Hotel na Invalidovně zaplavili brouci a houby

08. 10. 202411:15
Hotel na Invalidovně zaplavili brouci a houby
foto: Redakce PrahaIN.cz/Hmyz na entomologické výstavě

REPORTÁŽ: Ve dnech 4. a 5. října se v hotelu Olympik konal další ročník entomologické výstavy a výměny. Kromě záplavy různých druhů hmyzu zde měla svou výstavu i Česká mykologická společnost, která upozorňovala na správné chování v lese při sběru hub.

Do hotelu Olympik jsme se dostali v pátek krátce po poledni. Základní vstupné vyšlo na 150 korun, pro osoby s průkazem ZTP a děti bylo vstupné volné. Již během naší návštěvy se na akci doslova hrnulo několik dalších nadšenců a zájemců o rozšíření své sbírky. Příležitost jsme měli i ke krátkému rozhovoru s pořadateli výstavy.

Na výstavu dorazilo několik zájemců již krátce po otevření. Zdroj: Redakce PrahaIN.cz

„Dnes na výstavu přicházejí především nadšenci a lidé s vlastní entomologickou sbírkou, zítra spíš očekáváme rodiny s dětmi,“ sdělila nám Marta Čagánková, která se svým manželem výstavu pořádá.

Těch jsme se na výstavě nejen ptali na vlastní entomologické sbírky, ale i na nějaké zajímavosti z výstavy, jaká je tradice a kdo se výstav tradičně účastní.

„Jedna z nejvíce zakořeněných tradic je u nás, na území Česka a Slovenska, kde to ale bohužel trochu zaniká, i kvůli tomu, že jsou často entomologové obviňováni ze zabíjení hmyzu různými aktivisty. Sbírka jednoho entomologa přitom obsahuje tolik hmyzu, kolik zemře při jedné jediné bouřce. Velký zájem o místní sbírky však mají Japonci, kteří sem cestují v rámci takzvané hmyzí turistiky. Stejně jako tam rodiny dědí samurajské meče, dědí se z generace na generaci i entomologické sbírky. K nám poté jezdí za druhy, které se na jejich území nevyskytují,“ sdělila nám Čagánková.

Svou vlastní entomologickou sbírku spravuje její manžel už přes 40 let, kromě pražské výstavy pořádají pravidelně i hmyzí burzu v Kroměříži a věnují se i edukaci dětí, u kterých se snaží učit, aby se hmyzu nebály.

Výstava „na houby“

V rámci akce byla k vidění i výstava hub České mykologické společnosti. Ta představila více než 200 druhů hub vyskytujících se na našem území, klasifikované na jedlé, nejedlé a jedovaté. Výstava však představovala především jedno velké poselství, a to, jak se v současné houbařské sezóně chovat šetrně v lese. Stát se totiž může i to, že vzácná houba skončí v hrnci v bramboračce.

„Snažíme se jako společnost hlavně naučit lidi, že ne každá jedlá houba rovná se jídlo a šup s ní do guláše. Jsou opravdu vzácné druhy, které se sbírat nesmějí a jejich sebrání může být přísně pokutováno, vymahatelné je to ale bohužel těžko,“ sdělila nám Markéta Vlčková z České mykologické společnosti.

Vybrané druhy hub na víkendové výstavě. Zdroj: Redakce PrahaIN.cz

Ta také komentovala současný nešvar v podobě prozrazování přesných souřadnic nalezišť hub v různých skupinách na sociálních sítích.

„Když si rodina s dvěma dětmi zajde do lesa a nasbírá košík hub pro vlastní spotřebu, je to v pořádku, ale když na jedno místo přes víkend dorazí přes 400 lidí, protože se na Facebooku dočtou, že tam rostou houby, tomu lesu zašlapávání půdy neskutečně škodí a podhoubí se ničí. Vždy by měl člověk houbu sebrat a pak jemně půdu zahrabat, aby podhoubí nevysychala,“ dodala Markéta Vlčková.

Na závěr nám sdělila i klasickou poučku pro všechny zkušené i nové houbaře, a to nikdy nesbírat něco, u čeho si nejsme jistí, že je jedlé.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných