foto: Bára Richterová, PrahaIN.cz/Kočka, ilustrační foto
Míst, kde si vychutnat kávu za přítomnosti koček, je jen v Praze několik. Lidé si v těchto podnicích mohou užívat přítomnosti zvířat, a dokonce si je hladit. Nás zajímalo, jak takové prostředí kočkám svědčí, zeptali jsme se proto několika odborníků a chovatelů, jak kavárny vnímají.
Na téma nás přivedla poslední návštěva kočičí kavárny, kde si většina zákazníků jen tak povídala či vychutnávala kávu a zákusky, hraní nebo mazlení s kočkami nepřipadalo v úvahu, všechny totiž podřimovaly. Ačkoliv mezi pravidly všech kaváren je podmínka, že se kočky nesmí budit, celá řada zákazníků to nerespektuje.
Podobný případ se stal i v době naší návštěvy, skupinka dívek chtěla kočku pohladit, čímž ji ale vzbudily a kočka mladou dívku sekla. Ty si ihned stěžovaly obsluze, která se sice omluvila, pokud ale kočku vzbudily, mohly si za to prý samy.
Naše redakce oslovila několik chovatelů, jak se na kočičí kavárny dívají. Jejich názory se liší.
Názory se liší. Záleží na lidech
„Udržet v kočičí kavárně klidnou, vyrovnanou a zároveň čistou „smečku“ koček je velmi náročné. Každá kočka má svou osobnost, hranice i způsoby, jak reaguje na změny. Prostředí kavárny je ale ze své podstaty proměnlivé – neustále se tam střídají lidé, pachy, zvuky i nálady. To může u citlivějších jedinců vyvolávat stres, který se pak může projevit nečistotou, značkováním nebo vymezováním prostoru vůči ostatním kočkám. A to i v případě, že se personál snaží dělat maximum. Pokud mezi kočkami panuje harmonie a dokážou spolu dobře fungovat, dá se čistota udržet, i když to vyžaduje obrovskou pozornost, pravidelnost a jasně nastavený režim. Jakmile se ale objeví napětí nebo časté střety mezi zvířaty, je udržení hygieny mnohem těžší,“ uvedla pro PrahaIN.cz Anita Trmalová, chovatelka bengálských koček.
Kočičí kavárny mohou být podle jejích slov pro kočky příjemným místem, pokud jsou dobře vedené, počet zvířat by měl být přiměřený prostoru a každá kočka má mít možnost se kdykoli schovat nebo odpočívat v klidu. „Bohužel ne všechny podniky to zvládnou,“ dodává.
Podobné názory má Tereza Moravcová, chovatelka ze stanice Dark Paws. Vše je prý o lidech. „Pokud se o kočky a kavárnu chtějí starat, tak je možné to dělat správně, pokud to budou flákat, tak se kočky nebudou mít dobře a kavárna také ne,“ zmínila.
V kavárnách klid není
Naopak proti kočičím kavárnám je chovatelka britských koček Kristýna Nývltová. „Kočky většinu dne prospí a potřebují klid, a to v kavárnách prostě nemají. To by kavárny musely mít speciální prostor, kam se chodí schovat, pak by jich ale většina byla tam a kočičí kavárna by postrádala smysl,“ říká. Řešením by podle jejích slov nebyl ani menší počet koček, protože by se pak soustředila pozornost lidí jen na ně.
Adéla Justová naopak říká, že kočičí kavárny jsou jistě zajímavé a pro návštěvníky atraktivní. „Určitě za dodržení podmínek hygieny a zvířecího wellfare by neměly být nijak závadné, ať už pro návštěvníky, nebo pro kočky samotné. Naopak mohou mít i pozitivní vliv na odbourání strachu a předsudků z koček, propagace domácích koček, nejen šlechtěných s rodokmenem,“ říká s tím, že jako chovatel si myslí, že by kočičí kavárny měly především zajistit pohodu koček a k tomu patří i čistota a pohodlí pro ně. „Pak si užijí i společnost lidí, když na to mají náladu, a když ne, budou lidi zdravě ignorovat. Nicméně sama musím dodat, že nejsem ani provozovatel takového podniku a vycházím pouze z teorie, protože v kočičí kavárně jsem byla také pouze jedenkrát,“ uvedla Justová.
Se svým názorem se podělila také chovatelka Linda Vernerová. Ta sice v žádné kočičí kavárně nebyla, protože má prý sama koček dost doma, pozastavila se ale nad hygienou a tím, jak je v kavárnách oddělena kuchyně a prostory, kde se kočky pohybují a vykonávají potřebu.
Příprava pokrmů v jiné místnosti
Podle Petry Batók, tiskové mluvčí Hygienické stanice hlavního města Prahy, pro kočičí kavárny platí podobná pravidla jako pro jiné provozy. Kontroly nicméně neprovádí hygienická stanice, ale Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
„Kromě jiného mají takzvané zvířecí restaurace povinnost připravovat pokrmy ve stavebně odděleném prostoru, kam nemají zvířata přístup. Zvířata nesmí ani na místa, kde se skladují suroviny. Provoz musí být zřetelně označen tak, aby zákazník při vstupu věděl, že se zde zvířata pohybují. Mělo by tam být i varování pro alergiky. Je třeba mít zpracovaný postup při poranění zvířetem. Zvířata musejí být pravidelně očkovaná a ošetřovaná proti parazitům, měla by mít místo pro odpočinek a provozovatel je musí každý den prohlížet, jestli jsou zdravá a v dobré pohodě. Je třeba mít zpracovaný postup sanitace misek a pelechů. Provozovna musí mít oddělené místo pro shromažďování, trusu, podestýlky a jiných vedlejších živočišných produktů,“ uzavřela Batók.
K provozování kočičí kavárny je potřeba kladné stanovisko Krajské veterinární správy.