstí se při naší návštěvě 1. prosince řadilo u stánků hodně turistů z Německa a Itálie, ale čeština odtud rozhodně nevymizela. Vedle ní byla slyšet také ruština. Svařené víno zde nabízejí za 90 korun, medovinu také za devadesát a horké jablko za 70 korun. Nabídku doplňuje plzeňské pivo v ceně 75 korun. Z jídel je možné si vybrat klobásu za 120, kuřecí špíz v bagetě za sto padesát nebo například smažené brambůrky v kornoutu za 130 korun.

Když jsme se ptali na obsah svařeného vína, dostali jsme rychlou odpověď, že podávají červené svatovavřinecké z Valtic.

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí jsou také plné cizinců, kteří si mohou dopřát stejný sortiment jako na Václavském náměstí včetně punče v ceně 90 korun za 2 dcl.

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí. Foto: Marek Jindra, PrahaIN.cz 

A co tedy pijeme za svařák?

Oba vánoční trhy pořádá spolu s podobnou akcí na náměstí Republiky již dvanáct let společnost Taiko a potrvají až do 6. ledna příštího roku. Její tisková mluvčí Hana Tietze sdělila na dotaz PrahaIN.cz, že se nejvíce prodává svařené víno.

„Nejvíce jde na trzích na odbyt svařené víno a česká klobása. My máme víno ze Chateau Valtice, aby byl svařák dobrý a lidem chutnal. Obecně totiž panuje názor, že do svařáku se lije horší víno, ale kvalita vína zásadně ovlivní výslednou kvalitu svařáku, takže my vybíráme vína dobrá,“ ujistila redakci PrahaIN.cz tisková mluvčí společnosti Taiko a dodala, že denně se prodá odhadem na všech třech zmiňovaných náměstích dva tisíce litrů svařeného vína denně, což představuje porci zhruba deseti tisíc kelímků.

Na postup výroby svařeného vína pro společnost Taiko jsme se proto zeptali Davida Šťastného z vinařství Chateau Valtice. „Dostáváme od nich sirup vyrobený podle jejich vlastní receptury, je to něco jako kuchařovo tajemství. My jsme k tomu vybrali víno a společně jsme také určili poměr, který je jedna ku devíti. Jsme zastánci toho, že svařák má být z kvalitních ingrediencí,“ uvedl pro PrahaIN.cz David Šťastný a dodal, že jedna z nejrozšířenějších moravských odrůd je Svatovavřinecké. A ta byla vybrána do letošního svařeného vína.

Smíchané víno se sirupem se uskladňuje v deseti litrových Back in boxech, které udrží nápoj hermeticky uzavřený a ohřívá se až na místě. Plní se přímo ve vinařství Chateau Valtice. Na dvou stáncích je také k prodeji bílý svařák z odrůdy Muller Thurgau.

„Součástí sirupu je zkaramelizovaný cukr a určitě tam bude skořice, hřebíček a badyán, ale jak říkám, je to jedinečná receptura,“ upřesnil David Šťastný.

Domácí varianta svařeného vína od dvaceti korun za dvě deci

Pro všechny příznivce svařeného vína všech barev a odrůd se nabízí jeho plně kontrolovaná příprava v domácích podmínkách. Podle chuti a nátury si lze zvolit vlastní poměr všech ingrediencí. A zmiňované dvě deci domácího svařáku vyjdou i levněji, než když se popíjí na vánočních trzích.

V běžném hypermarketu lze najít všechna potřebná koření, namletá i celé, v cenové hladině 20 až 30 korun. Na svaření není třeba vybírat vína přívlastková, hodí se zmíněné Starovavřinecké nebo Frankovka, z bílých odrůd například Rulandské, Chardonay či Pálava. Kvalitní zemské moravské víno se prodává v ceně mezi 80 až 100 korunami.

Koření v supermarketu, ilustrační foto. Foto: Marek Jindra, PrahaIN.cz

Kdo nechce vybírat koření jednotlivě, může nalézt v regálech obchodů jednoduší a levnější variantu v podobě již připravených kořenících směsí. Čtyři pyramidové sáčky s drceným hřebíčkem, skořicí a badyánem se nabízí za 27 korun, jeden vystačí na sedmičku vína.

Pro jedince, kteří si rádi vyhrají s přípravou nápoje, je v nabídce připravená sypaná směs na litr svařeného vína za 17 korun. Ta obsahuje cukr a namleté hřebíčkové koření, dále stejně upravený muškátový ořech, zázvor, nové koření, koriandr a skořici. Pro přípravu se ještě doporučuje užít bio pomeranč a citron, stéblo citronové trávy, 100 g čerstvého zázvoru. Lze přidat též po dvou lžicích rozinek nebo brusinek a po lžíci medu a javorového sirupu.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných