foto: Barbora Novotná, PrahaIN.cz/Houby, ilustrační foto
Po vydatné vlně jarních hub začaly v lesích konečně růst hřibovité houby, žampióny i další jedlé druhy. „Doporučuji listnaté lesy a navštívit místa, kde rostou lípy, duby a osiky,“ řekla redakci PrahaIN.cz známá mykoložka Hana Ševčíková.
Před několika dny skončil výskyt jarních hub, kdy se houbaři chlubili úlovky smržů, kačenek i májovek. Po krátkém období sucha konečně zapršelo a v lesích se začaly objevovat nejoblíbenější druhy hub. „Slušně zapršelo a především v teplých doubravách už začaly ve větším množství růst hřiby dubové. Zároveň se už objevily některé druhy holubinek, rostou výborné sýrovce a ve větším množství mohou na celém území ČR houbaři najít i vynikající hlívu plicní,“ prozradila redakci PrahaIN.cz Hana Ševčíková.
Psali jsme
Nechutné. To je ale tak jediné, co na to správci řekli. PrahaIN.cz se od několika obyvatel pražských Vinohrad dozvěděla, že lidé běžně chodí…
V lesích na Vysočině se podle jejích slov začaly objevovat i další druhy oblíbených a kvalitních hub. „Ve zdejších lesích už začaly růst kozáci a křemenáči. Ty většinou najdeme pod osikami nebo v březových porostech. Předpokládám, že do čtrnácti dnů by se mohly objevit první lišky, bedle a růžovky. Na kotrče a ryzce si ale musíme počkat až na začátek srpna,“ podotýká mykoložka.

Sýrovec žlutooranžový. Foto: Archív Hany Ševčíkové, se svolením.
Pozor na záměnu
Zároveň upozornila na větší výskyt jedovaté pečárky zápašné, která se dá zaměnit za jedlé druhy žampiónů. Proto doporučuje opatrnost při sběru všech druhů pečárek. „Na loukách začaly růst pečárky, ale ve větším množství především pečárka zápašná, což je mírně jedovatá houba, která může po konzumaci způsobit nepříjemné zdravotní problémy. Rozeznat od jedlých druhů se dá poměrně snadno. Jedlé pečárky voní jako mandle nebo anýz. Pečárka zápašná, ale smrdí po desinfekci a pokud na ní uděláte rýhu tak žloutne a následně zešediví,“ upozornila mykoložka.
Společně s růstem běžných druhů hub se v lesích začnou objevovat i kriticky ohrožené a zákonem chráněné druhy hub, jako je například muchomůrka císařka.
Psali jsme
Sezónní houbaři se mohou začít radovat. Pokud vydrží teplé jarní počasí a v noci neudeří přízemní mrazy, mohou se během krátké doby vypravit…
Za jejich sběr hrozí houbařům vysoké pokuty v řádech desítek tisíc. „Někteří lidé se k chráněným druhům chovají až neuvěřitelně. Minulý rok jsem viděla člověka, který posbíral několik exemplářů kriticky ohrožené muchomůrky císařky. A dokonce i ze země vyrval ještě nevyrostlá vejce. Na můj dotaz, proč je alespoň nenechá dorůst, aby se rozmnožily se mi snažil navykládat, že je sbírá pro mého kolegu na výzkum. Pikantní bylo, že kolega v našem ústavu už v té době asi dva roky nepracoval,“ usmála se mykoložka.
Mgr. Hana Ševčíková patří mezi nejznámější české odborníky v oblasti mykologie. Je zástupkyní vedoucího v Botanickém oddělení Moravského zemského muzea v Brně. Pracuje zde jako mykolog v houbařské poradně a jako výzkumný a vývojový pracovník. Zároveň stojí v čele brněnského Mykologického klubu.