Fígl: Trhovci účtují bramboráky po gramech, výsledná cena otřese peněženkou i tělem

21. 12. 202209:44
Fígl: Trhovci účtují bramboráky po gramech, výsledná cena otřese peněženkou i tělem
foto: Jan Svoboda, PrahaIN.cz/Prodej bramboráků v Olomouci, prosinec 2022

REPORTÁŽ: Za chyby se platí, chtělo se nám říct poté, co jsme o víkendu navštívili Olomouc. Místní adventní trhy totiž doslova sváděly k ochutnání všeho. Od sladkostí po slané věci. Pití nevyjímaje. Když už jsme si mysleli, že jsme okoštovali všechno, zavětřili jsme typickou vůni bramboráků.

Za tři pořádné placky jsme nakonec dali kolem 670 korun. Jak je to možné? Jednoduše. Účtuje se skoro třicet korun za deset deka, což jsme si samozřejmě nevšimli. Jak nás ale někteří upozornili, není to pouze v Olomouci. Účtování po sto gramech v rozmezí od 22 do 35 korun je prý běžné a spojené je zejména s hudebními festivaly, kde se takto návštěvníci naládují jednoho bramboráku třeba za tři sta korun.

Nám ten místní chutnal, jiným ne.

Náš byl propečený, chutný, křupal. Jiné takové štěstí neměli. „Vyhazuju, syrový,“ ozvalo se opodál. Skončil na kraji koše.

Na trhy jsme se vypravili v rámci mapování současné krize. Především tam, kde se (za) něco platí, snadno poznáme, jak se věci mají.

V Olomouci bylo krásně.

Trhy v Olomouci. Foto: PrahaIN.cz

Adventní trhy zde byly otevřeny už 18. listopadu a končí 23. prosince. „Obzvlášť večerní pohledy na město z netradičních míst mohou překvapit i rodilé Olomoučany,“ uvedla mluvčí trhů Monika Řehulková. Stánky byly všude, kam oko dohlédne. Na Horním náměstí se odehrává i doprovodný kulturní program a najdete tam více než stovku stánků s různým sortimentem. 

Vlakem je to hned

Při přechodu na Dolní náměstí nesmíte minout Ježíškovu dílničku s poštou. Jde o prosklený domek, kde podle organizátorů ožívá dětská fantazie.

Jinak na Hané pořídíte vše. Od drobností na stromek přes hutné štangle salámů až po svařené džusy.

Lidí na trzích bylo o uplynulém víkendu mnoho. Stejně jako na Staroměstském náměstí, i tady jsme mohli slyšet typický, prodloužený metropolitní akcent, stejně tak místní i brněnské nářečí.

Nechutnal... Foto: PrahaIN.cz

Nejvíc si lidé vychutnávali alkohol, horký punč byl cítit na každém kroku. Ceny byly přiměřené. Kafe stálo kolem padesáti korun, větší bramborák vyšel na už zmíněných 250 - 300 korun a salámy se lišily podle hmotnosti. Atmosféra byla úžasná, klidná a vyloženě předvánoční.

Pokud to stihnete, výlet do krásné Olomouce s klidným srdcem doporučíme. Cesta rychlíkem z Prahy trvá přes dvě hodiny. Až na to, že zlobilo topení a ve vagónu byla zima, jsme se s žádnými obtížemi nesetkali.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných